Γράφει ο Γεώργιος Μουζόπουλος*

Με αφορμή την αντικατάσταση του αγωνίσματος Δρόμου από 400 σε 200 μέτρα, για την εισαγωγή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2024, κατέθεσα επιστολή όπου εκφράζω την ανησυχία ότι η διάταξη είναι φωτογραφική και δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές για εισαγωγή στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα.

Αναλυτικά η επιστολή μου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Νίκο Ανδρουλάκη

Αγαπητέ Στέφανε Παραστρατίδη

Η αντικατάσταση του αγωνίσματος Δρόμου από 400 σε 200 μέτρα για την εισαγωγή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δίνει ίσες ευκαιρίες στους υποψηφίους ή πρόκειται για φωτογραφική διάταξη;

Με την υπουργική απόφαση (Φ.253/ 88954 /Α5) του Υπουργού Παιδείας στις 7/8/2023, αντικαταστάθηκε το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια που θα συμμετάσχουν στις πρακτικές δοκιμασίες, στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2024, προκειμένου να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Η αντικατάσταση αυτή ευνοεί συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένες αθλητικές επιδόσεις. Ως γνωστόν το ανθρώπινο σώμα αποτελείται αδρά από δυο τύπους μυών. Τους μύες τύπου Ι (βραδείας σύσπασης) που είναι ανθεκτικοί στην κόπωση, χρησιμοποιούν το αερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και είναι κατάλληλοι για αγωνίσματα πχ. δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Τους μύες τύπου ΙΙ (ταχείας σύσπασης) που δίνουν στον αθλητή εκρηκτικότητα, χρησιμοποιούν πρωτίστως το αναερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και είναι κατάλληλοι για αγωνίσματα πχ. δρόμου μικρών αποστάσεων.

Το ανθρώπινο σώμα εκ γενετής περιέχει σε διαφορετική αναλογία τους παραπάνω μύες. Άλλοι άνθρωποι περιέχουν περισσότερους μύες τύπου Ι και είναι καλοί μαραθωνοδρόμοι και λέμε ότι έχουν καλύτερη αερόβια ικανότητα, ενώ άλλοι άνθρωποι περιέχουν περισσότερους μύες τύπου ΙΙ και είναι καλοί σπρίντερς και λέμε ότι έχουν καλύτερη αναερόβια ικανότητα. Επομένως εκ γενετής κάποιοι άνθρωποι έχουν μύες που είναι κατάλληλοι για συγκεκριμένο αγώνισμα.

Δεδομένου ότι ο αγώνας δρόμου 400 μέτρων απαιτεί ενέργεια που προέρχεται κατά 41% από το αερόβιο σύστημα και κατά 59% από το αναερόβιο σύστημα, ενώ ο αγώνας δρόμου 200 μέτρων απαιτεί ενέργεια που προέρχεται κατά 28% από το αερόβιο σύστημα και κατά 72% από το αναερόβιο σύστημα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αγώνας δρόμου 200 μέτρων ευνοεί περισσότερο τους υποψήφιους που έχουν καλύτερη αναερόβια ικανότητα, δηλαδή αυτούς που έχουν γεννηθεί με μεγαλύτερη αναλογία μυών τύπου ΙΙ στο σώμα τους [1,2]. Αντίθετα ο αγώνας δρόμου 400 μέτρων θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο δίκαιος αφού χρησιμοποιεί και τα δυο ενεργειακά συστήματα σχεδόν στην ίδια αναλογία. Αν λάβουμε υπόψη και τα υπόλοιπα αθλήματα των Πανελλήνιων εξετάσεων δηλαδή την σφαιροβολία, το άλμα εις μήκος και την κολύμβηση 50 μέτρων που είναι αναερόβια αθλήματα διότι απαιτούν εκρηκτικότητα και είναι πολύ μικρής διάρκειας αγωνίσματα, συμπεραίνουμε ότι βρίσκονται σε μειονέκτημα αυτοί που γεννιούνται με μεγαλύτερη αναλογία μυών τύπου ΙΙ.

Συνεπώς με την διατήρηση του αγώνα των 400 μέτρων δίνονται ίσες ευκαιρίες και στους υποψηφίους που έχουν σε μεγαλύτερη αναλογία μύες τύπου Ι να πετύχουν καλές επιδόσεις.

Επομένως με την κατάργηση τους αθλήματος των 400 μέτρων και την αντικατάστασή του από το αγώνισμα των 200 μέτρων αποκλείουμε τα παιδιά που γεννιόνται με μεγαλύτερη αναλογία τύπου ΙΙ μύες από το να έχουν ίσες ευκαιρίες για εισαγωγή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Μήπως η αλλαγή του αθλήματος είναι φωτογραφική και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα; Παρακαλώ για την αξιολόγηση της πρότασης και για τις δικές σας ενέργειες.

Βιβλιογραφία:

  • Duffield R, Dawson B, Goodman C. Energy system contribution to 400-metre and 800-metre track running. J Sports Sci. 2005 Mar;23(3):299-307.
  • Duffield R, Dawson B, Goodman C. Energy system contribution to 100-m and 200-m track running events. J Sci Med Sport. 2004 Sep;7(3):302-13».

(*)Ιατρός, Αναπληρωματικός Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Λακωνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr