Τα κόκκινα παγώνια για το δέντρο σας

Κείμενο/φωτογραφίες: Στέφανος Καστρινάκης

Ήρθε από την Σπάρτη των γονιών του να σπουδάσει γεωπόνος αλλά και τον κέρδισε η μουσική. Πτυχίο δεν πήρε αλλά τα κατάφερε να καθιερωθεί στην αναδυόμενη αγορά του ελληνικού σουβενίρ!

Για να είμαι εντελώς ειλικρινής μαζί σας: Τα λάτρεψα. Από την πρώτη στιγμή που τα είδα στο φιλόξενο για το ελληνικό design και τους δημιουργούς του Forget me not (στην Οδό Αδριανού) τα λάτρεψα. Παράλειψη: δεν σας είπα τι λάτρεψα. Απαντώ: Τα κόκκινα παγώνια, τα μικρών διαστάσεων στολίδια από plexiglass για το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Αλλά, τα κόκκινα παγώνια της Gracious Greece υπερβαίνουν την εποχικότητα τους. Μπορούν να μείνουν σταθερά κρεμασμένα σε ένα αποξηραμένο κλαδί στο living room του σπιτιού.
Από τα παγώνια (εκτός από κόκκινα υπάρχουν και τα μπλε) δια της δικτύωσης έφτασα στη πηγή της δημιουργίας. Χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα στη Σπάρτη. Εκεί βρήκα τον Πασχάλη Τηλελή, έναν 33χρονο Σπαρτιάτη με τα όλα του.

Ο ίδιος αν και γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Σπάρτη Λακωνίας. Επέστρεψε στην Αθήνα χρόνια αργότερα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά η μουσική δεν τον άφησε…

Και αυτό γιατί εργαζόταν ως μουσικός για μια δεκαετία… Το 2009 κάνει μια επιλογή για την οποία δεν έχει μετανιώσει στιγμή. Αποφασίζει να αναλάβει την οικογενειακή του βιοτεχνία (στούντιο γραφικών εφαρμογών) με σκοπό να τη μεταμορφώσει σε μία εταιρεία η οποία θα δώσει νέα διάσταση στον περιχαρακωμένο μέχρι τότε κλάδο του ελληνικού σουβενίρ.
Μεταξύ των στόχων που έβαλε ήταν η δημιουργία αντικειμένων υψηλής αισθητικής και ποιότητας στα πρότυπα των πωλητηρίων μουσείων του εξωτερικού, η καθιέρωση του με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες σε αυτό τον κλάδο αλλά και η επιβίωση της βιοτεχνίας στα χρόνια της κρίσης.

«Στα χέρια μου είχα σημαντικά εφόδια καθώς κάποιος άλλος πριν από εμένα έχει πειραματιστεί, έχει σχεδιάσει, έχει κάνει έρευνα σε υλικά, τεχνοτροπίες, προμηθευτές σε μια εποχή που το αυθεντικό αποτέλεσμα δεν είχε σημασία. Από τον πατέρα μου έμαθα την τεχνική της μεταξοτυπίας αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας του plexiglass το οποίο είναι το κύριο υλικό των εφαρμογών μας. Μέχρι και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη λειτουργία μας και την ανάπτυξη μας, βομβαρδίζοντας μας, κυριολεκτικά, καθημερινά με προτάσεις, ιδέες, εφαρμογές. Σχεδιάζουμε, πειραματιζόμαστε, παράγουμε στο νοτιότερο νομό της ηπειρωτικής Ελλάδα, στη Σπάρτη Λακωνίας. Τα αντικείμενα που παράγουμε είναι κατασκευασμένα στο χέρι, αποκλειστικά από plexiglass με εκτύπωση καλλιτεχνικής χειροκίνητης μεταξοτυπίας απευθείας στο υλικό. Εκμεταλλευόμαστε έτσι τις μοναδικές ιδιότητες του, διαφάνεια, καλαισθησία και ανυπέρβλητη αντοχή στο πέρασμα του χρόνου. Εκμεταλλευόμαστε και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά του μεταμορφώνοντας το, αρχικά με την εκτύπωση του υλικού, εμπλουτίζουμε με γραφικά και χρώματα, και στη συνέχεια δίνοντας του το κατάλληλο σχήμα μέσω του laser cut ή με την επεξεργασία του στο χέρι».

Από το 2010 είναι προμηθευτής σε όλα τα πωλητήρια εθνικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ), στο Αττικό ζωολογικό πάρκο, στο Παναθηναϊκό στάδιο, στο εξαιρετικό μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά και στο πωλητήριο του Μουσείου Ακρόπολης .

Από την άνοιξη του 2016 παρουσιάζεται η πρώτη ολοκληρωμένη σειρά της συλλογή που φέρει την επωνυμία Gracious Greece. Η τελευταία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Polkadot design και της δικής του, Plexiartshop silkscreen.

Η διάθεση της σειράς γίνεται με τη τοποθέτηση σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Σήμερα , είναι διαθέσιμα τα αντικείμενα της σε πάνω από 50 επιλεγμένα σημεία πώλησης στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Στόχος τους για τα επόμενα χρόνια είναι η συμμετοχή τους σε εκθέσεις του εξωτερικού και η διεύρυνση του πελατολογίου τους σε καταστήματα εκτός των συνόρων. Η δουλειά τους έχει διακριθεί με βραβεία τόσο σε ελληνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει δημοσιευθεί σε αναγνωρισμένα έντυπα του χώρου του design.

«Το κομμάτι του γραφικού σχεδιασμού έχει τεράστιο ρόλο στη δική μας εργασία. Μέσω των εφαρμογών μας αναδεικνύουμε το σχέδιο και έτσι οι εφαρμογές μας αναδεικνύονται μέσω αυτού. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση με πολύ ισχυρούς δεσμούς. Η διαρκής αναζήτηση τέτοιων συνεργασιών με οδήγησε στη γνωριμία με το Νέαρχο Ντάσκα του σχεδιαστικού γραφείου polkadot design, που δραστηριοποιείται στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας του πολιτισμού και των εκδόσεων. Μαζί ιδρύσαμε το Gracious Greece, ένα brand με σχεδιαστική αναφορά στην ελληνική φύση και παράδοση. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ένας τόπος γενναιόδωρος. Ο πολιτισμός, η φύση, το φως είναι μερικά από τα στοιχεία που έχει δωρίσει στην ανθρωπότητα. Αξίες όπως η ευγένεια, η τιμή, η χάρη, έχουν αποτυπωθεί σε όλες τις φάσεις του πολιτισμού της, από τα αρχαία χρόνια μέχρι την παράδοση και τη σύγχρονη τέχνη. Επηρεασμένοι από την κληρονομιά και το φως που ορίζει την καθημερινότητά μας, δημιουργήσαμε τη σειρά “Gracious Greece” με σκοπό να φτιάξουμε χρηστικά αντικείμενα τέχνης που με την πρώτη ματιά περικλείουν την απλότητα και τις αξίες αυτού του σημείου της γης».

Περισσότερες πληροφορίες στο website ή στο e-shop.

Αναδημοσίευση από protothema.gr