Οι Έλληνες της Αμερικής και η επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης*
Η πρόοδος των Ελλήνων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν αντανακλάται μόνο στην πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και στις θέσεις που κατέχουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στις καλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, ακόμα και στην NASA.
Η συναισθηματική σχέση των ομογενών και η διατήρηση της ελληνικότητας στους απόδημους δεύτερης και τρίτης γενιάς στα μεγάλα κέντρα πολιτισμών, όπως είναι η Βόρεια Αμερική, απαιτεί την συνεχή ανάληψη και πραγματοποίηση πρωτοβουλιών. Καθοριστική η διαχρονική συμβολή της εκκλησίας και των ελληνικών ιδρυμάτων , ώστε οι νέες γενιές ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να μην διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την μητέρα πατρίδα . Οι ομογενείς δεν αρκούνται στην επιρροή των παγκόσμιων κέντρων αποφάσεων , αλλά και στο πρωτοποριακό επιστημονικό έργο , στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και δωρεές προς την Ελλάδα .
Βλέπουμε διαχρονικά με ικανοποίηση, αξιέπαινες πρωτοβουλίες των oμογενών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου με το ειδικό βάρος και κύρος τους στην αμερικανική κοινωνία, στηρίζουν τις ελληνικές εθνικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής, προσπαθώντας να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μίας υπερδύναμης, απέναντι στην τουρκική απειλή και τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Εκτός από την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας , καθοριστική ήταν η συμβολή των ομογενών μας , στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ένωση, όταν κινδύνευσε και ιδιαίτερα την περίοδο προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα . Όλα αυτά , σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των ομογενών μας στην Ελλάδα.
Προικισμένοι πάντα οι ομογενείς μας με υψηλή συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης για την πατρίδα, τις πατρογονικές τους εστίες, την εκπλήρωση ηθικού χρέους στον τόπο τους, τον εθνικό τους καημό, προσέφεραν πάντοτε έμπρακτα δείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και αγαθοεργίας.
Ο Τζορτζ Τένετ πρώην αρχηγός της CIA δεν είναι ο μόνος Ελληνας της Αμερικής του οποίου το όνομα ακουγόταν στην Ουάσιγκτον. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ το 1988 και ο γερουσιαστής Πολ Τσόνγκας άφησε καλές εντυπώσεις ως υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1992. Το πιο πολυσυζητημένο όνομα ήταν αυτό του Τζορτζ Στεφανόπουλου. Στην αμερικανική πρωτεύουσα το ελληνικό στοιχείο εκπροσωπείται για χρόνια από γερουσιαστές όπως ο Πολ Σαρμπάνης των Δημοκρατικών και η Ολυμπία Σνόου των Ρεπουμπλικανών αλλά και αντιπροσώπους στο Κογκρέσο όπως ο Μάικλ Μπιλιράκης (Φλόριδα), ο Τζορτζ Γκέκας (Πενσυλβάνια) και ο Μάικλ Πάππας (Νιου Τζέρσι) που είναι Ρεπουμπλικανοί, καθώς και ο Ρον Κλινκ (Πενσυλβάνια) που είναι Δημοκρατικός. Ο Σπύρο Θίοντορ Άγκνιου ήταν Ελληνοαμερικανός πολιτικός, που υπηρέτησε ως 39ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969 έως το 1973(Αντιπρόεδρος υπό την προεδρία Νίξον). Γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, από Έλληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Στις τελευταίες εκλογές, σε επίπεδο πολιτειών, ο Αλέξης Γιαννούλιας επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιλινόι. Στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγαν στην πολιτειακή Γερουσία ο Άντριου Γουναρδής και ο Μιχάλης Γιάνναρης.
Στη Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών Τσάρλι Κράιστ ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις. Στην βουλή των αντιπροσώπων και γερουσία, στη Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του. Στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιωτάκη, ανακηρύχθηκε νικήτρια απέναντι στον Δημοκρατικό Μαξ Ρόουζ με διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων.
Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου. Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.
Στο Νιου Χάμσιρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. . Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.
Στις τελευταίες εκλογές, η Ελλάδα, όμως, αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πρόκειται για τον γιο του φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα του: εξελέγη στο Νιου Τζέρζι.
Ο Ελληνοαμερικανός νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, προτάθηκε από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και διατηρεί στενές σχέσεις μαζί του, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, διατηρεί στενές σχέσεις με σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως γερουσιαστές, τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο . Θα πρέπει να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεργασίας, με το τεράστιο δυναμικό της ομογένειας στον οικονομικό τομέα και την επιχειρηματικότητα, που μπορεί να αξιοποιηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις επενδυτικών δυνατοτήτων, σε κάθε περιοχή. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διότι η εκκλησία επί δεκαετίες συνέβαλε καθοριστικά στο να παραμείνει η σχέση των επόμενων γενεών ομογενών με την μητέρα πατρίδα, ενεργή.
ΣΗΜΕΡΑ , είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν οι απόδημοι μόνιμα στην Ελλάδα , αλλά είναι εύκολο εάν υφίσταται πολιτική βούληση, να δοθούν γενναία κίνητρα για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών αποδήμων σε χωριά της Ελλάδος. Να δημιουργηθούν ΚΕΠ αποδήμων στις περιφέρειες της χώρας μας και να εκδίδονται εξπρές κατ' εξαίρεση δωρεάν άδειες σε ομογενείς , για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών σε χωριά της Ελλάδος, με αφορολόγητο δέκα ετών.
Η νομοθέτηση πρόσφατα του Δικαιώματος ψήφου των ομογενών, είναι ένα σημαντικό βήμα που καθυστέρησε δεκαετίες. Δεν αποτελεί μόνο την νομοθετική κατοχύρωση ενός δικαιώματος, αλλά και ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους και αναγνώριση των ομογενών ως ισότιμους Έλληνες πολίτες. Το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, αποτελούσε διαχρονικο αίτημα των Ομογενειακών οργανώσεων. Μετά την πλήρη οργάνωση των προξενείων, θα εξεταστεί και το δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Βασική προϋπόθεση για να ψηφίσει κάποιος ομογενής είναι να είναι πολιτογραφημένος, δηλαδή να έχει την ελληνική ιθαγένεια. Με βάση τους ελληνικούς νόμους, δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια έχει όποιος μπορεί να αποδείξει ότι κάποιος πρόγονός του είναι Έλληνας.
Στην επιστολή τους, οι ομογενείς διευκρινίζουν ότι δεν ζητούν τη παροχή ενός νέου δικαιώματος με δεδομένο ότι μιλάμε για Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία εάν ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μας παρέχει το Σύνταγμα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να ασκούμε αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής μας. Όπως ακριβώς γίνεται με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Οι Έλληνες του εξωτερικού ούτε είναι, ούτε πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Εδώ και δεκαετίες, ομογενείς της Αμερικής, επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ζητούν κίνητρα και απλές διαδικασίες. Εξάλλου, τα παραδείγματα ομογενών που επεχείρησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά το τέρας της γραφειοκρατίας αποδείχθηκε πιο ισχυρό, είναι πολλά. Οι ομογενείς επιχειρηματίες επιθυμούν ανοικτές πόρτες, ευήκοα ώτα και λύσεις στα γραφειοκρατικά ζητήματα, ώστε να μπορέσουν να φέρουν χρήματα στην Ελλάδα.
Να συνταχθεί ένα σχέδιο σύστασης νέων ιδρυμάτων του υπουργείου παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (υπό την επίβλεψη της εκεί ελληνικής πρεσβείας), με σκοπό την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την μη αποκοπή των νέων γενεών ομογενών μας, από την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπολογίσιμη Τουρκο-αμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει στην αμερικανική πρωτεύουσα τον κατάλληλο μηχανισμό πίεσης (lobby) για να προωθεί αποτελεσματικά κάποια συμφέροντά της. Σημειώνεται ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την κορυφαία εταιρεία δημοσίων σχέσεων και επιρροής (lobbying) Gephardt Group, έχοντας δαπανήσει πάνω από $1,7 εκατ. σε αυτήν και τους υπεργολάβους της (Dickstein Shapiro, Brian Forni, Greenberg Traurig, Lydia Borland και Ferah Ozbek) το 2015. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την Amsterdam & Partners για παροχή νομικών συμβουλών έναντι $50.000/μήνα για την υπόθεση του Fethullah Gülen καθώς και με την Capitol Counsel έναντι $32.000/μήνα για υπηρεσίες «ενημέρωσης και επανενημέρωσης εκλεγμένων και διορισμένων πολιτικών στελεχών και opinion leaders σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία», με την οποία έχει συνάψει επίσης σύμβαση αξίας $3 εκατ./ετησίως για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ανάσχεση των προσπαθειών αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
(*) Δικηγόρος Αθηνών - Συνταγματολόγος
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις