Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, οι ανά τον κόσμο Φυσικοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (World Physical Therapy Day), για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την καθοριστική συνεισφορά του επαγγέλματός τους στην υγεία και την κινητικότητα των ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας καθιερώθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT), μέλος της οποίας είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η Φυσιοθεραπεία ή Φυσικοθεραπεία (ο σωστός όρος είναι φυσικοθεραπεία διότι αποτελεί τη θεραπεία με φυσικά μέσα) είναι το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούνται απο τον πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος αποτελεί τον εξειδικευμένο επαγγελματία, με στόχο την θεραπεία και τον περιορισμό συμπτωμάτων ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων που είναι συνδεδεμένες με προβλήματα κινητικά.

Οι τομείς στους οποίους η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται είναι στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, σε καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους.

Η αναφορά στον όρο φυσικοθεραπεία δε σημαίνει ότι θεραπεύεται η πάθηση αλλά πιο σωστά επιχειρείται η προσπάθεια επανεκπαίδευσης των φυσιολογικών κινητικών προτύπων τα οποία έχουν χαθεί εξαιτίας κάποιας διαταραχής.

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Αξιολογεί , υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική λειτουργία και την απόδοση του ανθρωπίνου σώματος. Η φυσικοθεραπεία προάγει , υποστηρίζει κι αποκαθιστά όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία. Η φυσικοθεραπεία είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας-φροντίδας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας.

Όταν υπάρχει συνεργασία με ορισμένες ιατρικές ή χειρουργικές μεθόδους, η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμπληρώσει τις μεθόδους αυτές και να συμβάλει στην ταχεία επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές. Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα τα οποία ανανεώνονται συνεχώς με τo πολύτιμο κομμάτι της έρευνας.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

  • Αναγνωρίζοντας το ακριβές αίτιο των συμπτωμάτων και θεραπεύοντας το.
  • Αναγνωρίζοντας τις αίτιες και τους προδιαθετικούς παράγοντες.
  • Παρέχει αποκατάσταση μετά από επαγγελματικά ατυχήματα και αθλητικές κακώσεις
  • Παρέχει αποκατάσταση και εκπαίδευση πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
  • Παροχή ειδικού εξοπλισμού και συμβουλές για σωστή χρήση αυτού
  • Παρέχει συμβουλές σε προγράμματα άσκησης

Τι πρέπει να περιμένω από την πρώτη μου επίσκεψη;

Η πρώτη σας επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή αποτελεί μια περιεκτική και πλήρη αξιολόγηση του προβλήματος σας και της γενικότερης εικόνας σας (γενικότερο επίπεδο υγείας , στόχοι κτλ) . όπως θα περιμένατε από κάθε ειδικό στο χώρο της υγείας , έτσι και ο φυσικοθεραπευτής θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό της παρούσας κατάστασης καθώς και προηγούμενων ιατρικών προβλημάτων .

Την διαδικασία λήψης του ιστορικού την ακολουθεί η κλινική εξέταση όπου ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει ειδικές δοκιμασίες κατάλληλες για να καθοριστεί το αίτιο του προβλήματος και οι δομές που συμβάλουν σε αυτό. Έπειτα ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τυχών εξετάσεις (ακτινογραφίες , μαγνητικές τομογραφίες κτλ) . Τέλος ο ασθενής μαζί με τον φυσικοθεραπευτή συμφωνούν στην εφαρμογή ενός πλάνου θεραπείας το οποίο είναι το ιδανικότερο για να λυθεί το πρόβλημα του ασθενή με τον ασφαλέστερο και γρηγορότερο τρόπο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις