Έλλειψη ομαδικότητας, σύμπνοιας και συνέπειας, ατολμία και αναποτελεσματικότητα!

ΣΠΑΡΤΗ. Mία βασική συνεργάτης του Δημάρχου Βαγγέλη Βαλιώτη, από το Νοέμβριο του 2017 δεν ανήκει στη δύναμη της πλειοψηφίας. Πρόκειται για την δημοτική σύμβουλο Ελένη Μεντή η οποία υπέβαλε τις παραιτήσεις της τόσο από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, έχοντας όπως φαίνεται σοβαρές διαφωνίες σε θέματα αρχών και δεσμεύσεων.

Το notospress.gr εκτιμώντας ότι η Ελένη Μεντή είναι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας και δυναμικό στέλεχος της Δημοτικής Πλειοψηφίας ζήτησε, από τον Νοέμβριο του 2017, ενημέρωση για την παραίτηση της. Η κ. Μεντή μας παρέπεμψε στις αιτήσεις παραίτησης τις οποίες τελικά λάβαμε - μετά από αίτησή μας και - αφού παρήλθε ένας μήνας.

Όπως φαίνεται από τις αιτήσεις της η κ. Μεντή έχει σοβαρές διαφωνίες σε θέματα αρχών και δεσμεύσεων έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν από την Παράταξη του κ. Βαλιώτη και για τις οποίες και ψηφίστηκε το 2014.

Στην αίτηση παραίτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο η Ελένη Μεντή αναφέρει μεταξύ άλλων:
« … Από τους πρώτους μήνες στο τιμόνι του Δήμου φάνηκε η έλλειψη ομαδικότητας, σύμπνοιας, η (έλλειψη) θέλησης για αλλαγή νοοτροπίας και μια ατολμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Επειδή δυστυχώς βλέπω ότι έχουμε απομακρυνθεί από την Διακήρυξη (στην οποία και είχα δεσμευτεί) και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έκανα εκφράζοντας τη διαφωνία μου για την πορεία της παράταξης και βλέποντας ότι δεν υπάρχει θέληση για αλλαγή, υποβάλω την παραίτησή μου από Δημοτική Σύμβουλος.
Ζητώ συγνώμη από τους ανθρώπους που με ψήφισαν γιατί φεύγω νωρίτερα, θέλω όμως να παραμείνω πιστή στην αρχική Διακήρυξη που υπέγραψα και στα πιστεύω μου…»

Η Ελένη Μεντή είχε υποβάλει την παραίτησή της άλλη μια φορά προειδοποιώντας για όσα έβλεπε και διαφωνούσε.

Ακόμα πιο «άσχημα» φαίνονται τα πράγματα σχετικά με τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Δ. Σ. δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε διολισθαίνοντας σε θεσμικά, διοικητικά και σε πολιτικά σφάλματα.

«Δεν συζητά, δεν δουλεύει, δεν ελέγχει, δεν προετοιμάζει, δεν λειτουργεί…»

Στην αίτηση παραίτησής της από το Δ. Σ. του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού αναφέρει μεταξύ άλλων:

« Το Ν.Π.ΠΟ. περιμένει να κάνουν προτάσεις οι σύλλογοι και αυτό απλώς τις χρηματοδοτεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Δεν συζητά, δεν κατευθύνει τα μέλη του…, δεν μελετά, δεν δουλεύει…, δεν έχει καθορίσει τον στόχο του…
Τα αιτήματα… δεν έρχονται με την σειρά Α. Π. … κάποιες προτάσεις δεν έχουν έρθει ποτέ για συζήτηση… Είναι λάθος η μέχρι τώρα τακτική για μη συνεργασία… μεταξύ των Νομικών Προσώπων… Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις (Παλαιολόγεια, Σπάρταθλον, Περιβάλλον, Γιορτή Ελιάς) γίνονται και πραγματοποιούνται τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα την όχι καλή προετοιμασία τους. Η προβολή των εκδηλώσεων είναι ελλιπής.
Τα πρακτικά δεν συντάσσονται αμέσως με αποτέλεσμα όταν έρθουν για υπογραφή να διαπιστώνονται λάθη.
Τα θεματικά Μουσεία (Μανουσάκειο, Φωτογραφικών Μηχανών) δεν μας έχουν απασχολήσει σοβαρά για το πώς μπορούμε να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε.
Το ΝΠΠΟ έχει επιμελώς αγνοήσει ότι πρέπει να συζητά και να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και σε ζητήματα που αφορούν στην ιστορία αυτής της πόλης (Σπαρτάπολις), το Περιβάλλον (ανακύκλωση - απορρίμματα) και θέματα που αφορούν στους κατοίκους…
Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς προγραμματική σύμβαση με την Βιβλιοθήκη.
Οι Επιτροπές του ΝΠΠΟ δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ

Οι αναφορές και εκτιμήσεις της Ελένης Μεντή - από την στιγμή που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα - για το Νομικό Πρόσωπο είναι σοβαρές και χρήζουν απάντησης από την Δημοτική Αρχή και από τα μέλη του Δ.Σ.
Προφανώς η αποδοχή των παραιτήσεων της σημαίνει ότι ο Δήμαρχος κ. Βαλιώτης δεν ασπάζεται και δεν κατανοεί τις αιτιάσεις (κάποιες θα μπορούσαν να είναι και ευθείες καταγγελίες) της Ελένη Μεντή και λύει τη συνεργασία τους.
Όπως και νάχει η Παράταξη του Βαγγέλη Βαλιώτη στερείται ενός ικανού και δημιουργικού στελέχους που συνέβαλε και στην πολιτική εξισορρόπηση της πλειοψηφούσας Παράταξης.