Επένδυση στην τεχνολογία του μέλλοντος αποτελεί η συμμετοχή του ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στην κοινοπραξία του Ερευνητικού Προγράμματος Έξυπνης Σόλας (Smart Insole). Πρόκειται για μία κοινοπραξία η οποία αποτελείται από τρεις ερευνητικούς φορείς (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - MEDLAB), δύο εταιρείες τεχνολογίας (ΠΡΙΣΜΑ Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, PD Neurotechnology Ltd) και το Κέντρο Αποκατάστασης ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ της Τρίπολης.

Στόχος του Ερευνητικού Προγράμματος είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου καινοτόμου φορετού αισθητήρα που θα αναλύει και θα αξιολογεί την ανθρώπινη βάδιση σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (ηλικιωμένους, ασθενείς με parkinson). Συντονιστής αυτού του πρωτοπόρου Ερευνητικού Προγράμματος είναι ο Καθηγητής κ. Μανώλης Τσικνάκης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SMART INSOLE

Το Smart Insole (η έξυπνη σόλα) έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη μιας έξυπνης φορετής συσκευής, σε μορφή εσωτερικής σόλας παπουτσιού, η οποία θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση και την κατανομή της πελματικής πίεσης κατά τη διάρκεια της βάδισης.

Με τη χρήση του Smart Insole κατά τη βάδιση θα μπορούμε να λάβουμε σημαντικές κλινικά πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας, την εξέλιξη των ιατρικών καταστάσεων και ασθενειών αλλά και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Στην ουσία αυτή η έξυπνη συσκευή μπορεί να γίνει ένας σημαντικός βιοδείκτης για έναν ασθενή με προβλήματα ισορροπίας και βάδισης.

Η καινοτομία του μεγάλου αυτού Ερευνητικού Έργου έγκειται στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας αισθητήρων πίεσης, όπως επίσης και στην ανάπτυξη νέων και πιο αποδοτικών αλγορίθμων κατανόησης της βάδισης και των κλινικά συνυφασμένων με αυτή προβλημάτων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι βασικοί στόχοι του Ερευνητικού Προγράμματος είναι:

  • Η δημιουργία νέας τεχνολογίας αισθητήρων πίεσης, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο κόστος και απλούστερο τρόπο κατασκευής και η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος έξυπνης σόλας που θα καταγράφει την πίεση σε όλη την επιφάνεια του πέλματος
  • Η ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογιών για διασύνδεση της έξυπνης σόλας με έξυπνα κινητά και με το διαδίκτυο με στόχο την αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη
  • Η ανάπτυξη καινοτόμων και υπολογιστικά αποδοτικών αλγορίθμων ανάλυσης της βάδισης
  • Η ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων μηχανικής βάδισης για την αναγνώριση των μοτίβων βάδισης και
  • Η πραγματοποίηση στοχευμένων κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με Πάρκινσον με στόχο την παρακολούθηση της νόσου καθώς και σε ομάδες με υψηλό κίνδυνο πτώσης με στόχο την καταγραφή της πτώσης και τη διερεύνηση της δυνατότητας πρόβλεψής της.

ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ

Μιλώντας για τη συμμετοχή του ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ σε ένα τόσο σημαντικό Ερευνητικό Έργο η Πρόεδρος του Κέντρου κ. Κατερίνα Καρνιαδάκη δήλωσε τα εξής:

"Αυτό το καινοτόμο έργο βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο και νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε μέλος αυτής της κοινοπραξίας που θα παραδώσει στον χώρο της Ιατρικής αυτό το μοναδικό εργαλείο. Ήταν τιμή για εμάς η συνεργασία με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας. Πιστεύουμε ότι η έξυπνη σόλα θα δώσει λύσεις στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάλυση των στοιχείων για να υπάρξει το επόμενο τεχνολογικό βήμα από τους Ερευνητές - Επιστήμονες.

Εμείς επενδύουμε σταθερά στην τεχνολογία του μέλλοντος και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς σε ανάλογα ερευνητικά προγράμματα καταθέτοντας την τεχνογνωσία που διαθέτει το επιστημονικό μας προσωπικό και αξιοποιώντας το σύγχρονο εξοπλισμό μας προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας".