Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

ΚΡΟΚΕΕΣ. Με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρωτευόντως έχει πολιτικό ρόλο στην προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, έθεσα το θέμα του ιδιοκτησιακού ζητήματος της Τ.Κ Λαγίου του Δήμου Ευρώτα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φυσικά και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Δεν αρκεί όμως αυτό. Απαιτείται συντονισμός δράσεων με την Επιτροπή των Λαγιωτών με πρώτο αίτημα την παράταση των κτηματολογικών εγγραφών πέραν της 31/3/2018.

Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε τίτλο: «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα για επίλυση του Ιδιοκτηιακού ζητήματος του Λάγιου Δ.Ε. Κροκεών Δήμου Ευρώτα»

Η εισήγηση έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα παρεμβαίνοντας στην δημόσια έκκληση της τριμελούς επιτροπής που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λαγίου της Δ.Ε Κροκεών του Δήμου Ευρώτα αποφασίζει:
- Να υιοθετήσει το κείμενο της τριμελούς επιτροπής του Λαγίου και του νομικού παραστάτη τους.
- Να συμπορευθεί έμπρακτα στον αγώνας τους για πολιτική-νομοθετική λύση, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας ανάλογη με τον ν.3127/2003.
- Να αποσταλεί η απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Ευρώτα σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας τον Πειφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο για κοινή συμπόρευση και στην Κυβέρνηση για άμεση νομοθετική παρέμβαση του προβλήματος που κινδυνεύουν συμπολίτες μας να γίνουν ακτήμονες στην γη τους.
- Να συγκροτηθεί Επιτροπή που θα συνεργασθεί με την τριμελή Επιτροπή αγώνα του Λαγίου και να τεθεί εφ’ όσον είναι εφικτό και η νομική σύμβουλος του Δήμου Ευρώτα
- Να πραγματοποιηθεί είτε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου Ευρώτα με την συμμετοχή επιστημόνων που έχουν διαχειριστεί το θέμα για την αρτιότερη τεκμηρίωση και άμεση παρέμβαση προς τα συναρμόδια Υπουργεία για νομοθετική ρύθμιση – λύση του ιδιοκτησιακού των πολιτών του Λαγίου.
- Να παραταθούν πέραν της 31-3-2018 οι κτηματολογικές εγγραφές για την επίλυση σοβαρών θεμάτων όπως συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το κείμενο της Επιτροπής είναι και θέση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα.

Λάγιο 23 Ιανουαρίου 2018

«Ως επιτροπή του αγώνα μας αγωνιστήκαμε από το έτος 2006 για την επίλυση του κτηματολογικού προβλήματος του χωριού μας. Μέχρι και σήμερα όμως όλα αυτά τα χρόνια ουδείς εκ των κυβερνήσεων που πέρασαν; Ενώ κατανοούσαν πλήρως την αδικία στην οποία εμπλακήκαμε με την εφαρμογή του κτηματολογίου, δεν κατάφερε να δώσει λύση, παρά μόνο υποσχέσεις .

Με την εφαρμογή του Κτηματολογίου στην περιοχή Σκάλας – Λαγίου Λακωνίας οι κάτοικοι του Λαγίου γίναμε ξαφνικά ακτήμονες, αφού το 90% περίπου των κτημάτων μας καταχωρήθηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52% και κατά 48% σε σαράντα δύο [42] άλλους συνιδιοκτήτες, εντελώς άσχετους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είχε υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας.

Χαρακτηριστικό του παραλογισμού είναι ότι οι άσχετοι αυτοί «συνιδιοκτήτες» έχουν ένα μικρό ποσοστό, το ίδιο ακριβώς, σε όλα τα κτήματα του χωριού [!!!], ενώ δεν έχουν ιδιοκτησία οι κάτοικοι του χωριού με τίτλους ιδιοκτησίας αρκετών δεκαετιών και, μερικοί, με τίτλους που φθάνουν ως τη δεκαετία του 1880.

Από το 2005, που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο της Περιοχής [Κροκεές] δεν έχει καταχωρηθεί ούτε μία πράξη που να αφορά αγροτικό ακίνητο της περιοχής. Έτσι λοιπόν το κτηματολόγιο πέτυχε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή να δημιουργήσει ένα χωριό ακτημόνων!, στο οποίο υπάρχει κτηματολόγιο χωρίς επί 12 χρόνια να έχει καταχωρηθεί έστω μία πράξη για αγροτικό ακίνητο».

Ο μόνος τρόπος επίλυσης για εμάς, είναι ο νομοθετικός, με ανάλογη νομοθέτηση με το ν. 3127/2003. Με τη συμβολή του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φίλιππου Δωρή, που είναι ο νομοθέτης των κτηματολογικών νόμων, και του νομικού συμπαραστάτη μας δικηγόρου Απόστολου Γεροντίδη συντάξαμε και υποβάλαμε στην Κυβέρνηση πρόταση νόμου, απολύτως συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία, που λύνει το πρόβλημα.

Επί δύο και πλέον χρόνια η Κυβέρνηση, που ως ελάσσων αντιπολίτευση είχε κάνει ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς υποστηρίζοντας το αίτημά μας, παραπέμπει το ζήτημα από υπουργό σε υπουργό και από συμβούλιο σε συμβούλιο. Αλλά μέχρι εκεί. Ουδείς αρμόδιος συγκινήθηκε από το γεγονός ότι η προτεινόμενη από εμάς λύση επικροτείται με πλήρως τεκμηριωμένες σκέψεις και αποφάσεις από τους: – το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης – το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου – το νομαρχιακό συμβούλιο Λακωνίας , με δύο μάλιστα αποφάσεις, – το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Κροκεών. – τον καθηγητή της νομικής σχολής κ. Φίλιππο Δωρή με σχετική γνωμοδότησή του.

Όπως γνωρίζετε στις 31-3-2018 οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές, που σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση αποκλείεται η νομοθετική λύση. Ο μόνος τρόπος διακοπής της προθεσμίας είναι να ακολουθήσουμε την νομική οδό και να μπούμε στις καλένδες του νομικού συστήματος αναζητώντας εκεί το δίκιο μας, προσθέτοντας επιπλέων έξοδα σε αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Με τη δημοσίευση αυτή η επιτροπή ουσιαστικά παύει να είναι υπεύθυνη για το δικαστικό μέρος μιας και ο κάθε ένας μπορεί να διεκδικήσει και μόνος του την ιδιοκτησία του. Επισημαίνουμε τους κινδύνους από την οριστικοποίηση των εγγραφών.

Να διωχθούμε ποινικά για καταπάτηση δημοσίου κτήματος

Να υποχρεωθούμε με ασφαλιστικά μέτρα να παραδώσουμε τα κτήματά μας στους συνιδιοκτήτες

Να δηλώσουμε στον ΟΣΔΕ την απώλεια της αγροτικής περιουσίας

Να πάψουμε να εισπράττουμε επιδοτήσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις που συνδέονται με την περιουσία, και ότι άλλο σχετίζετε με τα κτήματα τα οποία δηλώνουμε μέχρι και σήμερα στο Ε9 της εφορίας.

Προς τούτο προβαίνουμε στην τελευταία ανακοίνωση όντας βέβαιοι από την εμπειρία που αποκτήσαμε με όλες αυτές τις προσπάθειες και τις συναντήσεις που είχαμε με τους αρμοδίους, ότι στους δύο μήνες που απομένουν δεν θα υπάρξει λύση.

Η Κυβέρνηση είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί, χωρίς να αποκλείονται να συμβαίνουν και τα δύο. Σας ενημερώσαμε και ο καθένας ας πάρει τις αποφάσεις του για την προάσπιση της περιουσίας του. Δυστυχώς οι κτηματολογικές εγγραφές δε διορθώνονται με τα λόγια συμπάθειας και τα κτυπήματα στην πλάτη από τους αρμοδίους».

Η Τριμελής Επιτροπή Λεωνίδας Πολυμενάκος, Παναγιώτης Τσόμπος, Γεώργιος Αϊβαλιώτης. Ο Νομικός συμπαραστάτης Απόστολος Γεροντίδης. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα».