Ένα σημαίνων πρόσωπο με δεσπόζουσα θέση στον Ελληνισμό του Μόντρεαλ και αναγνωρισμένη προσφορά. Ένα πρόσωπο πάντα παρών κάθε φορά που κάποια ελληνική οργάνωση, κάποιος σύλλογος ή κάποιος μεμονωμένος συμπάροικος χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη. Ένα πρόσωπο που πιστεύει στην ενότητα, την αλληλεγγύη, τη συντεταγμένη και αδιαπραγμάτευτη προώθηση των αιτημάτων της παροικίας και τον μονοιασμένος Ελληνισμός.

Αυτή είναι η Ελληνίδα αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ και δημοτική σύμβουλος του Παρκ Εξτένσιον. Μια εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου της πόλης Ντενί Κοντέρ. Που κουβαλά μια βαριά προσωπική ιστορία, συνδεδεμένη με την Αρμενική γενοκτονία και τον ξεριζωμό των πληθυσμών.

Η Μαίρη Ντέρος, έχει καταγωγή από τη Σάμο αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Tο 1958, η οικογένεια της μετανάστευσε στο Μόντρεαλ. Η Μαίρη Ντέρος ήταν τότε επτά ετών. Δύσκολα τα πρώτα χρόνια, συνδεδεμένα με λογιών λογιών αντιξοότητες. Οι γονείς της δούλευαν ολημερίς. Ελληνικά στο σχολείο δεν έμαθε. Όμως, όπως συνηθίζει η ίδια να λέει, «έμαθα να διαβάζω ελληνικά μελετώντας μαζί τα παιδιά μου που πήγαιναν στο ελληνικό σχολείο». Την Σύλβια, τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη.

Εξ ου και η μεγάλη της ευαισθησία για το σχολείο «Σωκράτης- Δημοσθένης» στο οποίο είναι πάντα παρούσα σε κάθε εκδήλωση οικονομικής ή άλλη στήριξης. Εύλογη και η ευαισθησία της στους μετανάστες, όχι μόνο στους Έλληνες ή στους Αρμένιους, αλλά σ’ όλα τα μέλη των εθνικών κοινοτήτων της πόλης, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας.

Αν μιλάει ελληνικά το οφείλει στους γονείς της. Αν μιλάει καλά ελληνικά το οφείλει, εν πολλοίς, στις προσευχές που της μάθαινε η μητέρα της. Αν διαβάζει ελληνικά το οφείλει στα παιδιά της και αν χορεύει ελληνικούς χορούς το οφείλει στον αγαπημένο της σύζυγο Πίτερ Ντέρος (με καταγωγή από το Γεωργίτσι Λακωνίας) με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμη έφηβοι!

Η Μαίρη Ντέρος εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος της περιοχής του Παρκ Εξτένσιον το 1998. Και έκτοτε βαθμιαία αναρριχήθηκε στην τοπική πολιτική σκηνή. Στις 5 Νοεμβρίου διεκδικεί την επανεκλογή της, κάτι που θεωρείται εν πολλοίς προεξοφλημένο εξαιτίας της πολύχρονης, επιτυχημένης παρουσίας και προσφοράς της στα κοινά αυτής της ελληνοκρατούμενης περιοχής.

Η Μαίρη Ντέρος και το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη
Σύμβολο του Ελληνισμού, πλέον, για όλη την επαρχία του Κεμπέκ. Που δεν θα είχε υλοποιηθεί αν δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων, στην προεδρία του οποίου βρίσκεται η κ. Ντέρος. «Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι κοινοτυπία, είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή…», έχει πει η κ. Ντέρος. Και δίνει πρώτη το παράδειγμα. Πρόσφατα, στα μέσα Μαΐου συνέδεσε το όνομα της και με την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον δήμο του Μόντρεαλ.

Πληοφορίες: greekpost.ca