Τι είναι η διαισθητική διατροφή; Οι 8 αρχές που πρέπει να ακολουθήσετε
Αν έχετε ακούσει ποτέ τον όρο διαισθητική διατροφή, μπορεί να υποθέσατε ότι είναι απλώς μια ακόμη viral τάση - αλλά αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Σε έναν κόσμο γεμάτο διατροφικές μόδες, αυτή φιλοσοφία προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό!
Τι είναι η διαισθητική διατροφή;
Η διαισθητική διατροφή είναι το άκρως αντίθετο της δίαιτας. Αντί να ακολουθείτε κανόνες και να περιορίζετε το φαγητό που τρώτε, σας καλεί να εμπιστεύεστε τις εσωτερικές σας ενδείξεις πείνας, πληρότητας και κορεσμού που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι και πόσο θα φάτε. Και το βασικότερο; Κανένα φαγητό δεν αποκλείεται από το τραπέζι.
Η έννοια δημιουργήθηκε από την διαιτολόγο Evelyn Tribole και τη διατροφοθεραπεύτρια Elyse Resch οι οποίες μίλησαν για αυτό στο βιβλίο τους Intuitive Eating το 1995. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες οι οποίες ερευνούν τον αντίκτυπο της διαισθητικής διατροφής. Μάλιστα, μια ανασκόπηση από 97 σχετικές έρευνες διαπίστωσε ότι σχετίζεται με:
- Θετική εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση.
- Χαμηλότερα ποσοστά διατροφικών διαταραχών.
- Αυξημένη γενικότερη ευημερία.
Το διαισθητικό φαγητό δεν είναι λοιπόν μία τάση αλλά ένα σύστημα αξιών. Στον πυρήνα του βρίσκεται η πεποίθηση ότι πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να μην υποτιμούμε τις ανάγκες του.
Οι 8 αρχές της διαισθητικής διατροφής
Το διαισθητικό φαγητό μας ζητά να ξεμάθουμε τα αρνητικά μηνύματα σχετικά με το φαγητό που μας έχει εμφυσήσει η κοινωνία. Με τη δίαιτα, ακολουθείτε κανόνες. Με το διαισθητικό φαγητό, ακούτε τα σημάδια της πείνας σας.
Εάν λοιπόν έχετε περάσει χρόνια κάνοντας αυστηρές δίαιτες και ακολουθώντας τους κανόνες διατροφής που επιβάλλονται από τον εαυτό σας, μπορεί να είναι μια πρόκληση να μάθετε να αναγνωρίζετε και να εμπιστεύεστε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας. Οι παρακάτω αρχές από την άλλη μπορούν να θέσουν τις βάσεις της διαισθητικής διατροφής και να σας βοηθήσουν να την ενσωματώσετε στη ζωή σας.
1. Απορρίψτε την νοοτροπία της δίαιτας
Έχετε παρατηρήσει ποτέ όλα τα μηνύματα που λαμβάνετε σχετικά με το φαγητό και τη δίαιτα; Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις, ακόμη και τις συζητήσεις μεταξύ φίλων, η συζήτηση για τις τελευταίες μοντέρνες δίαιτες και τα προϊόντα διατροφής είναι παντού.
Η απόρριψη αυτής νοοτροπίας σημαίνει να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε σχετίζεται με τη δίαιτα. Αναγνωρίζουμε και απορρίπτουμε δηλαδή την κουλτούρα της δίαιτας και οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αυτή και είναι επιβλαβές για το σώμα μας.
2. Μην αγνοείτε την πείνα σας
Η μακροχρόνια δίαιτα μας διδάσκει να αγνοούμε τα σημάδια της πείνας μας. Αλλά η πείνα είναι μια βιολογική απόκριση και όπως δεν θα αγνοούσατε άλλες βιολογικές αντιδράσεις του σώματός σας, δεν θα πρέπει να την περιφρονείτε. Πολύ περισσότερο, η πείνα δεν είναι εχθρός ή κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Διαισθητική διατροφή λοιπόν σημαίνει να ακούτε την πείνα σας και να μάθετε να ανταποκρίνεστε σε αυτήν όποτε χρειάζεται. Όσο απλό και αν ακούγεται, εξασκηθείτε στο να τρώτε όταν πεινάτε και να προσπαθήστε να καταλάβετε τι τροφή ζητάει το σώμα σας.
3. Συμφιλιωθείτε με το φαγητό
Ίσως δεν έχετε φάει ψωμί για χρόνια ή δεν έχετε φάει ποτέ βραδινό μετά τις 8 μ.μ. Αυτή η αρχή σας ζητά να «σπάσετε» αυτούς τους κανόνες και να τους αποβάλλετε από τη ζωή σας. Η συμφιλίωση με το φαγητό σημαίνει να σταματήσετε να παλεύετε εναντίον του. Αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό του αρνητικού διαλόγου που ανοίγετε με τον εαυτό σας και μπορεί να περιλαμβάνει τις σκέψεις ότι «δεν πρέπει» ή «δεν κάνει» να φάτε ένα φαγητό.
4. Ανακαλύψτε την απόλαυση
Τρώτε αυτό που νιώθετε ότι πρέπει να φάτε ή τρώτε αυτό που θα σας χορτάσει; Για πολλούς από εμάς, ισχύει το πρώτο. Παρότι το φαγητό είναι μια βιολογική ανάγκη, τα τρόφιμα που επιλέγετε θα πρέπει να σας φέρνουν λίγη χαρά. Πολύ περισσότερο, το φαγητό πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία που περιλαμβάνει την απόλαυση τροφών που μας δίνουν ικανοποίηση. Εάν τρώτε κάτι που απλά σας χορταίνει και δεν σας προκαλεί καμία χαρά, αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι δεν τρώτε αυτό που σας ταιριάζει στην δεδομένη στιγμή. Όταν λοιπόν ξεκινάτε ένα γεύμα ή ενώ τρώτε, αναρωτηθείτε: Είναι αυτό το φαγητό που θέλω; Με κάνει να νιώθω ικανοποίηση; Ή μήπως υπάρχει κάτι που μπορεί να με ικανοποιήσει περισσότερο;
5. Νιώστε την πληρότητα
Η αρχή αυτή αφορά τη σωματική ικανοποίηση. Παίρνει το σώμα σας αυτό που χρειάζεται από το φαγητό που τρώτε; Το σώμα ξέρει πώς να σας δώσει το σήμα ότι είναι πεινασμένο και χορτασμένο. Ακούστε λοιπόν τις ενδείξεις πληρότητας και της σωματικής ικανοποίησης. Σταματήστε να τρώτε όταν νιώσετε χορτάτοι καθώς και η υπερφαγία είναι μία μορφή έλλειψης σεβασμού απέναντι στις ανάγκες του σώματος.
6. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας με καλοσύνη
Κάτι που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το φαγητό δεν διορθώνει τα συναισθήματα. Συχνά όμως τρώμε επειδή βαριόμαστε, είμαστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή λυπημένοι – με άλλα λόγια, για συναισθηματικούς λόγους.
Το φαγητό και τα συναισθήματα είναι τόσο συνυφασμένα μεταξύ τους. Αυτή η αρχή αφορά την εύρεση άλλων «ευγενικών» τρόπων για να αποσπάσετε την προσοχή σας, να παρηγορήσετε τον εαυτό σας και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας με δραστηριότητες που σας βοηθούν να μειώσετε το άγχος σας και όχι μέσω του φαγητού. Κάντε μια λίστα με άλλους τρόπους για να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόκληση∙ η γιόγκα, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένας περίπατος είναι μερικές καλές εναλλακτικές.
7. Σεβαστείτε το σώμα σας
Ενώ η διατροφή και η άσκηση παίζουν μεγάλο ρόλο στο μέγεθος και το σχήμα του σώματός σας, υπάρχουν πολλοί επιπλέον παράγοντες που συμμετέχουν στην διαμόρφωσή του, συμπεριλαμβανομένων και των γονιδίων. Δεν μπορούμε να κάνουμε δίαιτα σε ένα σώμα που δεν είναι φτιαγμένο για εμάς, ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε στην γενετική μας προδιάθεση έναν εντελώς διαφορετικό σωματότυπο. Η διαισθητική διατροφή αναγνωρίζει και σέβεται την ποικιλομορφία των σωμάτων και ενστερνίζεται την ιδέα ότι κάθε σωματότυπος αξίζει αγάπη, σεβασμό και αποδοχή.
8. Κίνηση
Εάν εξισώνετε την κίνηση με την άσκηση και (κατά συνέπεια) με τον τρόμο, μπορείτε πιθανώς να κατηγορήσετε την κουλτούρα της δίαιτας για αυτό. Αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος να κάψεις θερμίδες που δεν είναι τιμωρητικός, ούτε δύσκολος. Η διαισθητική διατροφή σας ενθαρρύνει να κάνετε κινήσεις που σας φέρνουν χαρά. Και προσέξτε ότι κάνουμε λόγο για κίνηση, όχι για άσκηση, συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να ιδρώσετε για να κάψετε θερμίδες.
Εξερευνήστε τρόπους κίνησης που απολαμβάνετε και σας κάνουν να νιώθετε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια, είτε είναι χορός, είτε μία βόλτα με τον σκύλο σας είτε ένα παιχνίδι τένις. Παρατηρήστε πώς νιώθει το σώμα σας όταν είναι ενεργό και φροντίστε οποιαδήποτε δραστηριότητα κίνησης βάζετε στο πρόγραμμά σας να σας δίνει χαρά.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις