Προληπτικοί έλεγχοι υγείας που δεν είναι καλή ιδέα να αγνοούμε
Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη πραγματικότητα συνοδεύεται από υποχρεώσεις και ένα συνεχές τρέξιμο που πολλές φορές μας παίρνει μαζί του, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη για αυτοφροντίδα γίνεται προτεραιότητα και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τον εγωισμό. Η φροντίδα του εαυτού μας λοιπόν μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους και φαίνεται να είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση. Υπάρχουν όμως κάποιες μορφές αυτοφροντίδας που καλό είναι να υιοθετούνται από όλους μας και σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν σίγουρα οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας.
Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες εξετάσεις υγείας που δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε; Σας τις αναλύουμε όλες παρακάτω!
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Αν κάτι θα έπρεπε να “προσέχουμε σαν τα μάτια μας” είναι σίγουρα τα… μάτια μας. Το όμορφο αυτό χαρακτηριστικό του προσώπου αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος, και μάλιστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πολυπλοκότητας μετά τον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην αμελούμε τον τακτικό τους έλεγχο και φυσικά όταν χρειάζεται να τα προστατεύουμε με αξιόπιστους φακούς για γυαλιά οράσεως, όπως είναι αυτοί της Essilor.gr.
Τέλος, αν θέλουμε να κρατάμε τα μάτια μας πάντα ενυδατωμένα, ειδικά δε στις περιπτώσεις που η δουλειά μας απαιτεί την πολύωρη έκθεσή μας σε οθόνες, μία καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε δερματολογικά ελεγμένα σταγόνες, όπως είναι αυτές της Artelac.
Αιματολογικός έλεγχος
Συνεχίζουμε με τον αιματολογικό έλεγχο, τον οποίο είναι καλό να πραγματοποιούμε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, η γενική εξέταση αίματος αποτελεί μία γενική εικόνα της υγείας και μπορεί να διαγνώσει άμεσα αρκετές παθήσεις. Επιπλέον, η διαδικασία της λήψης του αίματος είναι τόσο απλή και ανώδυνη που χαρακτηρίζεται ως μία εξέταση ρουτίνας.
Σε αυτήν απεικονίζονται όλοι οι σημαντικοί δείκτες και εν συνεχεία ο προσωπικός γιατρός έχει τη δυνατότητα να τους ερμηνεύσει. Πολλές φορές μάλιστα εμπεριέχεται στο ετήσιο check up μαζί με άλλες εξίσου σημαντικές εξετάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και ξεχωριστά.
Καρδιολογικός έλεγχος
Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την πρόληψη και αυτό ισχύει και για τα ζητήματα καρδιάς. Ο καρδιολογικός έλεγχος λοιπόν είναι μία πολύ σημαντική εξέταση που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ειδικά δε στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Ένωση υπολογίζονται από 40 και άνω έτη για τους άνδρες και 50 και άνω έτη για τις γυναίκες, η εξέταση είναι σημαντικό να γίνεται σε τακτική βάση.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι για ανθρώπους με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό σε θέματα καρδιοπαθειών ή σε όσους ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, προτείνεται ο έλεγχος αυτός να γίνεται τακτικά ακόμα και πριν από την ενδεδειγμένη ηλικία.
Οδοντιατρικός έλεγχος
Ένα όμορφο χαμόγελο δείχνει ζεστασιά και χωρίς καμία αμφιβολία τραβάει όλα τα βλέμματα. Πέρα από αυτό, αποτελεί και μία σημαντική ένδειξη υγείας, καθώς τα δόντια μας μπορούν να αποκαλύψουν πλήθος παθήσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να επισκεπτόμαστε έναν αξιόπιστο οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και να περιποιούμαστε καθημερινά την οδοντοστοιχία μας.
Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη επίσκεψη ρουτίνας συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της υγείας των δοντιών, καθώς αντιμετωπίζονται οδοντικά προβλήματα και ποικίλα θέματα οδοντικής υγιεινής. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν έχουμε κάποια ενόχληση στα δόντια μας, είναι απαραίτητο να τηρούμε πιστά τους οδοντιατρικούς μας ελέγχους, ώστε να προλάβουμε κάποια ανεπιθύμητη φλεγμονή.
Η λίστα με τους σημαντικούς προληπτικούς ελέγχους δε σταματά εδώ και προσαρμόζεται σύμφωνα με κάποιους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, την φυσική κατάσταση κ.ά. Μία εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον γενικό παθολόγο που εμπιστευόμαστε και γνωρίζει το ιστορικό μας, μπορεί να μας βοηθήσει να συμπληρώσουμε την προσωπική μας λίστα με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε συχνά. Στη συνέχεια πρέπει να τηρούμε με προσοχή το πρόγραμμα των εξετάσεων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο οργανισμός μας “λειτουργεί ρολόι”!