ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη τις πληροφορίες για μια εξέλιξη που αφορά σε όλους τους πολίτες, που αργά ή γρήγορα να χρειαστούν ασθενοφόρο για να φύγουν από το Νοσοκομείο ή για να αλλάξουν Νοσοκομείο.

Η αποκάλυψη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ότι η Περιφέρεια αγόρασε ασθενοφόρα τα οποία όμως παραχωρήθηκαν στην Αχαΐα (!) κίνησε την περιέργεια. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται λίγο μπροστά σε ότι φημολογείται ότι θα γίνει με τα ασθενοφόρα στην Ελλάδα.

Από την 1η Αυγούστου όλα τα εξιτήρια από Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα εξυπηρετούνται από ιδιωτικά ασθενοφόρα. Αυτό αναφέρει η φήμη. Εννοείται ότι το κόστος θα επιβαρύνει τον ασθενή ή τον αποθεραπευόμενο πολίτη. Ο στόλος του ΕΚΑΒ, από ότι φαίνεται, δεν επαρκεί και το Κράτος, το Υπουργείο Υγείας εν προκειμένω που «βάζει» τους ιδιώτες στο παιχνίδι, επιβαρύνει τους πολίτες με ένα ακόμα έξοδο. Μάλιστα αν συμβεί και η μεταφορά γίνεται νύκτα ή σε αργία τότε το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο.

[Προεξοφλούμε ότι δεν είμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αρκεί αυτή να μην εξαργυρώνει παθογένειες και μεθοδεύσεις στον δημόσιο τομέα που θα μπορούσαν να έχουν εξυγιανθεί… Μεταφέρουμε όμως την αγωνία δεκάδων πολιτών]

Γιατί όμως θα συμβούν όλα αυτά;

Γιατί η Κυβέρνηση δεν απαλλάσσει τους πολίτες από αυτή την δαπάνη; Τελικά αληθεύουν όσα έλεγε συγκεκριμένος πολιτικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη προεκλογικά ότι αμέσως μετά την επανεκλογή του η Υγεία σε όλη την Ελλάδα θα περάσει σε ιδιώτες; Οι ιδιώτες δεν ευθύνονται σε κάτι. Επιχειρήσεις είναι που κάνουν τη δουλειά τους και συνήθως την κάνουν καλά. Όμως ο κάθε επιχειρηματίας της χώρας, συναφούς αρμοδιότητας, αν ήξερε ότι σε συγκεκριμένο χρόνο θα αλλάξουν όσα ισχύουν 50 χρόνια, θα μπορούσε να προχωρήσει σε επένδυση για να «πάρει τη δουλειά». Ποιοι βρίσκονται άραγε μέσα στις εταιρείες που θα εξαργυρώσουν αυτή την μοναδική ευκαιρία; Οι φήμες ότι εμπλέκονται έμμεσα συγγενικά πρόσωπα αξιωματούχων δεν υιοθετούνται από το Notospress κι ευχόμαστε να μην επαληθευτούν και να πρόκειται για υπερβολές.

Τα ερωτήματα από το ενδεχόμενο ισχύος μιας τέτοιας αλλαγής θα είναι πολλά.

  • Ποιος το κοστολόγησε;
  • Ποιος το προετοίμασε;
  • Ποιος το αποφάσισε;

Οι ευθύνες του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων

Σήμερα, ακόμα και αν ρωτήσεις ένα διοικητή Νοσοκομείου, manager διοίκησης δηλαδή, δεν θα έχει τι να σου πει. Εντολές θα πάρει για ένα θέμα που δεν έχει την απόλυτη αρμοδιότητα. Ξέρει όμως κάθε διοικητής το τι θα μπορούσε να έχει γίνει και κυρίως ποιο είναι αυτό που συμφέρει τον πολίτη. Γιατί ποιος διαφωνεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και κανενός άλλου.

Τι δεν πήγε καλά από με τη συνεργασία ΕΚΑΒ Νοσοκομείων; Μήπως υπάρχουν ευθύνες; Αληθεύει ότι κόστισε υπέρογκα η κάλυψη των Νοσοκομείων με τα κίτρινα ασθενοφόρα; Μεγάλα κόστη σε χιλιόμετρα, σε διανυκτερεύσεις, σε συντηρήσεις; Μήπως (αναρωτιούνται όσοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις) προετοιμάστηκε «έξυπνα» η μετάβαση από τα δημόσια στα ιδιωτικά ασθενοφόρα;

Ποιος θα ενημερώσει τους πολίτες για όσα τους περιμένουν; Οι ιδιώτες θα πάρουν το φιλέτο; Δηλαδή τις εξαγωγές ασθενών ή τις μεταφορές από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο που μπορούν να «προγραμματιστούν» έγκαιρα; Τα δύσκολα, τα έκτακτα, θα τα κρατήσει το ΕΚΑΒ; Έχει προσωπικό; Μήπως η λύση δεν είναι οι επικουρικοί (του ΕΚΑΒ) που απ’ ότι μαθαίνουμε για αλλού προσλαμβάνονται και αλλού υπηρετούν;

Ας πουν στους πολίτες οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού κόμματος: Ποιο Ε.Σ.Υ. μας επιφυλάσσει η Κυβέρνηση;

Και για την ιστορία, ο κ. Δημήτρης Πτωχός, υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μπορεί να απαντήσει αν η καταγγελία Νίκα για τα ασθενοφόρα ευσταθεί; Αγόρασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ασθενοφόρα που χρησιμοποιεί τελικά άλλη Περιφέρεια; Αν ναι, γιατί;

Επίσης, αφού ως υποψήφιος Περιφερειάρχης «είναι στα πράγματα» θα ξέρει να ενημερώσει τους πολίτες της Πελοποννήσου ποιες εταιρείες ιδιωτών - ασθενοφόρων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αν έχουν την επάρκεια για αυτή την υπηρεσία προς τον πολίτη. Θα γνωρίζει βεβαίως, και αυτός αλλά και ο κ. Νίκας, την πολιτική ευθύνη - και εκ του καθήκοντος αρμοδιότητα - που έχουν να ενημερώσουν τους πολίτες, αναλυτικά, για όλα αυτά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις