ΣΠΑΡΤΗ.To πρώτο βήμα μιας μακράς διαδρομής έγινε. Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορειας Αρχαιοτήτων Λακωνίας παρουσίασαν την Μουσειολογική Προμελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Στο κατάμεστο Διοικητήριο Λακωνίας, την Πέμτη 17 Μαιου, παραμονή της Διεθνούς Ημερας Μουσείων έγινε η παρουσίαση της Προμελέτης. Παρουσία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, των βουλευτων Αραχωβίτη και Δαβάκη, της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας Τζανετέα, του Δημαρχου Σπάρτης Βαλιώτη, και πλήθους ενδιαφερόμενων πολιτών, η γ.γ. του ΥΠΠΟ κ. Βλαζάκη με τις συνεργατιδές της περιέγραψαν τις πτυχές της προμελέτης και έδειξαν την πρώτη προσέγγιση της μελέτης και σχεδιασμού του ΝΑΜΣ.

Συγκεκριμένα σε 9.600 τετραγωνικά μέτρα θα δημιουργηθεί το ΝΑΜΣ συμπεριλαμβάνοντας το υπάρχον κτίριο του ΧΥΜΟΦΙΞ. Χώροι έκθεσης, εκδηλώσεων, αποθήκευσης, εργαστηρίων κ.λ.π. θα αναπτυχθούν στο κτίριο ενώ κι εξωτερικά θα δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι ψηφιδωτών και θα αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του οικοπέδου.

Στο νέο Μουσείο θα εκτεθούν ευρήματα, θα δοθούν πληροφορίες και θα προβληθεί υλικό απο την εποχή του βασιλιά Λέλεγα εως και τα Ρωμαικά χρόνια.

Στόχος του έργου, μεταξύ άλλων, είναι να αποτελέσει τη γέφυρα για ενοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του ιστορικου ποταμού Ευρώτα και της Αρχαίας Ακρόπολης της Σπάρτης.

Ο Πέτρος Τατούλης αφού παρακολούθησε την παρουσίαση εξήρε την δουλειά των Αρχαιολόγων και του ΥΠΠΟ αλλά υπογράμμισε την εκτίμησή του το νέο Μουσείο της Σπάρτης να ξεφύγει απο τα συντηρητικά πλαίσια μιας στέγης-μαυσωλείου και να στηθεί και λειτουργήσει ως ένα ανοικτό στους πολίτες και διαδραστικό Μουσειο. Η κ Βλαζάκη διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό κατα την εκπόνηση της Μουσειογαφικής μελέτης.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο το ΥΠΠΟ θα κάνει γνωστές τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανεεα τόνισε ότι ένα έργο όραμα για τη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή μπαίνει στο δρόμο υλοποίησης και επιβάλει ενότητα και συνεργρασία όλων.

Οι δύο βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και τα συγχαρητήρια προς την γ.γ. κ. Βλαζάκη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ενώ ο Δήμαρχος Σπάρτης υπογράμμισε την αξία της εργασίας των Αρχαιολόγων, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη του Δήμου για να ολοκληρωθεί το έργο. Εξαιρετική ήταν η κεντρική εισήγηση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Πάντου και πολύ κατατοπιστικές οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων και μουσειολόγων που συναποτέλεσαν το υλικό παρουσίασης της Προμελέτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία μετά την προμελέτη θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια για την Αρχιτεκτονική Μελέτη και θα ακολουθήσει η Μουσειογραφική. Εν τω μεταξυ εργώδης θα ειναι η προσπάθεια για την ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για την υλοποίηση ενός έργου τέτοιας μεγάλης κλίμακας όπως είναι το ΝΑΜΣ. μουσελιο που θα ακολουθεί τη λογική λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης Αθηνών.