Κεφάλαιο εμμηνόπαυση: Τι συμβαίνει στο σώμα μας αυτή τη μεταβατική περίοδο
Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή κάθε γυναίκας, καθώς συνοδεύεται από πολλές αλλαγές (σωματικές και ψυχολογικές). Μάθετε πώς ακριβώς επηρεάζει το σώμα σας καθώς και μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα.
Εάν είστε γυναίκα που πλησιάζει τα τέλη της δεκαετίας των 40 ή βρίσκεστε στις αρχές της δεκαετίας των 50, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εμμηνόπαυση να είναι ένα ζήτημα που σας απασχολεί. Καθώς η εμμηνόρροια είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής για τις περισσότερες γυναίκες, το τέλος αυτής της εποχής μπορεί να είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη περίοδος για πολλούς διαφορετικούς λόγους.
Η εμμηνόπαυση προκαλείται από μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών σας. Καθώς πλησιάζετε την τελευταία σας περίοδο τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν, με αποτέλεσμα οι ωοθήκες να σταματήσουν να απελευθερώνουν ωάρια κάθε μήνα.
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων – αυτά ποικίλλουν από ένα άτομο σε άλλο, αλλά για κάποιες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να οδεύετε προς την εμμηνόπαυση και ανησυχείτε για το τι θα ακολουθήσει, το παρόν άρθρο σας αφορά, καθώς θα μάθετε ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα αλλά και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Αλλαγές του σώματος κατά την εμμηνόπαυση
- Ακανόνιστες περίοδοι
Το πιο αναγνωρίσιμο και σημαντικό σωματικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι η αλλαγή της περιόδου. Μπορεί λοιπόν να παρατηρήσετε ότι οι περίοδοί σας απουσιάζουν για μήνες ή έρχονται πιο συχνά από το συνηθισμένο. Ακόμη, τα συμπτώματα, όπως ο πόνος και η ροή του αίματος μπορεί να είναι πολύ ελαφριά ή πολύ βαριά. Τελικά, η έμμηνος ρύση σας θα σταματήσει.
- Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
Οι εξάψεις είναι σύντομα επεισόδια όπου αισθάνεστε ξαφνικά πολύ ζεστές και ιδρωμένες, ιδιαίτερα σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολες, ειδικά όταν εμφανίζονται τη νύχτα και προκαλούν υπερβολική εφίδρωση.
- Δυσκολία στον ύπνο
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε νυχτερινές εφιδρώσεις. Το να μπείτε σε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει.
- Ξηρότητα κόλπου
Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, κνησμό και πόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε ενόχληση, να παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα και την μορφολογία του αιδοίου σας ενώ η ερωτική επαφή μπορεί να γίνει άβολη και επώδυνη.
- Αλλαγές στο δέρμα
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μερικές διαφορετικές δερματικές αλλαγές. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η επιδερμίδα σας γίνεται πιο ξηρή, ότι αναπτύσσετε ακμή ή ότι μια υπάρχουσα πάθηση του δέρματος επιδεινώνεται.
- Εξασθενημένα οστά
Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που σημαίνει ότι θα έχετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων π.χ. σπασμένο καρπό, σπασμένο ισχίο. Υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου.
Άλλα σωματικά συμπτώματα
- Πονοκέφαλοι
- Ταχυπαλμία
- Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
- Απώλεια μυϊκής μάζας
- Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
Ψυχολογικά συμπτώματα
Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, είναι αρκετά συνηθισμένο να παρατηρείτε διακυμάνσεις στη διάθεση και την ψυχολογία σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Είναι σχεδόν αναμενόμενο να αισθάνεστε μεγαλύτερη ανησυχία, πίεση, άγχος και κατάθλιψη από ό,τι συνήθως ενώ δεν αποκλείεται να έχετε προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας.
Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Παρότι δεν υπάρχει κάποια στάνταρ ηλικία όπου η εμμηνόπαυση κάνει την εμφάνισή της, ένας μέσος όρος υποδεικνύει πως η μέση ηλικία είναι τα 51 έτη. Ωστόσο, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης λίγους μήνες - ή και χρόνια - πριν σταματήσουν εντελώς οι περίοδοι σας. Είναι επίσης σύνηθες τα συμπτώματα να συνεχίζονται για μερικά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις, κολπική ξηρότητα και εναλλαγές της διάθεσης πριν από την ηλικία των 45 ετών, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, καθώς αυτό είναι σημάδι πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κάνουν την καθημερινότητά σας δύσκολη, δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά. Αντίθετα, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να μάθετε ποιες είναι οι επιλογές σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, όπως:
- Λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT)
- Λήψη αντικαταθλιπτικών
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ποιες είναι οι μη ορμονικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση;
Αν και η ορμονοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, δεν είναι η ιδανική λύση για όλες τις γυναίκες. Οι μη ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Αυτές οι θεραπείες είναι συχνά καλές επιλογές για άτομα που έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις ή έχουν λάβει πρόσφατα θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στη διατροφή: Μερικές φορές η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ο περιορισμός της καφεΐνης που καταναλώνετε καθημερινά και η μείωση των πικάντικων τροφών μπορεί να κάνει τις εξάψεις σας λιγότερο έντονες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα. Τα φυτικά οιστρογόνα (ισοφλαβόνες) δεν αντικαθιστούν τα οιστρογόνα που παράγει το σώμα σας πριν από την εμμηνόπαυση, ωστόσο μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά βοηθητικά. Αυτά περιέχονται σε τροφές όπως: σόγια, ρεβίθια, φακές, λιναρόσπορος, σιτηρά, φασόλια, φρούτα, λαχανικά.
- Αποφυγή συνηθειών που πυροδοτούν τις εξάψεις: Ορισμένες συνήθειες ή καταστάσεις στην καθημερινότητά σας θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για εξάψεις. Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας, προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτούς τους παράγοντες και να τους αντιμετωπίσετε. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή τη νύχτα, να φοράτε ελαφριά ρούχα ή να σταματήσετε το κάπνισμα. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις εξάψεις.
- Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να είναι δύσκολη εάν αντιμετωπίζετε εξάψεις, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πολλά άλλα συμπτώματα. Επιπλέον θα σας βοηθήσει α κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα και συνιστάται εάν έχετε αϋπνία.
- Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης: Η συζήτηση με άλλες γυναίκες που περνούν επίσης εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης όχι μόνο μπορεί να σας δώσει μια διέξοδο για τα πολλά συναισθήματα που διατρέχουν το μυαλό σας, αλλά και να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε ερωτήσεις και απορίες που μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε.
- Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η θεραπεία με οιστρογόνα, αντισυλληπτικά χάπια και αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης και οι εξάψεις. Οι συνταγογραφούμενες κολπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας ενώ ένα φάρμακο κατά των κρίσεων που ονομάζεται γκαμπαπεντίνη έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τις εξάψεις. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για να λάβετε την απαραίτητη -φαρμακευτική ή μη- υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις