Σκλήρυνση κατά Πλάκας – Γνωριμία με τη νόσο και θεραπευτική αντιμετώπιση
Updated on:
Πώς η κατάλληλα δομημένη, εξατομικευμένη και στοχευμένη άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες
ΕΛΛΑΔΑ. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι φλεγμονώδης απομυελινωτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), στην οποία κυρίως εμφανίζονται επαναληπτικές "κρίσεις" συμπτωμάτων στα σημεία προσβολής του νευρικού συστήματος. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι από τι προκαλείται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Οι γυναίκες σε αναλογία 2 προς 1 προσβάλλονται περισσότερο από τη νόσο. Οι ηλικίες που εκδηλώνεται πιο συχνά η ασθένεια είναι μεταξύ 20 και 40 ετών. Υπολογίζεται σε έρευνες των τελευταίων ετών πως 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από ΣκΠ, εκ των οποίων τα 500.000 εμφανίζονται στην Ε.Ε. και τα 10.000 - 12.000 συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Οι περισσότερες έρευνες εστιάζονται στις ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις των ασθενών και αναφέρουν ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για τη χαμηλή ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών είναι η μείωση των γνωστικών λειτουργιών, η κατάθλιψη, η μείωση της κινητικότητας, το άγχος κατά τη διάγνωση, η συχνή ανικανότητα για εργασία, το υψηλό κόστος της θεραπείας και η μη στήριξη και κατανόηση από το περιβάλλον.
Η άσκηση, όταν είναι κατάλληλα δομημένη, εξατομικευμένη και στοχευμένη, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από ΣκΠ σε ποικίλους τομείς. Υπάρχουν πολυάριθμα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον ορθό σχεδιασμό ενός ασκησιολογίου, το οποίο οφείλει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στο επίπεδο φυσικής ικανότητας κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Επιπρόσθετα, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, ο φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο αποκατάστασης. Θα διατηρήσει ή θα βελτιώσει το μυοσκελετικό σύστημα, την αντοχή, τη δύναμη και την ισορροπία. Τέλος, θα διδάξει τον ασθενή να χρησιμοποιεί ορθοπεδικά εργαλεία προς διευκόλυνσή του, και να κάνει καθημερινά ασκήσεις ώστε να αυτοεξυπηρετείται.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν λιγότερες υποτροπές και σαφώς καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Ο πρωταρχικός στόχος στη θεραπεία της ΣΚΠ είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από επίθεση της ασθένειας, η πρόληψη νέων επιθέσεων και η μείωση του ρυθμού νευροεκφυλισμού στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ακόμη, οι γυναίκες με την συνεργασία του νευρολόγου και του γυναικολόγου τους και υπό την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά και να διατηρήσουν το δικαίωμα τους στην μητρότητα.
Η πορεία για όλα τα άτομα με ΣκΠ είναι ελπιδοφόρα διότι υπάρχουν πολυάριθμα φάρμακα που διακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Η 30η Μαΐου έχει οριστεί, σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία ατόμων με ΣκΠ, η παγκόσμια ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ή Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, η μεγαλύτερη κατανόηση για την χρόνια αυτή νόσο που προσβάλλει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων καθώς και η στήριξη και ο σεβασμός απέναντι στους νοσούντες και τις ανάγκες τους.
Κωνσταντίνος Σταματάκος
Φυσικοθεραπευτής
IASIS physiocenter
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις