ΜΑΝΗ. Να κάνει ξακουστό στα πέρατα του κόσμο το ελληνικό παστέλι , φιλοδοξεί η οικογένεια Μανωλάκου, και από ότι φαίνεται το έχει καταφέρει. Για περισσότερο από έναν αιώνα η οικογενειακή επιχείρηση από τη Μάνη κρατάει καλά το μυστικό δημιουργίας του πιο γλυκού παραδοσιακού εδέσματος, καθώς αποτελεί μια από τις πρώτες παστελοποιίες που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας.

Όλα ξεκίνησαν το 1902, όταν ο Ηλίας Μανωλάκος, έχοντας εργαστεί για 20 χρόνια ως μελιτοπλάστης, όπως αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του, αποφασίζει να φτιάξει το δικό του παστελάδικο στο Γύθειο. Η επιχείρηση έχει περάσει στην τέταρτη γενιά που διακατέχεται από το ίδιο μεράκι για τη διατήρηση αυτού του γλυκού πειρασμού, τον οποίο συναντάμε για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου. Όταν μάλιστα ρωτούσαν τον Μπάρμπα Ηλία σχετικά με την προέλευση της συνταγής του, παρέπεμπε στην Ιλιάδα, λέγοντας ότι το παστέλι αναφερόταν με την ονομασία «ίντριον», κάτι σαν πλακούντας με μέλι και σουσάμι, που τον έτρωγαν οι Έλληνες για να μπορούν να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου.

Στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται σήμερα η Άλκηστις Μανωλάκου, Υπεύθυνη Πωλήσεων της ομώνυμης Παστελοποιίας, η οποία μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή Drive & Travel του Σπορ FM 94,6, στον Δημήτρη Μπαλή και τη Μαρία Ακριβού (κάθε Σάββατο 8-10 το πρωί, αναμεταδίδεται από περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα live και μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο) αποκάλυψε τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης στις αγορές του εξωτερικού καθώς και τη σκέψη δημιουργίας νέων προϊόντων με βάση το παστέλι.

Αιχμή του δόρατος για την οικογένεια Μανωλάκου, που παράγει συνολικά 55 κωδικούς, αποτελούν τα παστέλια χωρίς ζάχαρη. Έτσι μένουν ευχαριστημένοι όσοι αγαπούν τα γλυκά, αλλά σκέφτονται παράλληλα και την υγεία τους, με την Άλκηστις να τονίζει ότι τα παστέλια έχουν 100% μέλι και δεν χρησιμοποιείται στέβια. Εξίσου «δυνατά» θεωρούνται τα παστέλια με εκχύλισμα πορτοκαλιού και κανέλας – το λεγόμενο παστέλι γάμου – καθώς και εκείνα με μαστίχα Χίου και πολύσπορα. Μεγάλη όμως απήχηση έχει και το παστέλι με gojie berry, έναν καρπό γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, το οποίο εκτός από επιλεγμένα φαρμακεία μπορεί κανείς να το βρει και σε αρκετά γυμναστήρια της χώρας.

Το παστέλι θεωρείται μεν τυπικό γλυκό της Μάνης, αλλά χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών. Όσον αφορά την Παστελοποιία Μανωλάκος, πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αμερική, Ρουμανία, Αγγλία και Γερμανία, ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκεται, όπως αποκάλυψε η Άλκηστις, η πολλά υποσχόμενη αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ακόμα όμως και αν δεν έχει διεισδύσει εμπορικά και στις πέντε Ηπείρους, η οικογένεια Μανωλάκου έχει εξασφαλίσει ότι κάθε ξένος τουρίστας θα μάθει τα προϊόντα της, τα οποία είναι τοποθετημένα σε λιμάνια και αεροδρόμια, όπως επίσης σε delicatessen και φρουταρίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο μικρό εργαστήριο στο Γύθειο παράγονται αρκετοί τόνοι παστελιού ετησίως που ξεπερνούν τους 20 σε αριθμό. Και όλη αυτή η παραγωγή βγαίνει μόνο από μια ομάδα εφτά ατόμων που την ενώνει η αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το σουσάμι προέρχεται από την Ηλεία και το μέλι από τον Ταΰγετο και τη Μεγαλόπολη. Παράγονται περισσότεροι από 55 κωδικοί σε συσκευασίες από 38 γραμμάρια έως 135 γραμμάρια.

Πηγή: driveandtravel.gr