Απογραφή... στόχος επετεύχθη;
Γράφει ο Γιώργος Ρώρος*
Το προηγούμενο διάστημα, ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η απογραφή του πληθυσμού, «κηρύχτηκε» καθυστερημένα συναγερμός στην πόλη μας, για να παραμείνει η Πάτρα, η τρίτη πληθυσμιακά πόλη της χώρας. Αυτό θα ήταν από μόνο του αρνητικό, πέραν των επιπτώσεων, εθνικών, κοινωνικών και γοήτρου της πόλης, καθότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα περικόπτονταν χρηματοδοτήσεις με περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών της. Οι κίνδυνοι ήταν ορατοί και το Ηράκλειο είχε θέσει ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης, αφού όλοι οι φορείς του, από καιρό και προγραμματισμένα φρόντιζαν για το καλό της πόλη τους. Τελικά, για άλλη μία φορά, σώθηκε η παρτίδα στο παρά πέντε, αλλά από τώρα οφείλουμε, να φροντίσουμε για το μέλλον.
Το δημογραφικό χτύπα τον κώδωνα σε πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να το συζητήσουν, σαν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της χώρας, ως κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα.
Τα στοιχεία και για την πόλη μας, δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού καταγράφεται μείωση του πληθυσμού της σε αντίθεση με άλλες πόλεις που εμφανίζουν άνοδο (π.χ. Καλαμάτα).
Η πόλη οφείλει να το μελετήσει, να το αναλύσει και να χαράξει άξονες και προοπτικές.
Μία πόλη που δεν ξεδιπλώνει τη φυσική προίκα της, τα πλεονεκτήματα της, τη θέση της, δεν αναδεικνύει τα ιστορικά της δεδομένα, τον πολιτισμό της, δεν μπορεί να συγκρατήσει και να αυξήσει τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τις νέες ηλικιακές ομάδες.
Η ανάπτυξη της πόλης, μπορεί να είναι ποικιλότροπη όπως με υποδομές (λιμάνι, βιομηχανική ζώνη, βιοτεχνικό πάρκο), με την έρευνα και την καινοτομία (μέσω των Πανεπιστημίων), τουρισμός κ.α. που μπορούν να ανακόψουν το brain drain, ιδιαίτερα νέων και επιστημόνων. Προϋπόθεση, είναι να δημιουργηθούν κίνητρα επιστροφής και προσέλκυσης με αξιοπρεπείς μισθούς και μόνιμες θέσεις εργασίας.
Η συγκρότηση ενός ολιστικού και συγκροτημένου σχεδίου από το Δήμο, εξαντλώντας κάθε δυνατό πρόγραμμα χρηματοδότησης, με κίνητρα ιδιαίτερα για νέα ζευγάρια, με υποστήριξη στη στέγη, στην εργασία, με κοινωνική μέριμνα, μπορεί να διευκολύνει, ώστε να αποκτήσουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών (δικαίωμα στην τεκνοποιία).
Επιπλέον, ο κίνδυνος να πάψουν να υφίστανται ιστορικές μικρές κοινότητες του Δήμου είναι υπαρκτός. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, σαν τρεχούμενο νερό. Ο Δήμος μας, από τώρα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και συζητήσεις με τους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το σχεδιασμό για το μέλλον μας.
Διαφωνούμε με την πρόσφατη προσέγγιση του Δημάρχου, που αποδίδει τη σημειούμενη μείωση του πληθυσμού της Πάτρας, στο ότι πριν δέκα χρόνια πιθανόν να είχαν καταμετρηθεί μετανάστες (περιοχή Ευρώτα). Αυτό φαίνεται να αποτελεί μία επιφανειακή ή επιπόλαια προσέγγιση, που δεν φαίνεται να έχει κανένα επιστημονικό χαρακτηριστικό.
Ως Ώρα ΠΑΤΡΩΝ ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019, είχαμε προσεγγίσει το θέμα και είχαμε προβάλλει το σύνθημα «Οι Νέοι να μείνουν στην πόλη».
Η Επιτροπή Διαβούλευσης που απαρτίζεται από φορείς της πόλης, πρέπει να συγκληθεί και να συσταθεί ομάδα εργασίας, που θα εισηγηθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Με πλήρη επιστημονική ανάλυση και προσέγγιση των δεδομένων.
Στο χέρι μας είναι!
(*) Επικεφαλής Παράταξης «Ώρα Πατρών»
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις