Οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική μεσόγειο σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης
Γράφει ο Θάνος Ορφανός
Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση καταργεί σύνορα, θρησκείες, έθνη, κουλτούρες και λαϊκούς πολιτισμούς και αναμφισβήτητα τείνει να γίνει τρόπος ζωής για την μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας των πολιτών της υφηλίου.
Παράλληλα προκαλεί κοινωνικές ανισότητες, κοινωνικούς ανταγωνισμούς
και ακραία φτώχεια.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της εδαφικής της ακεραιότητας και τις τύχες του λαού και του έθνους.
Πράγματι μέσα από την έξυπνη διπλωματία η χώρα έχει κατοχυρώσει και θα συνεχίσει να κατοχυρώνει τα απαράγραπτα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσα στους οργανισμούς των κρατών της Δύσης, με σκοπό την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική μεσόγειο, ενώ έχουν δίκιο και εκείνοι που ισχυρίζονται πως οι ηγέτες της πατρίδας μας οφείλουν να αντισταθούν στην αναλγησία των ηγετών της Δύσης και συνάμα η χώρα να οδηγηθεί στη σύσφιξη των σχέσεων της με τον αραβικό κόσμο.
Αναμφίβολα υπήρξε θετική η συμφωνία Δένδια - Ντι Μάιο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα για τα ζωτικά συμφέροντα της πατρίδας μας στην περιοχή και συνάμα οφείλουμε να προχωρήσουμε και σε συμφωνία με την Αίγυπτο με πυξίδα την αλλαγή των συσχετισμών στη Ανατολική Μεσόγειο και να μετατρέψει τους πολεμικούς τόνους του Ερντογάν σε απειλές καινές περιεχομένου.
Οι μέρες μας θυμίζουν τα ταραγμένα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, τις αντιπαραθέσεις των τότε ευρωπαϊκών κρατών για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Τότε διασπάστηκε η Γερμανική σοσιαλδημοκρατία με αφορμή τον πόλεμο και την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ από τη μια ασκούσε κριτική στο Γερμανικό ιμπεριαλισμό και από την άλλη ισχυριζόταν πως αν δέχονταν πρώτα επίθεση η πατρίδα της τότε θα έπρεπε να απαντήσει, ενώ για την Οκτωβριανή επανάσταση ισχυριζόταν πως από αυτά τα διδάγματα μπορούσε να επωφεληθεί το λαϊκό κίνημα.
Σήμερα, με αφορμή τα ανωτέρω, ως έθνος και ως κοινωνία οφείλουμε να παλέψουμε για περισσότερη δημοκρατία μέσα από τον υγιή πατριωτισμό.