ΣΠΑΡΤΗ. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με ενδιαφέρον κείμενό της εκθειάζει την προσπάθεια των πρωτεργατών του Ελληνικού Σχολείου στη Γερμανία και περιγράφει την άρρηκτη φιλία των Α. Βέργαδου και Χ. Μανωλιάδη.

«Το Αρχείο Σπύρου Α. Βέργαδου, το οποίο βρίσκεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό της Σπάρτης, δίνει πολλές ευκαιρίες να ασχοληθούμε με τη ζωή και το έργο σημαντικών προσώπων, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό εθνικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στην τότε Δυτική Γερμανία.

Οι ειδήσεις που έρχονται σχεδόν άμεσα, όταν μάλιστα δεν είναι ευχάριστες, μας αναγκάζουν να σταθούμε με σεμνότητα και σεβασμό απέναντί σε πρόσωπα που αξίζουν την τιμή και την εκτίμηση όλων μας.

Η είδηση του θανάτου του εκπαιδευτικού Χρυσόστομου Μανωλιάδη στις 20/02/2018 πρωτοπόρου και συνιδρυτή του πρώτου Ελληνικού Σχολείου στη Γερμανία μαζί με τον δικό μας Σπύρο Α. Βέργαδο, επιβάλλει σταθούμε ευλαβικά στον άνθρωπο και εκπαιδευτικό που προσέφερε πολλά στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων της Γερμανίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1980 και να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής.

Στις 14 Απριλίου 1964 γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου Ελληνικού σχολείου στο Parkschule Russelsheim του Ομοσπονδιακού κράτους της Έσσης το οποίο ίδρυσε ο Σπύρος Α. Βέργαδος με ιδιωτική πρωτοβουλία . Τον Ιανουάριο του 1965 φθάνει ο δάσκαλος Χρυσόστομος Μανωλιάδης αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας και σύντομα αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου. Έτσι το πρώτο Ελληνικό Σχολείο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας γίνεται πραγματικότητα.

Αμέσως με την εγκατάστασή του γνωρίζεται με τον Σπύρο Βέργαδο και συνδέεται μαζί του με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας. Η ταυτότητα απόψεων περί την εκπαίδευση που τους ενώνει, δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη και πρόοδο του σχολείου. Η Ελληνική κοινότητα της περιοχής αγκαλιάζει και υιοθετεί το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του, που εμπνέονται και καθοδηγούνται αποτελεσματικά από τους δύο πρωτεργάτες και πρωτοπόρους της Εκπαίδευσης, οι οποίοι δίνουν πρώτοι το παράδειγμα σε όλους τους αγώνες. Το Ελληνικό Σχολείο υπό την καθοδήγησή τους ανοίγεται και δίνει ηχηρή παρουσία σε όλους τους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες της εποχής .(Κυπριακό –Ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.α.)

Οι δύο συνεργάτες πρωτοπόροι και φίλοι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται αρμονικά μέχρι το Δεκέμβριο 1979,οπότε ο Χρυσόστομος Μανωλιάδης επιστρέφει στην Ελλάδα και ολοκληρώνει τη σταδιοδρομία του, ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης.
Η απομάκρυνση του Χρυσόστομου Μανωλιάδη από τη Δυτική Γερμανία δεν διέκοψε τους άρρηκτους δεσμούς που τον ένωναν με το συνεργάτη και φίλο του Σπύρο Βέργαδο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο, όταν τους ένωναν οι αγώνες και οι κοινές προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής;

Υπήρξαν πιστοί και έντιμοι συνεργάτες και φίλοι, που τους ένωναν κοινοί πόθοι, αρχές και αξίες, τις οποίες υπηρέτησαν με ζήλο και αυταπάρνηση σε όλη την κοινή και μεστή από διακρίσεις καριέρα τους. Μόνο ο θάνατος θα μπορούσε να χωρίσει τους «Διόσκουρους» εκπαιδευτικούς που η ζωή τους ήταν μία διαρκής προσφορά προς την Παιδεία και το Έθνος για το οποίο έκαναν ό, τι μπορούσαν με ένθεο ζήλο και αυταπάρνηση!
Τα τελευταία χρόνια ο Χρυσόστομος Μανωλιάδης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που τελικά τον οδήγησαν στην κατάληξη στις 20 Φεβρουαρίου 2018.

Με το θάνατό του ο Σπύρος Βέργαδος έχασε ένα πολύτιμο συνεργάτη και φίλο μιας ολόκληρης κοινής πορείας που κύλισε αρμονικά και ειρηνικά στις μεταξύ τους σχέσεις, παρά τους εξωτερικούς περισπασμούς που προσπαθούσαν να ενσπείρουν διάφοροι καλοθελητές, αλλά, που ώ του θαύματος, και αυτοί τους ένωναν ακόμη περισσότερο! Στη μνήμη του πιστού φίλου και συνεργάτη του ο Σπύρος Βέργαδος αφιέρωσε τη σύντομη ιστορία του Ελληνικού Σχολείου δεμένη σε καλαίσθητο τόμο, που βρίσκεται στο Αρχείο Σπύρου Βέργαδου.

Επίσης κατέθεσε χρηματικό ποσό στα ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα του νησιού του, της Σαμοθράκης που σκεπάζει τον Χρυσόστομο Μανωλιάδη και η μνήμη του ας είναι αιωνία!

Στον κ. Σπύρο Α. Βέργαδο, φίλο και ευεργέτη της Βιβλιοθήκης μας ευχόμαστε να τιμά για πολλά ακόμη χρόνια τη μνήμη του, όπως αυτός γνωρίζει να τιμά τους φίλους του!»