Γράφει η Γιώτη Δ. Αικατερίνη - Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρούργος Κεφαλής & Τραχήλου

Τι είναι τα «κρεατάκια»- αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή «κρεατάκια» είναι μάζα ιστού (λεμφικού) που βρίσκεται στο ρινοφάρυγγα (οπίσθιο μέρος της μύτης). Σκοπός τους είναι η παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς και γι’ αυτό είναι τοποθετημένα στην πύλη της αναπνευστικής οδού. Η λειτουργία αυτή των αδενοειδών και των αμυγδαλών λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής και όσο περνούν τα χρόνια εξασθενίζει. Στην πραγματικότητα ο ρόλος τους σταματάει μετά την ηλικία των τριών ετών. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που εμφανίζουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα κρεατάκια υπερτρέφονται. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα κρεατάκια ατροφούν και μετά την ηλικία των 10-12 ετών σχεδόν πάντα εξαφανίζονται. Φυσιολογικά οι ενήλικες δεν έχουν αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Τι γίνεται αν μεγαλώσουν-υπερτραφούν;

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αναπτύσσονται υπερβολικά με αποτέλεσμα να φράζουν την δίοδο του αέρα από τον ρινοφάρυγγα και να προκαλούν:

  • Συμπτώματα απόφραξης και δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής
  • Στοματική αναπνοή, ξηρότητα στόματος με κακοσμία-κακή οδοντική υγιεινή
  • Ένρινη ομιλία-συχνά εικόνα παιδιού με ανοιχτό στόμα
  • Ανορεξία, καθυστερημένη ανάπτυξη
  • Ροχαλητό, κακός-άστατος ύπνος, υπνηλία
  • Συχνές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που συνήθως αρχίζουν μετά από ένα απλό κρυολόγημα (συχνή χρήση εισπνεόμενων spray)
  • Άπνοιες στον ύπνο (μειωμένη συγκέντρωση του παιδιού την ημέρα στις υποχρεώσεις του-κακή απόδοση στο σχολείο)
  • Συχνές λοιμώξεις όπως: μέση ωτίτιδα (πόνος στο αυτί ή υγρό που προκαλεί βαρηκοΐα), ρινοκολπίτιδα, χρόνιες φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, τραχειίτιδες

Σε παραμελημένες περιπτώσεις και με συνεχόμενα επεισόδια άπνοιας ύπνου, μπορεί να αναπτυχθεί δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική υπέρταση.

Διάγνωση - Ιατρικές Εξετάσεις

Η εξέταση περιλαμβάνει την λεπτομερή λήψη ιστορικού από τους γονείς, την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και την ενδοσκόπηση μύτης- ρινοφάρυγγα.

Οι οπτικές ίνες και οι ενδοσκοπικές κάμερες κάνουν τη διάγνωση και την παρακολούθηση απλή χωρίς τις συχνές ακτινογραφίες που απαιτούνταν στο παρελθόν. Τυμπανόγραμμα και ακοόγραμμα γίνεται για να ελεγχθεί η επίδραση στην ακοή (εκκριτική ωτίτιδα).

Θεραπεία

Η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (αδενοειδεκτομή) δεν είναι πάντα απαραίτητη, διότι τα κρεατάκια συρρικνώνονται από μόνα τους καθώς το παιδί πλησιάζει στην εφηβεία.

Πότε σκεπτόμαστε την αδενοτομή:

  1. Σε υποτροπιάζουσα ή χρόνια αδενοειδίτιδα
  2. Σε υποτροπιάζουσα ή χρόνια εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί-βαρηκοΐα)
  3. Όταν υπάρχει μόνιμη στοματική αναπνοή, ανωμαλίες το σκελετού το κρανίου και της οδοντοφυΐας (αδενοειδές προσωπείο, στραβά δόντια, θολωτή υπερώα), ροχαλητό, σύνδρομο απνοιών κατά τον ύπνο

Τι πετυχαίνουμε με τη χειρουργική επέμβαση;

Η αδενοτομή, η οποία τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με έλεγχο του μέσου ωτός (μυριγγοτομή με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού), είναι από τις πιο απλές και συνηθέστερες επεμβάσεις της παιδικής ηλικίας. Είναι μια ανώδυνη επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Διενεργείται διαστοματικά. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κλασσική μέθοδο αφαίρεσης των αδενοειδών με «αδενοτόμο» ή με την τεχνολογία του Coblation (εξάχνωση των αδενοειδών, χωρίς να υπάρχει «σταγόνα» αίματος). Τα παιδιά εξέρχονται την επόμενη ημέρα από το νοσοκομείο με οδηγίες για προσεχτική διατροφή και αποχή από σχολικές υποχρεώσεις για 4-6 ημέρες και από αθλητικές για 10 ημέρες.

Με την αδενοτομή βελτιώνουμε την αναπνοή του παιδιού αποσυμφορώντας την περιοχή του ρινοφάρυγγα, ενώ έχουμε πλήρη εξάλειψη του ροχαλητού και των απνοιών. Ταυτόχρονα, αφαιρώντας το «εμπόδιο» από την ευσταχιανή σάλπιγγα, διευκολύνουμε τον αερισμό του μέσου ωτός και μειώνουμε τη συχνότητα εμφάνισης εκκριτικής ωτίτιδας.

Σε ποια ηλικία γίνεται η επέμβαση;

Μετά την ηλικία των 3 ετών, όταν υπάρχει ένδειξη, μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας όταν το παιδί:

  1. Έχει μόνιμη ρινική καταρροή.
  2. Έχει δυσχέρεια αναπνοής από τη μύτη, αναπνέει από το στόμα και μιλάει ένρινα.
  3. Η αναπνοή είναι θορυβώδης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Παθαίνει συχνά ωτίτιδες ή παρουσιάζει εκκριτική ωτίτιδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  5. Ροχαλίζει ή παθαίνει άπνοια στον ύπνο του.