ΣΠΑΡΤΗ. Πόσο επιπόλαιος μπορεί να είναι κάποιος που υποτίθεται ότι τάσσεται υπέρ της υπόθεσης της απόκτησης νέου Αρχαιολογικού Μουσείο στη Σπάρτη;

Δυστυχώς οι όψεις της επιπολαιότητας, όπως και της ομορφιάς, είναι πολλές…


Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος εγκαινιάζει την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».


Όταν ο Δήμαρχος Σπάρτης μιλάει για το νέο Μουσείο της πόλης, στην ουσία συνοψίζει μπροστά στην ματιά και στην κρίση των ακροατών του όλες εκείνες τις προσπάθειες που έχουν γίνει από δεκάδες διακεκριμένους πολίτες και από εκατοντάδες αφανείς έτσι ώστε η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη να είναι σήμερα «ώριμη» ως ρυθμιστικός παράγοντας για μια κατάφαση επί του αιτήματος .

Η υπόθεση του νέου Μουσείου, πέρα από «παιδεμένη» είναι και πολύ σοβαρή αλλά και λεπτή για να την χρησιμοποιεί κάποιος προκειμένου να αβαντάρει τον Δήμαρχο της Σπάρτης.
Άλλωστε μόνον αυτό δεν έχει ανάγκη ο Δήμαρχος και μόνον αυτό δεν έχει ανάγκη το νέο Μουσείο.

Σε πρώτο ενικό. «Ο Δήμαρχος διεκδίκησε και το «κέρδισε»». Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι είναι ο ενικός της θεσμικής εκπροσώπησης των πολλών στο πρόσωπο ενός αν λίγο πιο κάτω δεν ακολουθούσε το: «κατάφερε να αποσπάσει δέσμευση από την γ.γ. κ. Βλαζάκη για τη δημιουργία νέου Μουσείου» αλλά και το αμίμητο «Ίσως αυτή η έκθεση ήταν και ο «ΑΣΣΟΣ» που έκρυβε στο μανίκι του ο δήμαρχος Σπάρτης και τον έβγαλε την ώρα που έπρεπε, διεκδικώντας έτσι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο…»

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης είναι μια διεκδίκηση που - αν και όταν γίνει πράξη - κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί και πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να την πιστώσει σε ένα μόνο πρόσωπο, όσα μανίκια και όσους άσσους και αν διαθέτει. Όποιος μάλιστα το πράττει τόσο πρώιμα και τόσο άκομψα - όσο τουλάχιστον διαβάζουμε - μόνον κακές υπηρεσίες προσφέρει στον Δήμαρχο και στην πόλη της Σπάρτης.

Εκθέτει τον Δήμαρχο ακόμα και στους ίδιους τους υψηλούς προσκεκλημένους και τον υποβιβάζει στα μάτια όλων εκείνων που έχουν δώσει αγώνες για να φέρουν την υπόθεση του Μουσείου της Σπάρτης στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης.

Τον «καρφώνει» απέναντι στην κριτική ματιά των πολιτών που έχουν βέβαιη την πεποίθηση ότι το Μουσείο δεν είναι υπόθεση ενός… αλλά αρκετών. Ένας από τους αρκετούς αγωνιστές και οραματιστές, ισότιμος και ισάξιος είναι και ο Δήμαρχος Σπάρτης. Ποιός είναι ο λόγος να ανυψωθεί, να υπερφωτιστεί, να διατυμπανιστεί ένας ρόλος «αυθεντίας», δεινού «χαρτοπαίκτη», μοναδικού κατόχου των μυστικών της επιτυχίας, κ.λ.π.;
Δεν αξίζει ο Δήμαρχος Σπάρτης τέτοια έκθεση και τέτοια απομόνωση από το σώμα όλων εκείνων των Σπαρτιατών που πασχίζουν για την ίδια υπόθεση, χρόνια τώρα.

Η επίτευξη του στόχου δημιουργίας και λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη είναι υπόθεση και πράξη υψηλής ευθύνης, υψηλού ρίσκου και υψηλού οράματος για να την «χαμηλώνουμε», να την «συρρικνώνουμε» και να την περιορίζουμε έτσι και τόσο. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν τόσο σοφά προσεκτικός που δεν έκανε καμία αναφορά στο νέο Μουσείο παρά μόνον σε αυτό της Ελιάς…

Υπάρχει άραγε κάποιος σήμερα που να πιστεύει ότι η δυσκολία στην πραγμάτωση του Μουσείου έγκειται στο ότι οι ιθύνοντες δεν έχουν κατανοήσει το οφειλόμενο αυτό χρέος προς την Σπάρτη;

Υπάρχει κάποιος σήμερα που να αγνοεί τις επίμονες, επίπονες, τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και εύστοχες προσπάθειες, συλλογικές και ατομικές, που έχουν καταβάλει Σπαρτιάτες και Λάκωνες έτσι ώστε κανείς να μην χρειάζεται να «αρπάξει» ευκαιρίες και να «τραβήξει άσσους από το μανίκι του» κινδυνεύοντας να εκτεθεί και να εκθέσει..;

Η σωστή στιγμή διεκδίκησης του Μουσείου ήταν… δεν είναι, ούτε θα είναι.
Η σωστή κίνηση για τη διεκδίκηση του Μουσείου δεν σχετίζεται με αιφνιδιασμούς, μπλόφες, καρτέρια και κλείσιμο του ματιού αλλά με στοίχιση όλων στον ίδιο σκοπό, με σθεναρή ενιαία γραμμή και απόλυτη τεκμηρίωση.

Φυσικά, ένας Δήμαρχος, πόσο μάλλον ο Σπάρτης, μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο στην επιτυχία ενός τέτοιου του σκοπού. Ρόλο πρωτεύοντα που πρέπει να τον καθιστά ακόμα πιο προσεκτικό κι εύστοχο.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης διαθέτει το κύρος; Έχει τη βαθιά γνώση του θέματος; Κατανοεί την πολιτισμική μοναδικότητα; Εγγυάται επιφανείς δημόσιες σχέσεις; Έχει την ευρύτητα σκέψεως, την ευφράδεια επιχειρημάτων και την ακαριαία κατάλυση κάθε άλλης σκέψης και άποψης;
Τότε, όλα αυτά, πρέπει να τα υποβάλει στον κοινό στόχο και σκοπό για να συμβάλει και μετά να σφραγίσει - γιατί όχι - το έργο.

Αυτό όμως που πρέπει να κάνει πριν και πάνω απ’ όλα ο Δήμαρχος είναι να απομακρύνει από το περιβάλλον του, ειδικά όταν σε αυτό το περιβάλλον προσεγγίζει, αναπόφευκτα, ο πρώτος πολίτης της Χώρας, τους ακατάλληλους, επιπόλαιους και ανερμάτιστους συμβουλάτορες που ενδέχεται να βλάψουν τόσο την υπόθεση του νέου Μουσείου, όσο και το κύρος του Δημάρχου Σπάρτης.

Το κείμενο, ανακόλουθο, που αδικεί επικίνδυνα στα μάτια και στην κρίση των πολιτών του κόσμου και τον θεσμό του Δημάρχου Σπάρτης και την υπόθεση του νέου Μουσείου και το video (κείμενο και video απο το photoreporter.gr / Tάκης Κούρος), αδιάψευστο, που επαναφέρει στην πραγματικότητα, έχουν ως εξής:


«Διεκδίκησε το Μουσείο Σπάρτης … και το «κέρδισε»!
Την ευκαιρία «άρπαξε» ο δήμαρχος Σπάρτης και επί της ουσίας έθεσε το θέμα για το νέο αρχαιολογικό μουσείο, που τόσο έχει ανάγκη η Σπάρτη αλλά και γενικότερα ο ελληνικός πολιτισμός.
Η κ. Μαρία Λαγογιάννη Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σπάρτης για την στήριξη αυτής της έκθεσης όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
Ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης στηρίζοντας αυτή την έκθεση δείχνει εμπράκτως την ευαισθησία του δήμου σε θέματα πολιτισμού αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η δέσμευση που κατάφερε να αποσπάσει από την Γενική Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη για την δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης.
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά για το νέο μουσείο… ο δήμαρχος Σπάρτης μίλησε όταν έπρεπε και … «κέρδισε»!
Η δημόσια διεκδίκηση με το λόγο του, σε μια έκθεση που φιλοξενούσε τον πρώτο πολίτη της χώρας … αλλά και σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού έφερε αποτέλεσμα!
Την ώρα που μιλούσαν όλοι για πολιτισμό και το πόσο σημαντικό είναι για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Βαλιώτης έξυπνα … την κατάλληλη στιγμή ζήτησε το νέο μουσείο Σπάρτης.
Ίσως αυτή η έκθεση ήταν και ο «ΑΣΣΟΣ» που έκρυβε στο μανίκι του ο δήμαρχος Σπάρτης και τον έβγαλε την ώρα που έπρεπε, διεκδικώντας έτσι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο την σωστή στιγμή … και επί της ουσίας!»