Τοξικό εργασιακό περιβάλλον και οι απροσδόκητες επιδράσεις του στην υγεία μας
Updated on:
Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερο αντίκτυπο από όσο νομίζουμε στην ψυχική και σωματική μας υγεία
Προϊστάμενοι που φωνάζουν, συνάδελφοι που επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, πρότζεκτ που συνεχώς καθυστερούν, αναξιοκρατικές προαγωγές… Αν όλα τα παραπάνω σας μοιάζουν κάπως οικεία, τότε ναι, μάλλον εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον!
Με την ψυχική υγεία των εργαζομένων να βρίσκεται στο επίκεντρο την περίοδο της πανδημίας (αλλά και μετέπειτα), ο παραπάνω όρος εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην εργασιακή ατζέντα τόσο των μεγάλων εταιρειών όσο και των μικρότερων επιχειρήσεων.
Πώς ορίζουμε ένα «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον;
Το «τοξικό περιβάλλον» αναφέρεται σε μία αρνητική εργασιακή ατμόσφαιρα, όπου οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους ή να εξελίξουν τη σταδιοδρομία τους λόγω των συναδέλφων τους, των προϊσταμένων τους ή της εταιρικής κουλτούρας.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι πιθανόν να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία και ψυχικό στρες. Εκτός όμως από τις επιδράσεις στην ψυχική υγεία, ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει με πολλούς και ενδεχομένως απροσδόκητους τρόπους την σωματική υγεία των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από στοιχεία τοξικότητας είναι πιθανόν να συμβάλλει στην εμφάνιση των παρακάτω παθήσεων:
1. Κατάθλιψη
Την χρονιά 2021-2022 περίπου 822.000 εργαζόμενοι στης ΗΠΑ εμφάνισαν κατάθλιψη η οποία σχετιζόταν με το εργασιακό στρες. Και συχνά παρατηρείται πως οι εργαζόμενοι υποφέρουν από έλλειψη ενδιαφέροντος, αισθήματα ενοχής, δυσκολίες στη συγκέντρωση και άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Φυσικά, είναι πιθανόν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον να βρίσκεται πίσω από αυτή την κατάσταση ή ακόμη χειρότερα να αποτρέπει τους εργαζόμενους από το να ζητήσουν βοήθεια, ακόμη και όταν την έχουν ανάγκη.
2. Κόπωση
Το αίσθημα κόπωσης που δεν υποχωρεί ποτέ είναι κάτι σύνηθες σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Η εργασία κάτω από συνθήκες έντονου στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο ή ακόμα και αϋπνία. Παράλληλα δεν είναι απίθανο να επηρεάσει και την σωματική υγεία, βλάπτοντας τη μνήμη και θολώνοντας την κριτική σκέψη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να αισθάνονται ταραχή και έλλειψη κινήτρου ενώ η υπερβολική εργασιακή ένταση μπορεί να είναι καταστροφική για όσους χειρίζονται βαριά μηχανήματα.
3. Υπέρταση
Η πολύωρη καθημερινή έκθεση σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ενδέχεται να σας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στην υπέρταση ή την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί να υποφέρετε από ανευρύσματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και απώλεια όρασης λόγω υπέρτασης.
4. Burnout
Ένα από τα χαρακτηριστικά του burnout είναι η έντονη εξάντληση. Τα υψηλά επίπεδα άγχους ή οι παρατεταμένες ώρες εργασίας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εργασιακή εξουθένωση. Και είναι δεδομένο πως η εργασία σε ένα τοξικό περιβάλλον θα εξαντλήσει την ενέργειά σας, επηρεάζοντας την ποιότητα της δουλειάς και της ζωής σας.
5. Ασθένεια
Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αρρωσταίνουν πιο συχνά όταν εργάζονται σε έναν τοξικό χώρο εργασίας. Αυτό διότι το άγχος και η κούραση αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους σε ασθένειες.
Οι μύες μπορεί να πονάνε περισσότερο, ενώ ενδέχεται να αισθάνεστε ότι έχετε κρυώσει ή το υπερβολικό οξύ στο στομάχι σας προκαλέσει έλκη. Αυτή η σωματική ασθένεια που θα οδηγήσει σε απουσία από την εργασία, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα άγχους, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να μετριάσετε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος στην ευημερία σας. Η ικανότητα ψυχολογικής αποστασιοποίησης από την εργασία κατά τις ώρες εκτός γραφείου και η χαλάρωση θεωρούνται δύο καθοριστικοί παράγοντες «επιβίωσης» μέσα σε ένα τέτοιο επαγγελματικό περιβάλλον. Καλλιεργήστε λοιπόν την ικανότητα διαχωρισμού εργασίας και προσωπικής ζωής, προσπαθήστε να μην παίρνετε προσωπικά τα όσα συμβαίνουν στο γραφείο και φυσικά, εάν το κρίνετε απαραίτητο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις