Όταν το άγχος «χτυπά» στο σώμα: Τα σημεία που πονούν όταν συσσωρεύουμε υπερβολικό στρες
Επειδή η διασύνδεση μεταξύ του στρες και των σωματικών αισθήσεων είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύουμε, στο παρόν άρθρο ανακαλύπτουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας στέλνει SOS
Φανταστείτε το εξής: Κάθεστε στο γραφείο σας, με τους ώμους κυρτούς, τα μάτια κολλημένα στην οθόνη του υπολογιστή και ένα εκατομμύριο εργασίες να απαιτούν την προσοχή σας. Το μυαλό σας βομβαρδίζεται από αμέτρητες πληροφορίες όπως προθεσμίες, προσδοκίες και ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων. Και κάπου εκεί το άγχος αρχίζει να σας κυριεύει και να αισθάνεστε αυτό το -οικείο αλλά καθόλου ευχάριστο- πλάκωμα. Αλλά δεν είναι μόνο το μυαλό σας που υποφέρει: το σώμα σας διαμαρτύρεται επίσης με τον δικό του τρόπο. Και κάπου εκεί συνειδητοποιείτε έναν απροσδιόριστο πόνο στον αυχένα, τους ώμους, τη γνάθο και άλλα απροσδόκητα σημεία, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σώμα σας που εκπέμπει SOS…
Είναι γεγονός ότι μέσα στον σύγχρονο, απαιτητικό και γρήγορο κόσμο που ζούμε, το άγχος έχει γίνει ένας ανεπιθύμητος σύντροφος για πολλούς ανθρώπους. Τα αποτελέσματά του που μπορούν να γίνουν αισθητά τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, διαπλέκονται και αλληλοενισχύονται. Και παρότι το ψυχικό κομμάτι του στρες είναι γνωστό, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το σώμα σας φαίνεται να φιλοξενεί τα δικά του πεδία δυσφορίας όταν το στρες επικρατεί;
Κατανοώντας τα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας σε περιόδους στρες, μπορούμε να εξοπλιστούμε με πολύτιμες γνώσεις για να ανακουφίσουμε τα σωματικά βάρη που το συνοδεύουν. Ξεκινώντας, αναλύουμε μερικούς από τους συνηθέστερους πόνους που κάνουν την εμφάνισή τους, όταν το άγχος «χτυπήσει κόκκινο»:
Κεφάλι και κρανίο
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες τάσης που συνήθως χαρακτηρίζονται από έναν θαμπό, έντονο πόνο που μοιάζει σαν να έχουν τυλίξει μία σφιχτή ταινία γύρω από το κεφάλι μας. Οι μύες του τριχωτού της κεφαλής και του λαιμού τεντώνουν και γίνονται άκαμπτοι λόγω του στρες, προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Επιπλέον, το στρες μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, εντείνοντας την εμπειρία του πονοκεφάλου.
Λαιμός και ώμοι
Το άγχος τείνει να προκαλεί μυϊκή ένταση και σφίξιμο στην περιοχή του λαιμού και των ώμων. Οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο και δυσκαμψία σε αυτές τις περιοχές. Ο τραπεζοειδής μυς που εκτείνεται από τη βάση του κρανίου έως τους ώμους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην ένταση που προκαλείται από το στρες, με αποτέλεσμα κόμπους ή σημεία ενεργοποίησης που εκπέμπουν δυσφορία.
Γνάθος και δόντια
Πολλά άτομα σφίγγουν εν αγνοία τους τη γνάθο ή τρίζουν τα δόντια τους όταν βρίσκονται υπό πίεση, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως βρουξισμός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στη γνάθο, πονοκεφάλους ή ακόμη και βλάβη στα δόντια. Η κροταφογναθική άρθρωση (TMJ), που είναι υπεύθυνη για την κίνηση της γνάθου, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το στρες, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της και τον σχετικό πόνο, την παραγωγή ενός ξερού ήχου ή ακόμη την αίσθηση πως «κολλάει».
Πεπτικό σύστημα
Το άγχος μπορεί να καταστρέψει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα όπως στομαχόπονος, φούσκωμα, δυσπεψία και ακόμη και επιδείνωση καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το έντερο είναι πολύ ευαίσθητο στο συναισθηματικό και ψυχολογικό στρες και η σύνδεση εγκεφάλου-έντερου παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
Πλάτη
Το στρες συχνά οδηγεί σε μυϊκή ένταση στην πλάτη, ιδιαίτερα στο χαμηλότερο σημείο. Οι μύες της πλάτης μπορεί να σφίγγονται και να συνοδεύονται από πόνο, δυσφορία και δυσκαμψία. Η κακή στάση του σώματος, η οποία είναι συνηθισμένη σε περιόδους στρες, μπορεί να συμβάλει περαιτέρω σε πόνους στην περιοχή και σε κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το άγχος θα επηρεάσει το μυαλό και το σώμα σας, να θυμάστε ότι δεν είναι απλώς μια ψυχική μάχη. Το σώμα σας, σας μιλάει, προσφέροντας ανεπαίσθητες ενδείξεις με τη μορφή πόνων και ενοχλήσεων. Ακούστε το, φροντίστε το και δώστε του την ευκαιρία να αποκατασταθεί.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις