Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Τότε φροντίστε να περνάτε καθημερινά τόσο χρόνο στη φύση!
Η επαφή με τη φύση έχει μια σειρά από οφέλη, αλλά ίσως το μεγαλύτερο είναι η επίδρασή της στο προσδόκιμο ζωής μας. Δείτε πόσο χρόνο χρειάζεται να περνάτε σε εξωτερικούς χώρους για να δώσετε στον εαυτό σας τις βέλτιστες πιθανότητες!
Οι έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη που έχει η φύση για την υγεία μας είναι τόσο πολυάριθμες, ώστε όλοι -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- είμαστε εξοικειωμένοι με την ύπαρξη αυτής της σχέσης. Για παράδειγμα, μπορεί να σας είναι γνωστό ότι το να περνάμε χρόνο στην ύπαιθρο εξισορροπεί τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Ή ότι ο ήλιος παίζει μεγάλο ρόλο στα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας.
Αυτό που ενδεχομένως όμως δεν γνωρίζετε, είναι το πόσο σημαντική είναι η φυσική απορρόφηση της βιταμίνης D για τη μακροζωία μας. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research And Public Health, η ανεπαρκής καθημερινή έκθεση στον ήλιο (και επομένως η έλλειψη βιταμίνης D) μπορεί να ευθύνεται για 480.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη. Επιπλέον, ότι η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να παίξει ρόλο στα αυξημένα ποσοστά καρκίνου, διαβήτη τύπου 1, άνοιας, άσθματος, σκλήρυνσης κατά πλάκας και καρδιακών παθήσεων.
Πιο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν τις διαφορές στη διάρκεια ζωής εκείνων που εκτίθενται συστηματικά στον ήλιο και εκείνων που δεν το κάνουν. Μία από αυτές παρακολούθησε 30.000 γυναίκες στη Σουηδία για 20 χρόνια και διαπίστωσε ότι όσες απέφευγαν τον ήλιο διέτρεχαν κίνδυνο καρκίνου «παρόμοιου μεγέθους με το κάπνισμα». Στην πραγματικότητα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι μη καπνιστές που απέφευγαν την έκθεση στον ήλιο είχαν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με τους καπνιστές με την υψηλότερη έκθεση στον ήλιο».
Είναι ενδιαφέρον ότι αν και η βιταμίνη D βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ευρημάτων, όλες αυτές οι μελέτες μιλούν ρητά για την έκθεση στον ήλιο και όχι για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, υποδηλώνοντας ότι τα συμπληρώματα είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να λάβουμε υπόψη το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά ότι ο ήλιος είναι καλύτερη πηγή μακροπρόθεσμα.
Από την άλλη πλευρά όμως, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Συνεπώς, εγείρεται δικαιολογημένα το ερώτημα: πόση ποσότητα ήλιου οριοθετεί αυτή την «χρυσή τομή»;
Μια μελέτη που εξέτασε τις απαιτήσεις σε βιταμίνη D των Βρετανών με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα διαπίστωσε ότι 9-13 λεπτά μεσημεριανής έκθεσης μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου με κατάλληλα ρούχα για την εποχή ήταν η βέλτιστη λύση. Εάν έχετε πιο σκούρο δέρμα, μπορεί να χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο. Οι ερευνητές συνέστησαν έως και 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία για όλες τις αποχρώσεις δέρματος.
Μια άλλη ελβετική μελέτη του 2019 καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης είναι αρκετά. Οι ερευνητές συνέστησαν να ακολουθήσετε μια προσέγγιση «λίγο και συχνά» στην έκθεση για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα αλλά να γεμίσετε με βιταμίνη D.
Και ή αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους ανθρώπους, τα 15 λεπτά δεν είναι δύσκολος στόχος. Είναι ένα φλιτζάνι τσάι στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας το πρωί και 10 λεπτά περπάτημα μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ή μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με jogging 25 λεπτών το απόγευμα, μόλις ο ήλιος χάσει λίγη από την ισχύ του, οπότε πιθανότατα είστε ασφαλείς να παραμείνετε λίγο περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.
Το καλό είναι ότι η συννεφιά δεν επηρεάζει την ικανότητα της βιταμίνης D να εισέλθει στο δέρμα. Ακριβώς όπως θα μπορούσατε να καείτε σε μια συννεφιασμένη μέρα, οι ακτίνες UV και η βιταμίνη D μπορούν να περάσουν από τα σύννεφα και τη ομίχλη. Οπότε μία βόλτα στη φύση, ακόμη και τις μουντές ημέρες, μπορεί να συντελέσει θετικά στην υγεία και τη μακροζωία σας!
Με πληροφορίες από: www.mdpi.com, onlinelibrary.wiley.com
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις