Παγκόσμια Ημέρα Ακοής – 10 τρόποι για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής
Updated on:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (3 Μαρτίου) εξετάζουμε τις συχνότερες αιτίες απώλειας ακοής και προτείνουμε τρόπους για να την αποτρέψετε!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (World Hearing Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και αποτελεί μία απόπειρα ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για την υγιεινή του αυτιού, η οποία έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Ο λόγος που έχει επιλεχθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.
Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 275 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.
Στις σημαντικότερες αιτίες του προβλήματος συγκαταλέγονται:
- Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού
- Ερυθρά, ιλαρά, μηνιγγίτιδα, παρωτίτιδα
- Έκθεση σε έντονο θόρυβο
- Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη
- Ηλικία
- Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού
Ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια άτομα που παρουσιάζουν απώλεια ακοής. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 1,5 εκατομμύρια το 2030 και τα 1,8 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρειάζεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη ενώ καθίσταται αναγκαία και η λήψη των ανάλογων μέτρων από τους φορείς Υγείας της χώρας μας.
Παρότι οι περισσότερες αιτίες απώλειας ακοής είναι αδύνατο να προληφθούν, καθώς οφείλονται σε ασθένειες και στην ηλικία, η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να προληφθεί και να αποτραπεί.
Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο (NIHL) είναι αυτή που οφείλεται είτε σε έναν δυνατό ήχο (π.χ. πυροβολισμό, έκρηξη) είτε στην παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Μπορεί να συμβεί αμέσως ή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ παρουσιάζουν απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο, η οποία μπορεί να προληφθεί.
Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ακοή σας από βλάβες που σχετίζονται με το θόρυβο;
- Ενημερωθείτε ποιοι ήχοι είναι πολύ δυνατοί για τα αυτά σας. Σε γενικές γραμμές, θόρυβοι κάτω από 75 ντεσιμπέλ είναι απίθανο να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Αντιθέτως, ήχοι που φτάνουν ή υπερβαίνουν τα 85 ντεσιμπέλ μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μόνιμες βλάβες στην ακοή.
- Αποφύγετε, όσο είναι δυνατόν, τους δυνατούς ήχους είτε περιορίστε την έκθεση και την εγγύτητά σας σε αυτούς.
- Χρησιμοποιήστε προστασία ακοής γύρω από δυνατούς ήχους. Οι αφρώδες ωτοασπίδες είναι μια οικονομική λύση για να μειώσετε καλύτερα τα επίπεδα ήχου.
- Χαμηλώστε την ένταση στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον υπολογιστή, το κινητό κλπ.
- Μην αγνοείτε την ένδειξη πολύ δυνατού ήχου όταν ακούτε μουσική από τα ακουστικά σας. Ακόμη καλύτερα, προτιμήστε να μην έχετε τα ακουστικά στα αυτιά σας για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα -όσο και αν σας αρέσει να εργάζεστε ή να κάνετε jogging ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική!
- Όταν εκτίθεστε σε δυνατούς ήχους (π.χ. μουσική, συναυλίες, μαθήματα γυμναστικής κ.λπ.), κάντε διαλείμματα από το θόρυβο και απομακρυνθείτε έστω και για λίγο από την πηγή.
- Δώστε χρόνο στα αυτιά σας να ανακάμψουν αφού εκτεθείτε σε δυνατούς θορύβους.
- Μην βάζετε τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σας στο αυτί σας! Αυτό περιλαμβάνει μπατονέτες, καρφίτσες, κλειδιά, συνδετήρες ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε ή να ξύσετε τα αυτιά σας.
- Μην παραμελείτε την άσκηση! Η άσκηση βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών. Αυτό διατηρεί τα εσωτερικά μέρη των αυτιών υγιή.
- Κάντε τακτικά έλεγχο στα αυτιά σας, ειδικά εάν παρατηρείτε κάποια αλλαγή στην ακοή σας, κουδούνισμα ή πλήρη κώφωση για διάστημα 24 ωρών.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις