Πρόσφατα δύο συμπολίτες μας και μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης ταξίδεψαν στην Κεντρική Αφρική (Καμερούν και Τσαντ) και ακολούθησαν την Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή σε ένα μοναδικό οδοιπορικό.

Ο Ηλίας Περγαντής, Πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης και ο Παναγιώτης Νικολακάκος ταξίδεψαν από τις 11 έως τις 26 Μαρτίου σε δύο από τις πιο φτωχές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για 15 ημέρες, προκειμένου να καταγράψουν στον φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές μία σκληρής πραγματικότητας.

Οι δύο ερασιτέχνες φωτογράφοι ήταν φιλοξενούμενοι του σεβαστού Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγορίου και του επίσης συμπολίτη μας Ιερομόναχου π. Προδρόμου Κατσούλη από το Δαφνί, ο οποίος υπηρετεί την Ιεραποστολή τα τελευταία 3 χρόνια.

Το ταξίδι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, επίπονο και ορισμένες φορές επικίνδυνο, καθώς το Καμερούν και το Τσαντ είναι υποανάπτυκτες χώρες, χωρίς αναπτυγμένο οδικό δίκτυο, με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 44 C, κρούσματα βίας, ασθένειες, αλλά και εμφύλιες συρράξεις.

Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν η καταγραφή και η ανάδειξη του σημαντικού έργου της Ελληνορθόδοξης Ιεραποστολής, η οποία προσφέρει ουσιαστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, σχολικά είδη, πηγάδια, ανέγερση σχολείων…) και πάνω απ' όλα ελπίδα σε ανθρώπους που ζουν με αξιοπρέπεια στην ανέχεια.

Το μεγαλύτερο μέρος του οδοιπορικού επικεντρώθηκε στα σύνορα του Βόρειου Καμερούν με το Τσαντ, όπου ζει η φυλή ιθαγενών Τιπουρί. Πρόκειται για μία φυλή Χριστιανών, οι οποίοι διώχθηκαν από το Ν. Σουδάν με την επέλαση του Ισλάμ στην Αφρική, μετοίκισαν ως κρυπτοχριστιανοί, αποκόπηκαν και ξεχάστηκαν από την Εκκλησία τους και εμφανίστηκαν ως μονοθεϊστές ενός ανεικονικού και αντι-ειδωλικού θρησκεύματος. Από το 1940 περίπου με την δράση της Ελληνορθόδοξης Ιεραποστολής, η πίστη του αναζωπυρώθηκε και μέχρι σήμερα είναι πιστοί στην Ορθοδοξία.

Πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, η Ιεραποστολή πραγματοποίησε καθημερινά την Θεία Λειτουργία σε ιερούς ναούς, οι οποίοι άλλοτε είναι φτωχικά κτίρια, άλλοτε καλύβες ή ακόμα και κάτω από την σκιά μεγάλων δέντρων! Εντύπωση προκαλεί η ευλάβεια, η αφοσίωση καθώς και η έντονη συμμετοχή των πιστών στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέρος της οποίας ψαλλόταν στα Ελληνικά!

Στα πλαίσια του οδοιπορικού οι δύο συμπολίτες μας κατέγραψαν συνολικά πάνω από 10.000 μοναδικές φωτογραφίες, 10 ώρες video και ταξίδεψαν οδικώς πάνω από 6.000 χλμ., καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του Καμερούν και μέρος του Τσαντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους εκεί ιθαγενείς δεν είχαν δει ξανά φωτογραφική μηχανή, καθώς η περιοχή είναι αποκομμένη και δεν έχει τα βασικά (ηλεκτρισμό, οδικό δίκτυο κτλ).

Το φωτογραφικό έργο των δύο συμπολιτών μας θα οργανωθεί και θα παρουσιαστεί εκτενώς σε ανοιχτή εκδήλωση στο κέντρο της Σπάρτης στις αρχές Ιουλίου. Μέχρι τότε, δείτε μερικές από τις φωτογραφίες από αυτό το μοναδικό οδοιπορικό.