Ένα άρθρο του Δημήτρη Κονιδάρη

Στις 21 Αυγούστου στο Παρόρι πραγματοποιήθηκε μια πολύ ωραία εκδήλωση με το διεθνούς φήμης βαρύτονο Λούη Μανίκα και το σπουδαίο κλασικό κιθαρίστα Αριστοτέλη Γιαννακούρο. Η συναυλία διοργανώθηκε στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου από τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Παρόρι 2011», την Τοπική Κοινότητα Παρορίου και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης. Σημειωτέον ότι η εκδήλωση ήταν αφιέρωμα στη μνήμη του Δημητρίου Μανίκα, αδελφού του βαρύτονου.

Οι δύο εξαίρετοι καλλιτέχνες, Λακωνικής καταγωγής, τίμησαν με το παραπάνω το μικρό αυτό χωριό στους πρόποδες του Ταϋγέτου και απέδωσαν πολύ γνωστά τραγούδια των τιτάνων της Νεοελληνικής μουσικής Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων μεγάλων συνθετών όπως του Γιώργου Ζαμπέτα και του Μίμη Πλέσσα. Ο τρόπος που προσέγγισαν όλα τα τραγούδια ήταν λιτός και επεδείκνυε το σεβασμό τους προς τους δημιουργούς. Η δε φωνή του κ. Μανίκα ήταν εξαιρετική παρουσιάζοντας μέρος των πραγματικά μεγάλων δυνατοτήτων της. Άλλωστε ο Λούης Μανίκας έχει τραγουδήσει πολλές παραστάσεις όπερας στο εξωτερικό και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του και σίγουρα ήταν ευχής έργον που είχαμε τη δυνατότητα να τον απολαύσουμε δια ζώσης.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιαννακούρος έδειξε ότι είναι «μία ορχήστρα μόνος του» αφού συνόδευσε περίφημα το βαρύτονο στα τραγούδια της συναυλίας χωρίς να έχει βοήθεια από άλλο μουσικό. Κάποιες στιγμές μάλιστα χάρισε και ορισμένα σόλο με ισπανική μουσική αποδεικνύοντας κατ’ επανάληψη τη δεξιοτεχνία του.

Σε όλα τα τραγούδια που ερμήνευσε ο κ. Μανίκας ανέφερε το συνθέτη και το στιχουργό θεωρώντας (σωστά βέβαια) ότι πάντα πρέπει να αποδίδεται η δέουσα τιμή στους δημιουργούς.

Στη συνέχεια παρατίθενται τα περισσότερα από τα τραγούδια που ακούστηκαν:
• «Χάθηκα» (Δεν έχει δρόμο να διαβώ) των Δημήτρη Χριστοδούλου και Γιώργου Ζαμπέτα
• «Σαν θα πας στην πόλη» των Νικηφόρου Βρεττάκου και Θωμά Μέλλιου
• «Το βήμα του αγγέλου» των Γιάννη Ρίτσου και Θωμά Μέλλιου, τραγούδι που είναι αφιερωμένο στην Κρανάη Γυθείου
• «Του μικρού Βοριά» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη από τις «Μικρές Κυκλάδες»
• «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» των Γιάννη Θεοδωράκη και Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία «Φαίδρα»
• «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Μίκη Θεοδωράκη από το θεατρικό έργο «Η γειτονιά των αγγέλων»
• «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» των Μάνου Ελευθερίου και Μίκη Θεοδωράκη
• «Ο κυρ Αντώνης» του Μάνου Χατζιδάκι (στίχοι και μουσική)
• «Κεμάλ» των Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζιδάκι. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω ερμηνείας ο κ. Μανίκας δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ευαισθησία και τη διαχρονικότητα αυτού του πανέμορφου κομματιού.
• «Αθανασία» και «Αστέρι του Βοριά» των Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζιδάκι
• «Ο Αγωγιάτης» του Νίκου Χατζηαποστόλου (στίχοι και μουσική)
• «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μίμη Πλέσσα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ακούστηκαν επίσης ισπανικές και ιταλικές μελωδίες ενώ το πρόγραμμα τελείωσε όπως ξεκίνησε δηλαδή με το τραγούδι «Χάθηκα».

Οπωσδήποτε αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο στους υπέροχους αυτούς καλλιτέχνες αλλά και στους συνδιοργανωτές. Αναντιλέκτως είναι σπάνιο το φαινόμενο να παρουσιάζουν τραγούδια στον προαύλιο χώρο Ιερού Ναού ενός μικρού χωριού δύο καλλιτέχνες με σημαντική διεθνή πορεία. Δυστυχώς βέβαια οι τραγουδιστές όπερας δεν είναι ευρέως γνωστοί στο κοινό της χώρας μας αλλά πάντοτε είναι αξιοπρόσεκτο και αξιοπαρατήρητο το γεγονός όταν τέτοιοι καλλιτέχνες τραγουδούν για ένα κάπως διαφορετικό κοινό από αυτό που έχουν συνηθίσει και μας χαρίζουν λίγη από τη λάμψη τους.

Τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε να τους ξαναδούμε σύντομα στα πάτρια εδάφη.