Το 5ο Ορεινό Φεστιβάλ «Γη και Ελευθερία»

Κεντρικός καλεσμένος ο Κάρλος Τάιμπο, συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης05-08-2017 08:43   

ΒΑΣΣΑΡΑΣ. Το #5 Ορεινό Φεστιβαλ «Γη και Ελευθερία» έχει φέτος για κεντρικό καλεσμένο τον Κάρλος Τάιμπο. Την ομιλία του με τίτλο «Αποανάπτυξη και κατάρευση» [Degrowth and collapse] θα πλαισιώσουν ανοικτές συζητήσεις με θέμα τον #τόπο, την #παγκοσμιοποίηση, την #αυτονομία και την #αποανάπτυξη.

Στην Πελοπόννησο στον Πάρνωνα, στο μικρό οικισμό τα Βέρια (Βόρεια Λακωνία -2 ώρες από την Αθήνα) κάτω από τα πλατάνια στις 5 και 6 Αυγούστου #συζητήσεις, #εργαστήρια, #δωρεάν κάμπινγκ, #τοπικό φαγητό, #μουσική με τον #ΣπύροΓραμμένο και άλλα σχήματα και σύνθημα «Εσυ θα βγεις στο βουνό;»

Ο Κάρλος Τάιμπο γεννημένος στην Ισπανία το 1956, είναι συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Σήμερα είναι ένας από τους βασικούς θεωρητικούς της Αποανάπτυξης.

“Η αποανάπτυξη, βασισμένη στην αυτοεπάρκεια και την εκούσια απλότητα, φαίνεται να απορρέει από μια μη βίαιη και αντιαυταρχική φιλοσοφία. Από την άλλη, θέση της δεν είναι η παραίτηση από τις απολαύσεις της ζωής• απεναντίας, διεκδικεί κατηγορηματικά την ανάκτησή τους, απορρίπτοντας την απατηλή λάμψη της αλόγιστης κατανάλωσης. [..] Η βασική πρόταση της αποανάπτυξης είναι να ξαναεμφυσήσει στην κοινωνία το κριτικό πνεύμα απέναντι στη δογματική σκέψη και τον προπαγανδιστικό λόγο”.

“Κατάρρευση είναι μια διαδικασία, ή μια στιγμή, από την οποία απορρέουν διάφορες συνέπειες:  μη αναστρέψιμες αλλαγές, σε πολλές περιπτώσεις βαθιές μεταβολές σε ότι αφορά την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, σημαντική μείωση μεγάλου αριθμού του πληθυσμού, μια γενική έλλειψη πολυπλοκότητας σε όλα τα πεδία – που συνοδεύεται από έναν αυξανόμενο κατακερματισμό και μια επιστροφή σε συγκεντρωτικές ροές-, την εξαφάνιση θεσμών που προϋπήρχαν και, στο τέλος την παρακμή των ιδεολογιών και πολλών μηχανισμών επικοινωνίας, μιας προηγούμενης τάξης”.  

Ανάμεσα στα τελευταία του έργα ξεχωρίζουν τα:  Δεν είναι όπως μας τα λένε. Μια κριτική της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ένωσης (2004), Η αποανάπτυξη με απλά λόγια (2011), Το κίνημα 15 Μάη σε εξήντα ερωτήσεις(2011), Ισπανία, ένδοξη χώρα. Μετάβαση, θαύμα και κατάρρευση (2012). Η Πρόταση της Αποανάπτυξης, είναι το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το τελευταίο του βιβλίο Colapso, Capitalismo Terminal, Transición Ecosocial, Ecofascismo [Κατάρρευση, Τελειωτικός Καπιταλισμός, Οικοκοινωνική Μετάβαση, Οικοφασισμός] (2016) βρίσκεται ήδη στη δεύτερή του έκδοση.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://vassaras.gr/ και στο τηλέφωνο 6932467750

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ