ΑΘΗΝΑ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο «Ατενίζοντας το μέλλον με το Αρθροσκόπιο» στις 8/1/2018 στο Ξενοδοχείο Hilton υπό την έμπνευση και προεδρεία του Χειρουργού Ορθοπαιδικού της 3ης Ορθ. Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, Ιωάννη Χιώτη.

Στο προεδρείο συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Καθηγητής Ανατομίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Σκανδαλάκης Παναγιώτης και ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργούλης Αναστάσιος.

Προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πατούλης Γεώργιος.

Ομιλητές στην επιστημονική συνάντηση ήταν εξειδικευμένοι ιατροί στην αρθροσκοπική χειρουργική αναγνωρισμένα μέλη των διεθνών επιστημονικών εταιριών.

Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ανά ανατομική περιοχή και αναλύθηκαν οι τάσεις της έρευνας οι οποίες θα καταδείξουν τις εξελίξεις την επόμενη δεκαετία.

Πειραματικές αρθροσκοπήσεις με εικονική πραγματικότητα τριών διαστάσεων και ρομποτική υποβοήθηση στον μέλλον πιθανόν να είναι πράξη της καθημερινότητας με μικρές τομές και άμεση αποκατάσταση.

Βιολογικοί παράγοντες και αυτόλογα ικριώματα θα αντικαταστήσουν τα χόνδρινα και οστικά ελλείμματα, τις συνδεσμοπλαστικές και τους μηνίσκους.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συμμαχία με την αρθροσκοπική χειρουργικής επιφυλάσσει σωτήριες και ανώδυνες θεραπείες για τον ασθενή.

Στη φωτογραφία διακρίνονται οι δύο Λάκωνες ιατροί Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Γιάννης Γρυπιώτης.

Ποιός είναι ο Γιάννης Χιώτης

Ο Χιώτης Ιωάννης, χειρουργός ορθοπεδικός, Λακεδαιμόνιος στη καταγωγή, είναι επιμελητής από το 2016 στην 3η ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου Υγεία στο Μαρούσι και διατηρεί το Σύγχρονο Ορθοπαιδικό Ιατρείο - Χιώτης Ιωάννης.

Η καριέρα του στην ορθοπεδική χειρουργική έχει την έναρξή της στην Β΄ ορθοπαιδική κλινική του 401 Γ.Σ.Ν.Α. το 1999, όπου και ειδικεύτηκε στην αρθροσκοπική χειρουργική. Κατόπιν, συνέχισε την ειδίκευσή του στην Ζ΄ ορθοπαιδική κλινική του Γ.Ν. 'Ασκληπιείο Βούλας' με γνωστικό αντικείμενο το ορθοπαιδικό τραύμα, τις ολικές αρθροπλαστικές μεγάλων αρθρώσεων και διορθωτικές οστεοτομίες του γόνατος, ισχίου και πυέλου.

Στα πλαίσια της ειδικότητας έλαβε, επιπλέον, ειδίκευση στην πλαστική χειρουργική στην κλινική Επανορθωτικής Χειρουργικής στο ογκολογικό 6ο Νοσοκομείο Ι.Κ.Α. 'Γ. Γεννηματάς', στη Χειρουργική Θώρακος στην Α΄ κλινική χειρουργικής θώρακος στο Π.Γ.Ν. νοσημάτων θώρακος Αθηνών 'Σωτηρία'. Επίσης, έλαβε ειδίκευση στη Χειρουργική Παίδο-ορθοπαιδική στην Α' ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου Παίδων 'Π. & Α. Κυριακού' και στα μεταβολικά νοσήματα των οστών στο εργαστήριο έρευνας παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο εξωτερικό ιατρείο του τότε αναπληρωτή καθηγητή ορθοπαιδικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Λυρήτη.

Έλαβε ετήσια υποτροφία από την Ελληνική αρθροσκοπική εταιρεία στο κέντρο αρθροσκοπικής χειρουργικής ώμου του νοσοκομείου Ιασώ General από τις 15/1/2007.

Είναι κάτοχος του τίτλου του Διδάκτορα του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρουπόλεως από το 2003 με διατριβή στην 'κλινική και ιστολογική μελέτη της διαγνωστικής αξίας των βλαβών των ονύχων στα ορθοπεδικά νοσήματα και σύνδρομα' και βαθμολογία άριστα. Παράλληλα,, κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης 'Διοίκηση μονάδων υγείας' στη σχολή κοινωνικών επιστημών του Ελληνικού ανοικτού πανεπιστημίου.

Η εξειδίκευση είναι στην αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος, ποδοκνημικής, αρθρώσεως ισχίου και ειδικότερα στην άρθρωση του ώμου. Επίσης, η εξειδίκευση επεκτείνεται στην ελάχιστα επεμβατική (Minimal Invase Surgery) για ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος. Στα πλαίσια της χειρουργικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις διορθωτικές οστεοτομίες του γόνατος.