ΤΡΑΠΕΖΟΝΤΗ. Mήνες τώρα απορούσαμε γιατί δεν δίνεται στην κυκλοφορία η είσοδος στον δρόμο Σπάρτη - Σκούρα - Πυρί από την Τραπεζοντή. Μια επίσκεψη ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε τι περίπου συμβαίνει. Και γράφουμε περίπου γιατί όπου εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία (καλώς ή κακώς) δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες.

Πάνω λοιπόν στη χάραξη της εισόδου του δρόμου που παρακάμπτει την Σπάρτη (Σπάρτη - Σκούρα - Πυρί) και στην κατεύθυνση από Τραπεζοντή προς Σκούρα ο εργολάβος του έργου «έπεσε» πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτιμήθηκαν ως πολύ σημαντικά. Ιερό, τόπος ταφής και αρκετά φορητά ευρήματα κρατούν τους αρχαιολόγους εκεί για μια προσεκτική ανασκαφή.

Είναι γνωστό ότι ένας σημαντικός αριθμός ευρημάτων στην σύγχρονη αρχαιολογικής σκαπάνη προκύπτει από έργα μεγάλη κλίμακας όπως οι οδικοί άξονες.

Έως ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφή ο δρόμος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία, δεδομένου ότι ένα μέρος των αρχαίων βρίσκεται ακριβώς πάνω στον άξονα. Αλλά και μετά την ολοκλήρωση, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μετατροπή του έργου προκειμένου να διασωθούν τα ευρήματα. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η προσωρινή ρύθμιση κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο (2ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Τραπεζοντής - Σκούρας) ανανεώθηκε και θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του καλοκαιριού.