Οι κολπίτιδες του καλοκαιριού δεν «αγνοούν» τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη
Γράφει ο Dr. Σκαρτάδος Νικόλαος M.D., Ph. D.
Μια από τις… απρόσκλητες ταλαιπωρίες του καλοκαιριού που «βασανίζουν» πολλές γυναίκες είναι και οι συχνές κολπίτιδες με τα «θορυβώδη» ή τα «σιωπηλά» συμπτώματα. Και αυτό έρχεται σε.. αντίθεση με το καλοκαίρι που σαφώς και πρέπει να περιλαμβάνει κολύμπι, ηλιοθεραπεία, χαλάρωση και υπέροχες βραδιές και τίποτα να μη χαλάει τη γαλήνη των διακοπών.
Η ανάγκη όμως αντιμετώπισής των κολπίτιδων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, γιατί παρόλο που θεωρούνται «εύκολες» στη θεραπευτική αντιμετώπιση, εντούτοις αν δεν προσεχθούν μπορεί να εξελιχθούν σε σαλπιγγίτιδα ή να δημιουργήσουν συνθήκες υπογονιμότητας.
Οι κολπίτιδες όμως δεν κάνουν ..διακρίσεις και είναι εξίσου πιθανό να ενοχλήσουν και τις γυναίκες που εγκυμονούν. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως το νερό αναδεικνύεται σε ‘’βασιλιά’’ του καλοκαιριού για τις εγκύους με τη σωστή ενυδάτωση της γυναίκας που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα να αποτελεί ασπίδα προστασίας της απέναντι σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, που μπορεί να προκληθούν από την αφυδάτωση, με σοβαρότερη αυτή της διακοπής της κύησης.
Η εγκυμοσύνη τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να στερήσει καμία από τις χαρές του καλοκαιριού στις γυναίκες, αρκεί να λάβουν υπόψη τους μερικούς απλούς κανόνες, έτσι ώστε και τις χαρές της θάλασσας να απολαύσουν αλλά και να μην ταλαιπωρηθούν από όχι ιδιαίτερα σοβαρές αλλά σίγουρα ενοχλητικές καταστάσεις.
Όλες οι καλοκαιρινές δραστηριότητες επιτρέπονται στην έγκυο, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων ενδεχόμενης καταπόνησης, αρκεί να λαμβάνει μέτρα προστασίας, επιλέγοντας καθαρά νερά για το κολύμπι της σε θάλασσα ή πισίνα, να αποφεύγει τα μακροβούτια, να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, η διατροφή της να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να είναι προσεκτική σε μακρινές μετακινήσεις που ενδεχόμενα την ταλαιπωρήσουν.
Η εγκυμοσύνη το καλοκαίρι, πέραν της αναμονής για το ευχάριστο γεγονός της έλευσης του νέου μέλους της οικογένειας, θα πρέπει να θέτει τη γυναίκα σε κατάσταση χαλάρωσης, ανάπαυσης, προσεκτικής παρακολούθησης των αλλαγών στο σώμα της και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το ιατρό της για οποιοδήποτε πόνο ή αδιαθεσία.
Τι είναι όμως η κολπίτιδα που ενδεχόμενα να ταλαιπωρήσει κάθε γυναίκα
Είναι η φλεγμονή του κόλπου, μια κατάσταση αρκετά συχνή που θεραπεύεται εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά καλό είναι η γυναίκα να εφαρμόζει μια σωστή υγιεινή του κόλπου αν θέλει να αποφύγει τα δυσάρεστα επακόλουθα αυτής της συχνής ενόχλησης.
Να σημειωθεί ότι η κολπίτιδα ενδεχομένως να είναι χωρίς συμπτώματα και επομένως να μην ανησυχήσουν τόσο έκδηλα τη γυναίκα. Μια κολπική φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, αλλά και με άλλους τρόπους. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων. Έτσι, για παράδειγμα, η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης, επειδή τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο.
Η διάγνωση είναι αρκετά εύκολη και γίνεται από τη λήψη του ιστορικού που αφορά τα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων, από τα λοιπά συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Απλές μέθοδοι στο γυναικολογικό ιατρείο ή εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. καλλιέργεια κολπικών υγρών) μπορεί να χρειαστούν, ώστε με βεβαιότητα να καθοριστεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός και, βεβαίως, η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Τα 6 προληπτικά μέτρα, η καλύτερη ασπίδα προστασίας
1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.
2. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Δεν χρειάζονται ισχυρά αντισηπτικά και κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσει κολπίτιδα.
3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Να προτιμώνται βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση στενών παντελονιών.
4. Να περιοριστεί η χρήση του ταμπόν που σημειωτέον δεν πρέπει να υποκαθιστά τη σερβιέτα και να μη χρησιμοποιείται περισσότερο από οκτώ ώρες.. Η χρήση του ας είναι επιλεκτική, π.χ. στο κολύμπι.
5. Ποτέ χρήση ξαπλώστρας στην παραλία χωρίς πετσέτα. Το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία στην άμμο.
6. Το βρεγμένο μαγιό μπορεί να κρύβει… μικρόβια. Μετά το κολύμπι πρέπει να αντικαθίσταται με στεγνό.