Γράφει ο Γιάννης Κουκουλάς

ComiCon1

Ο Frank Miller ευχαριστεί το κοινό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, μετά την κάτι παραπάνω από εγκάρδια αγκαλιά που του έδωσε η Βούλα Πατουλίδου και τα αμέτρητα δωράκια που του πρόσφερε ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, σε μια πρωτόγνωρη τελετή βράβευσης

Στο Φεστιβάλ Κόμικς «The Comic Con» στη Θεσσαλονίκη, μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση με σημαντικούς καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκέπτες, γίναμε μάρτυρες μιας απολαυστικά αστείας βράβευσης

Το Καρέ Καρέ και η «Εφ.Συν.» βρέθηκαν από τις 4 έως τις 6 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη για το 4ο Φεστιβάλ Κόμικς «The Comic Con». Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολλούς από τους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν το Βελλίδειο και να ανταλλάξουμε απόψεις για την ένατη τέχνη σε μια άψογη διοργάνωση για τους φαν του είδους, με κάθε λεπτομέρεια φροντισμένη, υπό τη γενική επιμέλεια και οργάνωση του Τάσου Λαζαρίδη, του Λεόντιου Παπαδόπουλου και των συνεργατών τους. Που η πιο αστεία, ακουσίως, στιγμή της ήταν η βράβευση του Frank Miller κατά τη μέρα των εγκαινίων.

ComiCon2

O Miller, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο διάσημους σύγχρονους δημιουργούς κόμικς («Daredevil», «The Dark Knight Returns», «Sin City», «Ronin» κ.ά.), που χρέωνε πενήντα ευρώ τη φωτογράφιση μαζί του, άλλα πενήντα την υπογραφή του και διακόσια ευρώ για να περάσεις ένα ημίωρο με την αφεντιά του μαζί με άλλους δεκατέσσερις θαυμαστές του, ήταν κατά τα άλλα προσηνής, ευγενικός και με καλή διάθεση να τριγυρίσει στους χώρους, να ξεφυλλίσει τα ελληνικά κόμικς και να συνομιλήσει με τους Ελληνες καλλιτέχνες, με μια κάμερα να τον ακολουθεί κατά πόδας.

Εζησε όμως και μια μοναδική «εμπειρία»: τη βράβευσή του από την αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και τον αντιδήμαρχο Σπάρτης, Χρήστο Πλειώτα, που μετέτρεψαν την τελετή σε μια κιτς διαδικασία αποικιακού τύπου, βγαλμένη από κάποια παλιά δεκαετία.

Comicon3

Και οι δύο Ελληνες επίσημοι, σεληνιασμένοι θαρρείς από το ότι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με κάποιον που έχει φιλοτεχνήσει σε κόμικς την ιστορία της Μάχης των Θερμοπυλών (στο βιβλίο «300», που αποτελεί μια εντελώς ελεύθερη απόδοση του ιστορικού γεγονότος και είναι ένα από τα ελάσσονα έργα του Miller) και βλέποντας ένα πολυπληθές κοινό να περιμένει να δει και να ακούσει τον Αμερικανό καλλιτέχνη, σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη ακροατηρίου και αποφάσισαν να δώσουν τα ρέστα τους.

Η Πατουλίδου, που αναγκάστηκε να πηδήξει κάποια καλώδια ανεβαίνοντας τα σκαλιά, ξεκίνησε να μιλά υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «τα εμπόδια ακόμα τα περνάω» και εν συνεχεία, εντελώς ανερμάτιστα, αναφέρθηκε στο «Θεσσαλονήσι» και τους «Θεσσαλονησιώτες», σ’ αυτούς που ζουν κάτω και πάνω από τον Θερμαϊκό (;), στον Σούπερμαν, τον Σπάιντερμαν, τον Μπάτμαν και το Γκόθαμ, έδωσε τα δώρα της και τελικά αγκάλιασε τον Miller τόσο σφικτά που θα το θυμάται για πάντα.

Comicon4

Και πήρε τη σκυτάλη ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, που ξεκίνησε συγχαίροντας τους διοργανωτές αλλά και τους δημιουργούς κόμικς, «που έχουν επισκεφθεί τη χώρα σας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διαπράττοντας ένα αθώο φραστικό λάθος. Αποκαλώντας τον Frank Miller απλώς «Frank», λες και τους συνδέει μακρόχρονη φιλία, ανακοίνωσε ότι η Σπάρτη τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της και τον κάλεσε στη Λακωνία.

Και σε μια αποθέωση ελληνικής «φιλοξενίας» και extra large γενναιοδωρίας, άρχισε να δίνει και να δίνει και να δίνει. Τι αναμνηστικές πλακέτες με τους «300», τι διακοσμητικά γλυπτά τοίχου, τι μπρελόκ, τι αγαλματίδια από χρησιμοποιημένες βίδες, τι σουβέρ για τον καφέ, τι σκαλισμένη καρφίτσα με το «Λ» που του την καρφίτσωσε κιόλας στο πέτο, τι δαχτυλίδι με «περικεφαλαία πολέμαρχου», τι μενταγιόν, μέχρι και μια μπουκάλα βιολογικό λάδι σπαρτιάτικο του έδωσε!

Και αφού το κοινό είχε σκάσει στα γέλια και ο Frank Miller παρακολουθούσε αποσβολωμένος και αμήχανος, κατάλαβε ότι κάπου πρέπει να σταματήσει. Για να μιλήσει επιτέλους και ο τιμώμενος. Που έκπληκτος από όσα είχαν προηγηθεί, δήλωσε πως όταν γυρίσει στην πατρίδα του, αν κάποιος του ζητήσει κάτι από όλα αυτά τα δώρα, θα του πει «Μολών λαβέ»…

Σε μια εξαιρετική και πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση που έσφυζε από νεολαία και πάθος για τα κόμικς, με σημαντικούς καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκέπτες. Και μια από τις πιο γραφικές και απολαυστικά αστείες βραβεύσεις της Ιστορίας.

Πηγή: efzyn.gr