Μήνυμα Ν. Κουφού για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που εορτάζεται στις 7 Απριλίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Νικόλαος Κουφός εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα:
«Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η φετινή 7η Απριλίου 2011, παγκόσμια ημέρα Υγείας, είναι αφιερωμένη σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τον άνθρωπο, στη Μικροβιακή αντοχή και την εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μας καλεί σε δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
Η μικροβιακή αντοχή αναφέρεται στα βακτήρια, τους ιούς, τους μύκητες και ορισμένα παράσιτα που αναπτύσσουν ανοσία στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή τους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερβολικής και ακατάλληλης χρήσης των αντιβιοτικών από τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα της δημόσιας υγείας με τεράστιες διαστάσεις, δεδομένου ότι έχουν καταστεί αναποτελεσματικές παραδοσιακές θεραπείες για διάφορες ιατρικές καταστάσεις, καθώς η ανάπτυξη και η διάδοση των ανθεκτικών μικροβίων απειλεί την αποτελεσματική θεραπεία των λοιμώξεων που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν με τα φάρμακα.
Η αντοχή στα αντιμικροβιακά ενισχύεται μέσω της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων – π.χ. όταν λαμβάνουμε μικρότερες από τις συνιστώμενες δόσεις ή όταν δεν ολοκληρώνουμε μια αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός. Τα χαμηλής ποιότητας φάρμακα, η λανθασμένη συνταγογράφηση και ο ελλιπής έλεγχος των λοιμώξεων επίσης ενισχύουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
Επειδή παρατηρείται και στη χώρα μας, αύξηση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά είναι αναγκαίο να γίνεται ορθολογική χρήση αυτών. Η υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί σε ανάπτυξη μηχανισμών αντοχής των μικροβίων με συνέπεια αυτά να καθίστανται αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση λοιμώξεων εκεί όπου χρειάζεται.
Τέλος, δεν πρέπει ο καθένας να παίρνει από μόνος του αντιβιοτικά, χωρίς την υπόδειξη γιατρού».