ΣΠΑΡΤΗ. Ούτε το στοιχειώδες αγαθό της δημόσιας υγείας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν στους Λάκωνες, Κράτος και Κυβέρνηση. Μια ιστορία διαχρονικής ευθύνης και ενοχής που έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς «άρρωστο» και σκανδαλώδες. Όταν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιείς πολιτικές γνωριμίες για την υγεία σου, υπηρετώντας μια νοσηρή αντίληψη για το τι σημαίνει «εξυπηρέτηση» και «ανθρωπιά», με το ΕΣΥ δίπλα σου να καταρρέει, τότε είσαι ταυτόχρονα θύμα αλλά και συνένοχος.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Σπάρτης, αναφέρει πως πρόχειρες λύσεις μπαλώματα δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο!

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σπάρτης είναι τραγικές και ίσως εισαχθούν στη Βουλή από βουλευτή άλλης περιφέρειας…

«Η αναξιοπιστία, η πολιτική παραπλάνηση, ο κυνισμός, η αδιαφορία για τον πολίτη και την καθημερινότητα του, παρά τις τεράστιες προσπάθειες τον πληρωμένων κοντυλοφόρων και τον αναλυτών με το ακουστικό στο αυτί, αφήνει εμφανείς τις πληγές στην κοινωνία» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας. Προ ημερών επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σπάρτης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου του κόμματος Μανώλης Μάκαρης.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ευθύνες, για μια τριτοκοσμική κατάσταση του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας Σπάρτης, (και) στη διοίκηση του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου.

«Η Λακωνία κινδυνεύει να μείνει με νοσηλευτικό ίδρυμα μόνο στα χαρτιά . Η πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης ΝΔ και του Μητσοτάκη παίρνει σάρκα και οστά στο νομό μας. Προεκλογικά υπόσχονταν ενίσχυση και στελέχωση του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Από τις πρώτες κιόλας εκατό μέρες, τα δείγματα γραφής της εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο δημόσιο σύστημα υγείας oδηγεί σε κλιμάκωση των προβλημάτων με ορατό κίνδυνο την λειτουργική κατάρρευση του Νοσοκομείου στην Σπάρτη».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ «η όξυνση των προβλημάτων της στελέχωσης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας τα οδηγούν σε λειτουργική ανεπάρκεια και κατάρρευση των υγειονομικών δομών στην Λακωνία. Αυξάνονται συνεχώς οι παραιτήσεις των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δυστυχώς το ήδη υποστελεχωμένο και δομικά προβληματικό Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν θα εξαιρούνταν από αυτό το φαινόμενο, κύριο αίτιο του οποίου αποτελεί η εφημεριακή υπερεργασία.Ήδη μέσα στο καλοκαίρι υπέβαλαν παραιτήσεις τρεις παθολόγοι, εξέλιξη που μόνο δυσοίωνη μπορεί να χαρακτηρισθεί».

Ακόμα πιο δραματικά γίνονται τα πράγματα όταν αποκαλύπτεται ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Σπάρτης, με έγγραφό του 3/8/23 εκτός της αναφοράς των τριών παραιτήσεων, ανέφερε πως «εμβαλωματικές ''λύσεις'' με εφημερία τομέα δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο».

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνον αυτό. «Οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Γυθείου απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμοδίους, καταγγέλλοντας την λήψη «παράνομων εντέλλεσθε» προς συμμετοχής τους στις εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, που θα εκτελούνται συχνά χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρού στα επείγοντα, καθώς επίσης με την απουσία νευραλγικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγου, παιδίατρου, ακτινολόγου. Συνθήκες που καθιστούν επισφαλείς τις υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς αλλά για τους και τους ίδιους».

Στη Λακωνία υπάρχει κυβερνητικός βουλευτής γιατρός, που ασφαλώς γνωρίζει τα προβλήματα. Οι Λάκωνες πολίτες έχουν απαίτηση, όσοι γνωρίζουν, όλοι οι βουλευτές, να αναδείξουν το θέμα εντός της Βουλής με «παράσταση» στον υπουργό Υγείας. Οι ευθύνες πλέον έχουν και ονοματεπώνυμο και συνοδεύουν τα περιστατικά που περιγράφουν πολίτες αλλά και υγειονομικοί για την τραγικότητα της κατάστασης.

Η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για άλλη μια φορά αδιαφορεί η αναξιοπιστία πλέον ταυτίστηκε με την ΝΔ η εξαφάνιση έχει γίνει πολιτική στρατηγική. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αλλά και των διορισμένων θεσμικών φορέων και παραγόντων 6η ΥΠΕ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λακωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κατάφερε μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των μνημονίων και της επιτροπείας να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για εφαρμογή της σημερινής πολιτικής ΝΔ Μητσοτάκη.

Θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο σύστημα υγείας, τα στελέχη του και τους εργαζόμενους και μαζί με την κοινωνία, τους πολίτες υα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία και δράση για την σωτηρία αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ».

Είναι προφανές ότι ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα πρέπει να πάρουν θέση για την κατάρρευση του ΕΣΥ, όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η φιλοπατρία και η αυταπάρνηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ Λακωνίας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις