ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Σπάρτη Παγκόσμια Πόλη στο κέντρο εκδηλώσεων «Νερόμυλος» στις Αμύκλες. Στην τελετή εγκαινίων χοροστάτησε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.

Οι πολίτες με την αθρόα συμμετοχή τους στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Σπάρτη Παγκόσμια Πόλη, επιβράβευσαν την συλλογική προσπάθεια των φορέων, των πολιτιστικών συλλόγων και των εθελοντών και έδειξαν τη δίψα για Σπαρτιάτικη αναγέννηση.

Το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στα εγκαίνια είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση Αγιογραφίας από την Σχολή Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, των Λακώνων Αγιογράφων και μελών της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, έκθεση Φωτογραφίας μελών της ΛΕΦΩΣ με θέμα τη Σπάρτη, έκθεση Βιβλίου με συμμετοχές λακώνων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων και CD καλλιτεχνών και συγκροτημάτων από το νομό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Έκθεση Παραδοσιακής και Ιστορικής Λακωνικής Ενδυμασίας με τις τιμημένες στολές του Συνταγματάρχη Κ. Δαβάκη, του Ανθυπολοχαγού Π. Βλαχάκου και της Ερυθροσταυρίτισσας Κ. Καρβούνη καθώς και σειρά ενδυμασιών από όλες τις περιοχές της Λακωνίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχτεί τουριστικά και πολιτιστικά, η Σπάρτη ως Παγκόσμια Πόλη. Τόνισε ότι η Σπάρτη αποτελεί τον Σκληρό Πυρήνα της Πολιτιστικής και Ιστορικής μας κληρονομιάς και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωταρχικός στόχος η ανάδειξη της πόλης σε πυλώνα πολιτιστικής παραγωγής και κοινωνικής εξωστρέφειας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι όταν σε όλο τον πλανήτη προφέρεται με σεβασμό το όνομα της Σπάρτης, είναι αδιανόητο να μην γίνεται το πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης, έναυσμα για αναγέννηση της δική μας πατρίδας. Η κα Τζανετέα δήλωσε ότι δείγμα γραφής στην κατεύθυνση αυτή είναι το Φεστιβάλ Σπάρτη Παγκόσμια Πόλη που αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια των φορέων, των συλλόγων και των πολιτών της περιοχής για την ανάδειξη αυτού του Παγκόσμιου κέντρου Πολιτισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης κ. Μοιράγιας Σπυρίδων, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού κα Σταματική Μπελεγρή, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Σπάρτης ο Λεωνίδας κ. Χρήστος Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Λαπήθου Κύπρου κ. κ. Νεοπτόλεμου Κότσαπα, ο Αντιδήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Κίτσος, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης ενώ παρουσιάστηκε μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νίκου Σταυρογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντία Τζανετέα τιμητική βράβευση στον Δημήτριο και την Γεωργία Καλοειδή για τη μεγάλη τους προσφορά στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης πραγματοποιήθηκε βράβευση των Χορευτικών Συλλόγων: Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, το Λαογραφικό Σύλλογο Σπάρτης, το Σύλλογο Διάδοσης Χορών κι Εθίμων «Πυρρίχη» και την Χορευτική Ομάδα Θεραπνών.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεατρικό δρώμενο από την ΕΘΟΛ ενώ η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους χορευτικούς συλλόγους που βραβεύτηκαν.