5 πράγματα για την περίοδο που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου και έχει σκοπό την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της περιόδου
Κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας, με πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο. WASH United, η οποία έχει την έδρα της στη Γερμανία. Η καθιέρωση της παγκόσμιας αυτής ημέρας, αποσκοπεί στην ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για την σημαντικότητα της φροντίδας του εαυτού και της τήρησης σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης .
Η 28η Μαΐου δεν επελέγη τυχαία κι έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τον συμβολισμό της. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η πιο κατάλληλη να οριστεί ως Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας (Menstrual Hygiene Day), καθώς ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του έτους, η διάρκεια της εμμηνόρροιας είναι πέντε ημέρες κάθε μήνα για τις περισσότερες γυναίκες και 28 ημέρες, κατά μέσο όρο, ο έμμηνος κύκλος.
Παρότι οι περισσότερες γυναίκες, πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά όλα όσα ισχύουν για την έμμηνο ρύση μας, στην πραγματικότητα, πάντα υπάρχει κάτι ακόμη που μπορούμε να μάθουμε. Και επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο που καθορίζει την σχέση με τον εαυτό μας και το βιολογικό φύλο μας, ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την περίοδο που ενδεχομένως μας είναι άγνωστα:
1. Η περίοδος χειροτερεύει όταν κάνει κρύο
Είναι αλήθεια ότι ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σας. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η ροή, η διάρκεια της περιόδου, ακόμη και το επίπεδο πόνου μιας γυναίκας είναι μεγαλύτερες από το καλοκαίρι. Αυτό το μοτίβο επεκτείνεται επίσης σε γυναίκες που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα παρά σε θερμότερες θερμοκρασίες.
Οι εποχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την έμμηνο ρύση. Συγκεκριμένα, οι πιο σκοτεινές και πιο σύντομες ημέρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας όταν συνδυάζονται με τις γυναικείες παραγωγικές ορμόνες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ηλιοφάνειας, η οποία βοηθά το σώμα μας να παράγει βιταμίνη D και ντοπαμίνη, στοιχεία που ενισχύουν τη διάθεσή μας, την ευτυχία, τη συγκέντρωση και όλα τα επίπεδα υγείας μας.
2. Η εγκυμοσύνη δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της περιόδου
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και γι' αυτό ακριβώς θέλει προσοχή.
Αν και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυτήν την χρονική περίοδο είναι λίγες, δεν είναι ανύπαρκτες! Αν έχετε σχετικά μικρό κύκλο, έρθετε σε επαφή μέχρι το τέλος της περιόδου σας και έχετε ωορρηξία αμέσως μετά τη λήξη της, θα μπορούσατε ενδεχομένως να μείνετε έγκυος.
3. Η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου έχει αλλάξει με τα χρόνια
Γνωρίζατε ότι στο 1800, τα κορίτσια δεν είχαν περίοδο μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία τους, με μέση ηλικία έναρξης της έμμηνου ρήσης στα 17 χρόνια. Σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 12 χρόνια, μία διαφορά που σίγουρα κάνει αίσθηση!
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για αυτό. Συγκεκριμένα, η βελτιωμένη διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς πλέον τρώμε καλύτερα και περισσότερο από ότι οι πρόγονοί μας. Τα λιποκύτταρα του οργανισμού παράγουν οιστρογόνα και όσο περισσότερα λιποκύτταρα έχετε, τόσο περισσότερα οιστρογόνα βρίσκονται στο σώμα σας, τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.
4. Η περίοδος διαρκεί σχεδόν 10 χρόνια από τη ζωή σας
Από τη στιγμή του πρώτου κύκλου έως την εμμηνόπαυση, η μέση γυναίκα θα έχει περίπου 450 περιόδους στη ζωή της. Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 10 χρόνια ή περίπου 3.500 ημέρες!
Φυσικά, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και οτιδήποτε, από τη διάρκεια του κύκλου μέχρι την τεκνοποίηση και τον θηλασμό μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των περιόδων που έχει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι περίοδοι μας επηρεάζουν όλες.
5. Η περίοδος επηρεάζει τη μυρωδιά μας και το πώς ακουγόμαστε
Σύμφωνα με τους ερευνητές εκφοράς λόγου, οι φωνές των γυναικών μπορούν να αλλάξουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους, λόγω των αναπαραγωγικών ορμονών μας που επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές.
Οι ίδιες αναπαραγωγικές ορμόνες επηρεάζουν επίσης το φυσικό άρωμά μας, που σημαίνει ότι μυρίζουμε διαφορετικά όταν είμαστε στην περίοδο μας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις