Ενίσχυση αστυνομικού και υγειονομικού προσωπικού για να ελεγχθούν μετανάστες και ελονοσία!
ΑΘΗΝΑ. Ευρεία Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, για τα υγειονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ομάδες νόμιμων και παράνομων μεταναστών στον ελλαδικό χώρο γενικότερα αλλά και στον χώρο της Λακωνίας ειδικότερα (αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στη Σκάλα).
Στην σύσκεψη συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντία Τζανετέα, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, ο γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Αριστομένης Συγγελάκης, ο Αντιστράτηγος της Αστυνομίας Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιος Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Βαλαδώρος, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Αθηνά Κύρλεση, η Γενική Διευθύντρια υπηρεσιών Υγείας Παρασκευή Καψιώχα, η διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μολάων Δημήτρης Παναγόπουλος, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή Μαρία Τσερώνη . Συμμετείχαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου υγείας, των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και τοπικοί φορείς.
Ο δήμαρχος Ευρώτα, κύριος Γρυπιώτης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή καθώς και στην υγειονομική αντιμετώπιση του προβλημάτων που έχουν προκύψει, καθώς ο αριθμός των μεταναστών είναι τέτοιος που οι υπάρχουσες ιατρονοσηλευτικές υποδομές της περιοχής δεν αρκούν για να τον αντιμετωπίσουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τζανετέα.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο. Διαπίστωση που έκαναν όλοι οι υγειονομικοί φορείς της περιοχής που παρέστησαν στην σύσκεψη.
Από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κρεμαστινού κι ο γενικός Διευθυντής κ. Παπαδημητρίου στάθηκαν στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη (περιοχή που εστιάζεται το πρόβλημα) καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των δράσεων για ενημέρωση και πρόληψη στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησαν να υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή, κ. Μαρία Τσιρώνη ανέφερε ότι έχουν εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα (ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα) πάνω από 2.000 μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι. Ενημέρωσε ότι γίνεται συνεχώς προσπάθεια τόσο για ενημέρωση τους, όσο και για πρόληψη νέων μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως και λοιμώξεων.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπραξη και με ιδιώτες ιατρούς, ενώ να εξεταστεί κατά πόσο θα χρειαστεί αύξηση του αριθμού αλλά και ενίσχυση των κινητών μονάδων τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και συνολικότερα σε περιοχές που παρουσιάζουν παρόμοια φαινόμενα.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε δέσμευση για αύξηση των δυνάμεων στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων, αφού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ταραχών τόσο μεταξύ των μεταναστών όσο και με τους κατοίκους των περιοχών.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε δέσμευση για καταγραφή των νομίμων μεταναστών, όπως και αυτών που έχουν καταθέσει χαρτιά για έκδοση αδειών παραμονής ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστών.
Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός νόμιμος και παράνομος, μετανάστης ή γηγενής όταν αφορά ασθένεια. «Ο ασθενής και η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιερά» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός αναπληρωτής αφού δεσμεύτηκε για αρωγή στις προσπάθειες αποκάλυψε ότι υπάρχουν πηγές από ευρωπαϊκά κονδύλια για ενίσχυση των δράσεων αυτών τα οποία και θα εξοικονομηθούν το συντομότερο δυνατό. Επιπροσθέτως δεσμεύτηκε για την άμεση αναμόρφωση της υγειονομικής διάταξης που αφορά τα «μέτρα κατά της ελονοσίας» η οποία θα λάβει χαρακτήρα Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το συναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η εφαρμογή της στο πεδίο να είναι κατά το μέγιστο δυνατό λειτουργική.