Η Δικλίς προτείνει: Πώς θα βρούμε ενέργεια στην καραντίνα
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η συνεχής παραμονή στο σπίτι μάς αφήνει χωρίς κανένα ίχνος καλής διάθεσης και ενέργειας.
Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να βρούμε τη χαμένη μας ενέργεια. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Απλά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Ξεκινάμε την ημέρα μας με γυμναστική
Η γυμναστική -και ειδικά η πρωινή γυμναστική– ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας. Εάν λοιπόν χρειαζόμαστε ένα διεγερτικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, βάζουμε τη γυμναστική στη ζωή μας. Μόλις 20 λεπτά σωματικής άσκησης είναι αρκετά για να αρχίσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βάλουμε τα αθλητικά μας.
Κοιμόμαστε με… πρόγραμμα
Ακόμη κι αν αυτήν την περίοδο κοιμόμαστε περισσότερο από ποτέ, αυτό δεν αρκεί για να έχουμε ενέργεια. Σίγουρα ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση του σώματος και του εγκεφάλου, όμως επίσης σημαντική είναι η καθιέρωση μιας ρουτίνας ύπνου.
Σύμφωνα με μελέτη από το νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital», οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό μας να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φροντίζουμε λοιπόν να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε κάθε ημέρα την ίδια περίπου ώρα. Όσο σκληρό κι αν σας ακούγεται, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς μας.
Επιλέγουμε έξυπνα τι βάζουμε στο πιάτο μας
Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος μας μέχρι τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Δεδομένου ότι χρειαζόμαστε μια άμεση τόνωση στη διάθεση και την ενέργειά μας, η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός σύμμαχός μας σε αυτήν την κατάσταση.
Οι μπανάνες, η βρώμη, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και ο καφές είναι οι κορυφαίες τροφές για τόνωση.
Περιορίζουμε τα γλυκά
Πιθανότατα αυτή είναι η πιο δύσκολη αλλαγή στις συνήθειές μας, όμως τα γλυκά λειτουργούν με έναν «ύπουλο»τρόπο.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, χαρίζοντάς μας ενέργεια. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια είναι προσωρινή.
Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προτιθέμενη ζάχαρη αλλά δεν περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη ή φυτικές ίνες, αυξάνουν αρχικά το σάκχαρο στο αίμα μας και στη συνέχεια το ρίχνουν απότομα, συντρίβοντας την ενέργειά μας.
Αντί για γλυκά, λοιπόν, προτιμάμε ένα γιαούρτι με κομμάτια φρούτου, μέλι και ξηρούς καρπούς. Είναι πιο νόστιμο από όσο νομίζετε!
Μένουμε ενυδατωμένοι
Πολλοί άνθρωποι τον χειμώνα δεν πίνουν όσο νερό πρέπει. Ακόμη όμως και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.
Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό διαφοροποιούνται.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.
Φροντίζουμε, λοιπόν, να γεμίζουμε ξανά και ξανά το ποτήρι μας.