Υποθυρεοειδισμός: 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Updated on:
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων τα οποία ενδεχομένως να μοιάζουν «αθώα» εκ πρώτης όψεως όμως δεν πρέπει να αγνοήσετε
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνές. Στην πραγματικότητα, περίπου το 12% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι γυναίκες έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του θυρεοειδούς από τους άνδρες. Επίσης, τα προβλήματα του θυρεοειδούς αυξάνονται με την ηλικία και μπορεί να επηρεάσουν τους ενήλικες διαφορετικά από τα παιδιά. H θυρεοειδική ορμόνη είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ενέργειας, της ανάπτυξης και του μεταβολισμού στο σώμα. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά. Ο υποθυρεοειδισμός, ή τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και μπορούν να επηρεάσουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που καλύπτει το μπροστινό μέρος της τραχείας. Εκκρίνει την θυρεοειδική ορμόνη, η οποία ελέγχει την ανάπτυξη και το μεταβολισμό ουσιαστικά κάθε μέρους του σώματος. Η υπόφυση, ένας μικροσκοπικός αδένας στη μέση του κεφαλιού, παρακολουθεί τη φυσιολογία μας και απελευθερώνει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH). Η ορμόνη TSH ουσιαστικά «δίνει σήμα» στον θυρεοειδή αδένα για την απελευθέρωση της θυρεοειδικής ορμόνης.
Μερικές φορές τα επίπεδα TSH αυξάνονται, αλλά ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη ως απόκριση. Αυτό είναι γνωστό ως πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός, καθώς το πρόβλημα ξεκινά στο επίπεδο του θυρεοειδούς αδένα. Άλλες φορές, τα επίπεδα TSH μειώνονται και ο θυρεοειδής δεν λαμβάνει το σήμα για αύξηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων τα οποία ενδεχομένως να μοιάζουν «αθώα» εκ πρώτης όψεως.
Τα 10 κοινά συμπτώματα που δεν αποκλείεται να σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό και καλό είναι να μην αγνοήσετε, είναι τα ακόλουθα:
1. Αίσθημα κόπωσης
Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι το αίσθημα εξάντλησης. Η ορμόνη του θυρεοειδούς ελέγχει το ενεργειακό ισοζύγιο και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται ανησυχία και κόπωση, παρότι μπορεί να κοιμούνται περισσότερο. Το να νιώθετε λοιπόν περισσότερη υπνηλία από το συνηθισμένο χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη προφανής εξήγηση, μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού.
2. Αύξηση βάρους
Η απροσδόκητη αύξηση βάρους είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Τα άτομα με χαμηλό θυρεοειδή όχι μόνο κινούνται λιγότερο αλλά επίσης ο οργανισμός τους «ειδοποιεί» το συκώτι, τους μύες και τον λιπώδη ιστό να συγκρατούν τις θερμίδες. Όταν τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός αλλάζει λειτουργία. Αντί να καίτε θερμίδες, μειώνεται η ποσότητα ενέργειας και πέφτει ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός. Ως αποτέλεσμα, το σώμα τείνει να αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες από τη διατροφή ως λίπος. Εξαιτίας αυτού, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ακόμα κι αν οι ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνονται παραμένουν σταθερές.
3. Κρυάδα
Σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται, ελαττώνοντας αντίστοιχα την ποσότητα της θερμότητας που παράγει ο οργανισμός. Επιπλέον, η θυρεοειδική ορμόνη ενεργοποιεί τον θερμοστάτη στο καφέ λίπος, το οποίο είναι ένας εξειδικευμένος τύπος λίπους που παράγει θερμότητα. Το καφέ λίπος είναι σημαντικό για τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος σε ψυχρά κλίματα, αλλά ο υποθυρεοειδισμός το εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του. Γι' αυτό τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης σας κάνουν να νιώθετε πιο κρύοι από τους άλλους ανθρώπους γύρω σας.
4. Αδυναμία και πόνοι σε μύες και αρθρώσεις
Η χαμηλή ορμόνη του θυρεοειδούς ανατρέπει τη μεταβολική αλλαγή προς τον καταβολισμό, όταν το σώμα διασπά τους ιστούς του σώματος, όπως τους μυς, για ενέργεια. Κατά τη διάρκεια του καταβολισμού, η μυϊκή δύναμη μειώνεται, οδηγώντας ενδεχομένως σε αισθήματα αδυναμίας. Η διαδικασία διάσπασης του μυϊκού ιστού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται πιο αδύναμα σε σύγκριση με υγιή άτομα. Επιπλέον, το 34% των ατόμων με χαμηλό θυρεοειδή παθαίνουν μυϊκές κράμπες ακόμη και αν δεν έχουν επιδοθεί σε κάποια πρόσφατη δραστηριότητα.
5. Απώλεια μαλλιών
Όπως τα περισσότερα κύτταρα, ομοίως και οι θύλακες των τριχών ρυθμίζονται από τη θυρεοειδική ορμόνη. Επειδή οι θύλακες των τριχών έχουν βλαστοκύτταρα που παρουσιάζουν μικρή διάρκεια ζωής και γρήγορη εναλλαγή, είναι πιο ευαίσθητα σε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς από άλλους ιστούς. Ο υποθυρεοειδισμός κάνει τους θύλακες των τριχών να σταματήσουν να αναγεννώνται, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Αυτό συνήθως βελτιώνεται όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και επέλθει ορμονική ισορροπία.
6. Κνησμός και ξηρό δέρμα
Όπως οι θύλακες των τριχών, τα κύτταρα του δέρματος χαρακτηρίζονται από ταχεία εναλλαγή. Ως εκ τούτου, είναι επίσης ευαίσθητα στην απώλεια σημάτων ανάπτυξης από τη θυρεοειδική ορμόνη. Όταν σπάσει ο κανονικός κύκλος ανανέωσης της επιδερμίδας, το δέρμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθει. Επίσης, ενδέχεται το νεκρό δέρμα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να απομακρυνθεί, οδηγώντας σε ξεφλούδισμα και ξηροδερμία. Τέλος, ο υποθυρεοειδισμός μερικές φορές προκαλείται από αυτοάνοση αιτία, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, προκαλώντας οίδημα και ερυθρότητα.
7. Αίσθημα κατάθλιψης
Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την κατάθλιψη. Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι, ωστόσο ενδέχεται να είναι ένα ψυχικό σύμπτωμα μιας συνολικής μείωσης της ενέργειας και της υγείας. Σε μια μελέτη, η υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών βελτίωσε την κατάθλιψη σε ασθενείς με ήπιο υποθυρεοειδισμό, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Μια άλλη μελέτη σε νεαρές γυναίκες με ήπιο υποθυρεοειδισμό έδειξε αυξημένα συναισθήματα κατάθλιψης, τα οποία συνδέονταν επίσης με μειωμένη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή. Επιπλέον, οι ορμονικές διακυμάνσεις μετά τον τοκετό είναι μια κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού, συμβάλλοντας δυνητικά στην επιλόχειο κατάθλιψη.
8. Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολία συγκέντρωσης. Οι αιτίες αυτού του συμπτώματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά οι δυσκολίες στη μνήμη βελτιώνονται με τη θεραπεία της χαμηλής θυρεοειδικής ορμόνης. Δυσκολίες στη μνήμη ή στη συγκέντρωση μπορεί να συμβούν σε όλους, αλλά εάν είναι ξαφνικές ή σοβαρές, θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη υποθυρεοειδισμού.
9. Δυσκοιλιότητα
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες και στο παχύ έντερο. Και ενώ η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, είναι ασυνήθιστο να είναι το μόνο ή το πιο σοβαρό σύμπτωμα.
10. Βαριές ή ακανόνιστες περίοδοι
Τόσο η ακανόνιστη όσο και η έντονη έμμηνος ρύση συνδέονται με τον υποθυρεοειδισμό. Η θυρεοειδική ορμόνη αλληλεπιδρά με άλλες ορμόνες που ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τα μη φυσιολογικά επίπεδα της μπορεί να διαταράξουν τα σήματα τους. Επίσης, επηρεάζει άμεσα τις ωοθήκες και τη μήτρα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα εκτός από τον υποθυρεοειδισμό που μπορεί να προκαλέσουν βαριές ή ακανόνιστες περιόδους. Εάν έχετε ακανόνιστες ή βαριές περιόδους που διαταράσσουν τον τρόπο ζωής σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γυναικολόγο πριν ανησυχήσετε για τον θυρεοειδή σας.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία συνηθισμένη πάθηση που ευτυχώς αντιμετωπίζεται με την λήψη της κατάλληλης αγωγής. Εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας είναι χαμηλά, μια επίσκεψη σε έναν ειδήμονα θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις