Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Ας μάθουμε όλοι μας μέσα από τη νόσο, να σεβόμαστε την ίδια τη ζωή!
Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνο, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
ΚΟΣΜΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας* (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση τόσο της κοινής γνώμης, όσο και των αρμόδιων κρατικών φορέων απέναντι στην πάθηση αλλά και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για την συχνότερη επίκτητη νευρολογική νόσο των ενηλίκων ηλικίας 20-40 ετών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της νωρίτερα ή αργότερα. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα μάτια. Στην πράξη, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος «επιτίθεται» και καταστρέφει τη μυελίνη στον οργανισμό.
Αποτέλεσμα της νόσου είναι η διατάραξη της ικανότητας επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και η δημιουργία προβλημάτων σωματικής, πνευματικής ή ακόμη και ψυχολογικής φύσεως στους πάσχοντες. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην επιδείνωση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.
Σήμερα:
- 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στους 21.500
- Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες και όσον αφορά στη φυλή είναι συχνότερη στη λευκή, ενώ η πιθανότητα προσβολής στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 1:1000
Η έγκαιρη διάγνωση έχει τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση της νόσου. Αν ένα άτομο παρουσιάζει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, με διάρκεια πάνω από 48 ώρες, συνίσταται να επισκεφθεί έναν νευρολόγο. Παρότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν είναι ιάσιμη, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες που επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, στόχος είναι η στήριξη των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας μέσω της εξειδικευμένης ομάδας ιατρών και θεραπευτών που διαθέτει. Η αποτελεσματική ιατρική κάλυψη, η ολιστική αποκατάσταση, η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη του πάσχοντος και της οικογένειάς του αλλά και η αποδοχή της νόσου και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα αποτελούν τα κλειδιά για την διαχείρισή της. Στην κατάρτιση ενός εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης λαμβάνεται υπόψη:
- Το ιστορικό του κάθε ασθενούς
- Ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής του και οι καθημερινές ανάγκες διαβίωσης
- Η ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντος
- Κάθε μορφής ιδιαιτερότητες που μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της θεραπείας
Η ομάδα του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στέκεται σύμμαχος από την πρώτη στιγμή στο πλάι του ασθενούς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στοχεύοντας στην βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την εξασφάλιση ανώτερης ποιότητας ζωής.
Ας μάθουμε όλοι μας μέσα από τη νόσο αυτή, να σεβόμαστε την ίδια τη ζωή!
(*) Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας καθιερώθηκε την τελευταία Τετάρτη του Μαϊου. Φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας αφιερώνει στην Πολλαπλή Σκλήρυνση της 30η Μαϊου
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις