Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος – Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματήσουμε το κάπνισμα;
Updated on:
Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με σκοπό να υπενθυμίσει τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος για την ανθρώπινη υγεία.
ΚΟΣΜΟΣ. Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σκοπός της ημέρας είναι να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), στην Ελλάδα, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου οφείλεται ως επί το πλείστον στο κάπνισμα κλασσικών τσιγάρων και καπνού. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι ενδεχομένως τα καπνικά προϊόντα (π.χ ηλεκτρονικό τσιγάρο) αλλά και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα υπάρχει πιθανότητα να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Την ίδια στιγμή, η χρήση καπνού συνδέεται και με άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του λάρυγγα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι αγγειακές παθήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδείνωση της ποιότητας ζωής των καπνιστών, χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, αυξημένο κόστος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο από άλλες ασθένειες, όπως ο Covid-19.
Σημαντικά δεδομένα για το κάπνισμα
- Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων πάνω από 250 είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 καρκινογόνες.
- Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος, δηλαδή 1 άνθρωπος ανά 8 δευτερόλεπτα!
- Μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν χάσει την ζωή τους από το κάπνισμα περισσότεροι από 80 εκ. άνθρωποι, ενώ 600.000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος.
- Αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές τον χρόνο.
- 1 στους 6 καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ 1 στους 3 καπνιστές δεν κοιμάται καλά, υποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου.
- Στην Ελλάδα, περίπου το 1/5 του συνόλου των θανάτων -πάνω από 20.000 ετησίως- αποδίδονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.
- Παγκοσμίως, σχεδόν το 40% των θανάτων εξ’ αιτίας όλων των μορφών καρκίνου και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα.
- Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
- Υπολογίζεται ότι το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.
- Ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19, να εισαχθούν σe μονάδα εντατικής θεραπείας, να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
- Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, παραθέτει στοιχεία που αποτυπώνουν τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό μας η διακοπή του καπνίσματος:
- 20 ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ: Η πίεση του αίματος και οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
- 12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ: Τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται, ενώ αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό.
- ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ 1-2: Η γεύση και η όσφρηση επανέρχονται, ενώ ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται.
- ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ 1-9: Η κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες αυξάνεται, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος πνευμονικών λοιμώξεων.
- 1 ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ: Ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μειώνεται κατά 50%.
- 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου ουροδόχου κύστης και τραχήλου της μήτρας μειώνεται.
- 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο 50%, μειώνεται επίσης κατά 50% η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας ή στο λάρυγγα.
- 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται στα επίπεδα ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.
Είναι εμφανές ότι το κόψιμο του καπνίσματος, ακόμη και αν φαίνεται ακατόρθωτο, είναι μία απόφαση ζωής που μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά την καθημερινότητά μας.
Μένουμε μακριά από το τσιγάρο, μένουμε υγιείς, προστατεύουμε και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις