Δείτε ποια τρόφιμα που δεν φαντάζεστε διατηρούνται στην κατάψυξη!
Η σπατάλη τροφίμων είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα του καιρού μας με πτυχές οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και κλιματικές όπως απέδειξε μια πρόσφατη μελέτη.
Ακόμα και στην Ελλάδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης τα ποσοστά σπατάλης τροφίμων είναι εξαιρετικά υψηλά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα;
Καταρχάς να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό στα ψώνια μας. Ακόμα όμως κι αν το πρόγραμμα δεν «βγει» λύσεις υπάρχουν ώστε τα τρόφιμα που αγοράσαμε να μην καταλήξουν στην (κορεσμένη ή παράνομη, για την Ελλάδα μιλάμε) χωματερή της περιοχής μας.
Μια από αυτές τις «μαγικές» λύσεις βρίσκεται στην κατάψυξη του ψυγείου μας.
Γνωρίζετε ότι μπορείτε να καταψύξετε περίπου ο,τιδήποτε; Αφού πρώτα διασφαλίσετε ότι θα καταργήσετε τις πλαστικές συσκευασίες, διαβάστε για μερικά τρόφιμα που ούτε καν είχατε φανταστεί ότι συντηρούνται άριστα στην κατάψυξη:
Μανιτάρια: καθαρίστε το χώμα, κόψτε τις άκρες και τεμαχίστε σε λεπτές φέτες. Απλώστε τις σε μια στρώση πάνω σε ένα λαδόχαρτο, παγώστε τις για δύο ώρες και μεταφέρετε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Αβοκάντο: Κόψτε στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και παγώστε σε αεροστεγές δοχείο. Εναλλακτικά, βγάλτε τη σάρκα του καρπού με ένα κουτάλι, λιώστε την προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου (λάιμ) και παγώστε για να έχετε στην κατάψυξη ένα μισοφτιαγμένο γουακαμόλε.
Καφές: μην τον πετάξετε. Γεμίστε με καφέ μια μεταλλική παγοκύστη και όταν ο καφές παγώσει σε κυβάκια μεταφέρετέ τον σε ένα αεροστεγές δοχείο ή βάζο. Ξεπαγώστε όταν θέλετε να δώσετε γεύση καφέ σε κάποιο γλύκισμα ή όταν θέλετε να ενισχύσετε σε γεύση και ένταση τον κρύο καφέ που πίνετε τα καλοκαίρια.
Κρασί: Έχετε ξεχάσει μισοτελειωμένο ένα μπουκάλι κρασί στο ψυγείο; Παγώστε σε πακοκυψέλη και τα μεταφέρετε τα κυβάκια σε ένα δοχείο. Θα σας χρειαστούν όταν αποφασίσετε να φτιάξετε μια «κρασάτη» σάλτσα για το γεύμα σας.
Αβγά: Μπορείτε να παγώσετε τα χτυπημένα αβγά ή χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια.
Φρέσκα αρτυματικά βότανα: ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό όπως είναι, ή αναμεμειγμένους με ελαιόλαδο ή λιωμένους σε μορφή πέστο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με το τζίντζερ. Τον φρέσκο βασιλικό τον βουτάμε σε βραστό νερό για ένα λεπτό προτού τον ψιλοκόψουμε και εν συνεχεία τον παγώσουμε.
Τα βότανα που πάγωσαν ψιλοκομμένα πρέπει να τα ξεπαγώσουμε προτού τα σκορπίσουμε στη σαλάτα μας. Τους παγωμένους κύβους με το ελαιόλαδο τους ρίχνουμε ως έχουν στην κατσαρόλα.
Σκόρδο: ψιλοκόψτε σκελίδες σκόρδο και παγώστε σε αεροστεγές δοχείο. Είναι ευκολότερο να τις τεμαχίσουμε εάν πρώτα τις έχουμε παγώσει ήδη για λίγη ώρα.
Πατάτες: ο πουρές πατάτας καταψύχεται κανονικά, αλλά μπορείτε να καταψύξετε και πατάτες που έχουν βράσει για πέντε λεπτά.
Γάλα: οι θηλάζουσες μητέρες που δεν θέλουν να δώσουν τεχνητό «γάλα φόρμουλα» στα μωρά τους γνωρίζουν καλά ότι το μητρικό γάλα συντηρείται άριστα στην κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει για το φρέσκο γάλα του εμπορίου, αλλά και για την κρέμα γάλακτος, το ξινόγαλο και το γιαούρτι.
Τσιπς: εάν σας περίσσεψαν τσιπς στο σακουλάκι (πράγμα σπάνιο) μπορείτε να τα καταψύξετε.
Οργανικά ή φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών: εάν έχετε φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο που δεν θα φάτε το επόμενο δίμηνο βάλτε το δοχείο στην κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για τα ανοιγμένα βάζα.
Μαγειρεμένα μακαρόνια και ρύζι: παγώστε τα μακαρόνια που περίσσεψαν σε ένα αεροστεγές δοχείο και μαγειρέψτε τα ξανά αφού πρώτα προσθέσετε λίγες κουταλιές της σούπας νερό. Εναλλακτικά, αφού τα βγάλετε από την κατάψυξη, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα σουρωτήρι και να τα περιχύσετε με βραστό νερό που θα τα αποψύξει και θα τα ζεστάνει ταυτόχρονα. Προσθέστε σάλτσα και το γεύμα σας είναι έτοιμο.Μπορείτε επίσης να μισομαγειρέψετε ρύζι αρμπόριο, να το παγώσετε και να το ξεπαγώσετε για να συνεχίσετε εκείνο το ριζότο που έμεινε στη μέση.
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σέλερυ: καταψύξτε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σέλερι σε μικρές μερίδες για να τα χρησιμοποιήσετε στις σούπες ή τα εξωτικά πιάτα σας. Θα χρειαστούν λίγο τσιγάρισμα για να φύγει η υγρασία.
Πηγή: econews