ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι γιατροί της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλουν η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας για «απαράδεκτες αυθαιρεσίες ενάντια στους γιατρούς της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων, ενάντια στην ίδια την Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων και κατ’ επέκταση ενάντια στους κατοίκους των Μολάων».

Όπως λένε, η Διοίκηση προχωρά σε αυθαίρετες παρεμβάσεις στους Ορθοπαιδικούς γιατρούς. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις (3) Ορθοπαιδικοί της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων εξαναγκάζονται κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες να υπερεφημερεύουν με 10 ενεργές εφημερίες τον μήνα ο καθένας, από τις οποίες μερικές αφορούν τη Νοσηλευτική Μονάδα της Σπάρτης.

«Δηλαδή εκτός από τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση ο οποίος είναι σαφέστατα έκνομος, οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε σχεδόν καθημερινό πήγαινε έλα από τους Μολάους στη Σπάρτη και πίσω, μετακινούμενοι φυσικά με δικό τους μέσο σε μία απόσταση 65χλμ κακού επαρχιακού δρόμου», τονίζουν οι γιατροί.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων είναι από παλιά χαρακτηρισμένη ως «νοσοκομείο άγονης και προβληματικής περιοχής» αλλά η διοίκηση του Νοσοκομείου Λακωνίας προφανέστατα αυτό το αγνοεί, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, «αδιαφορώντας για τις πολλές μέρες του μήνα που το Νοσοκομείο Μολάων παραμένει ακάλυπτο από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, καθώς η διοίκηση ενδιαφέρεται μόνο για το «φαίνεσθαι» (δηλαδή την πρόχειρη κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν και στο Νοσοκομείο Σπάρτης με αναγκαστικές μετακινήσεις, αντί για την κάλυψη των κενών με μόνιμες προσλήψεις)».

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως πρόσφατα είχε προκηρυχθεί θέση Αναισθησιολόγου για την Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων (και μάλιστα σε βαθμό Διευθυντή ως κίνητρο), όμως η γιατρός αποσπάστηκε αμέσως με την πρόσληψή της στην Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης και στους Μολάους κάνει μόνο κάποιες εφημερίες χωρίς πρωινό ωράριο.

Η συνέπεια είναι πως στους Μολάους εξακολουθούν να μην γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ η προκήρυξη της θέσης Αναισθησιολόγου υποτίθεται πως είχε γίνει για να καλύψει ακριβώς αυτήν την ανάγκη.

ΟΕΝΓΕ: Τι ζητούν οι γιατροί

Οι γιατροί της Ομοσπονδίας απαιτούν:

  • Την κάλυψη όλων των κενών και στις 2 Νοσηλευτικές Μονάδες, Σπάρτης και Μολάων, με μόνιμες προσλήψεις.
  • Να σταματήσουν οι έκνομες εντολές για υπερεφημέρευση. Κανένας δε δικαιούται να παραβιάζει τα προβλεπόμενα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας παρά τη θέληση των γιατρών.
  • Να σταματήσει επιτέλους η διοίκηση του Νοσοκομείου Λακωνίας και ιδιαίτερα η κυρία διοικήτρια να αντιμετωπίζει τους κατοίκους των Μολάων σαν πολίτες 2ης κατηγορίας. Να αντιληφθεί επιτέλους πως είναι διοικήτρια του ενιαίου Γ.Ν Λακωνίας, το οποίο έχει δύο νοσηλευτικές μονάδες (Σπάρτης και Μολάων).

«Προειδοποιούμε πως ο εξαναγκασμός γιατρών σε καθημερινές μετακινήσεις καθιστά υπεύθυνο, σε περίπτωση οδικού δυστυχήματος με θύμα γιατρό, αυτόν ή αυτήν που δίνει τη σχετική εντολή για την υπερκόπωση και την καθημερινή μετακίνηση του γιατρού σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις», καταλήγουν οι γιατροί.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις