Στο προσκήνιο η ψυχική υγεία τα χρόνια της κρίσης
Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση εκτός από τα πολλά μειονεκτήματα που έφερε στη ζωή μας, είχε και μερικά θετικά. Σε ένα από αυτά έστρεψε την προσοχή του το BBC σε ρεπορτάζ που παρουσίασε στο Βρετανικό κοινό. Ο λόγος για την ψυχική υγεία και την αντιμετώπισή της.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την δημοσιογραφική έρευνα, τα δέκα χρόνια της κρίσης, έκαναν τους Έλληνες να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας. Το θέμα αυτά αποτελούσε μεγάλο ταμπού στη χώρα μας, ένα θέμα για το οποίο σπανίως θα μιλούσαμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2009, το 63,1% των Ελλήνων θεωρούσαν την κατάθλιψη ως είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%, σύμφωνα με το άρθρο.
Κι ενώ τα ποσοστά της κατάθλιψης ανέβηκαν κατακόρυφα τα χρόνια της κρίσης και οι περικοπές στην υγείας έφτασαν το 50%, την ίδια στιγμή αρκετοί από όσους υπέφεραν δεν είχαν πια την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν σε ιδιώτες ψυχολόγους και στράφηκαν στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι το θέμα της ψυχικής υγείας «άνοιξε», άρχισε να συζητιέται ανοιχτά και από τα ΜΜΕ της χώρας. Οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν και να συναισθάνονται το πρόβλημα μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.
Η συζήτηση για την ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική και για την αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν αλλά και για την πρόληψη της αυτοκτονικότητας. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα που θα συζητηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου, ώρα 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Παιδείας του Δήμου Σπάρτης.