Η διαδρομή του μεταξιού στο παλιό Μεταξουργείο από τα ΓΑΚ
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας, στο πλαίσιο της εορτής της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την 9η Ιουνίου, διοργάνωσε μικρή υπαίθρια έκθεση με αρχειακά τεκμήρια, που αναδεικνύουν την παραγωγή και το εμπόριο του μεταξιού στη Λακωνία τον 19ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ού. Η ανάρτηση των πινάκων της έκθεσης, επί του πεζοδρομίου της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έξω από το κτήριο του μοναδικού κτιρίου που συνδέεται με «παλιό μεταξουργείο» στη Σπάρτη, διευκόλυνε τη συνομιλία της έκθεσης με το ίδιο το κτήριο.
Η έκθεση διήρκεσε από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2018 και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, καθώς και με τη συμπαράσταση της Ομάδας Activate Now.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που με πολλή προσοχή παρακολούθησε την εισαγωγική ομιλία του αρχειονόμου Μιχάλη Σόβολου για την ιστορία του μεταξιού και ειδικά για την τέχνη της σηροτροφίας και τη συμβολή της στην ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης της Σπάρτης, που δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να δικαιωθεί.
Στη διάρκεια της έκθεσης εργαζόμενοι στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Λακωνίας πραγματοποίησαν ξεναγήσεις, διένειμαν φυλλάδια ενώ άκουσαν με προσοχή και απάντησαν – όπου ήταν δυνατό - σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των περαστικών όπως:
1. «Ποιο ήταν το «μετάξι όψης» του Μυστρά που εξαγόταν στην Τεργέστη και την Τυνησία τον 18ο αιώνα ;»
2. «Είναι σχετική με μια πρώιμη δομή καπιταλισμού η κίνηση του μεγαλέμπορου της Αγκώνας, Κωνσταντίνου Δουρούτη, να ιδρύσει το 1837 Μεταξουργείο στη Σπάρτη, διασφαλίζοντας από τον Όθωνα πολλά προνόμια;»
3. « Έφτιαχναν οι Λάκαινες και νυφικά από μετάξι;»
4. «Θέλω να πάω στην Τρύπη και θέλω μεταξόσπορους να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Μπορώ, άραγε, να κάνω κάτι;»
5. «Γιατί τα 11 μεταξουργεία της Σπάρτης δεν είναι γνωστά σήμερα; Έχουν γίνει πολυκατοικίες;»
6. «Πώς ακριβώς ήταν το κουτάκι από κασσίτερο ή έλατο που πολλοί Λάκωνες αγρότες είχαν στα σπίτια τους, το οποίο και ανέβαζαν στο «παραγώνι» την άνοιξη για να βγει ο μεταξοσκώληκας;»
7. «Μπορώ να φτιάξω ένα λογότυπο για την επιχείρησή μου χρησιμοποιώντας ένα έγγραφό σας από την έκθεση;»
8. «Πώς ακριβώς γινόταν η αναπήνιση του κουκουλιού στα σπίτια, πριν την εκβιομηχάνιση;»
Τα έγγραφα από τα αρχειακά σύνολα των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Λακωνίας απέδειξαν ακόμη μία φορά τη δύναμη του τεκμηρίου στην ιστορικότητα των γνώσεων και στην συγκέντρωση ομάδων που ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της.