Το προσφυγικό και η πάλη για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής
Γράφει ο Θάνος Ορφανός
Η παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός,ανεπιφύλακτα προάγουν τις μετακινήσεις πληθυσμών,είτε για οικονομικούς λόγους(με την έννοια για λόγους βιοπορισμού),είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής,είτε λόγω των
ιμπεριαλιστικών πολέμων και πάει λέγοντας.
Σκοπός της παγκοσμιοποίησης αποτελεί η εξάλειψη των εθνικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών και αντιπαλοτήτων για την εδραίωση της παγκόσμιας κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής γαλήνης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ζητούμενο είναι πως η δικιά μας κοινωνία μπορεί να αντέξει και να δεχτεί το πολυπολιτισμικό μοντέλο αφανίζοντας τις διακρίσεις,το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Ο σεβασμός στη πατρίδα,στη θρησκεία και τα ήθη του άλλου εκατέρωθεν, αποτελεί την βάση για ειρηνική και φιλική συνύπαρξη.
Επιπλέον για την πραγμάτωση των ανωτέρω οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς,για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της κοινωνικής ανέλιξης,μέσα σε
πλαίσια για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απέραντου συναγωνισμού.
Στην εποχή της αποβιομηχάνισης,της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών,της στρεβλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος,οι μη προνομιούχοι σε όλο τον κόσμο οφείλουν να παλέψουν για νέες δουλείες με αξιοπρεπείς αμοιβές σε έναν ανθρώπινο,δίκαιο και δημοκρατικά ελεγχόμενο καπιταλισμό.
Κλείνοντας στο δίλημμα ανοικοδόμηση ή κατεδάφιση που πρέπει διαρκώς να θέτει η σοσιαλδημοκρατία,η απάντηση θα πρέπει να είναι: γκρεμίζουμε την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση και ανοικοδομούμε τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια.