Ταξιδέψτε σε τρία λεπτά στο κέντρο της Γης
Εντυπωσιακό βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πλανήτη μας
Ένα εντυπωσιακό animated βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το BBC το οποίο ταξιδεύει τον θεατή στο κέντρο της Γης. Το βίντεο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της Βασιλικής Εταιρείας που επέχει την θέση της εθνικής ακαδημίας επιστημών στη Βρετανία.
Σειρά μελετών τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν στοιχεία από τα έγκατα της Γης και τις σύνθετες όσο και κρίσιμες για τη λειτουργία του πλανήτη μας γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν ακόμη και στον πυρήνα του. Ο πυρήνας Γης αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο ερευνών και διακρίνεται σε εξωτερικό (υγρή/ρευστή κατάσταση κυρίως από σίδηρο) και σε εσωτερικό (στερεή κατάσταση). Ο εσωτερικός πυρήνας έχει ακτίνα περίπου 1.220 χιλιόμετρα και ο εξωτερικός πυρήνας έχει ακτίνα πάνω από 3.400 χιλιόμετρα. Η περιστροφή του στερεού εσωτερικού πυρήνα της Γης εκτιμάται ότι πρόσφατα σταμάτησε και ο πυρήνας φαίνεται να ετοιμάζεται να αναστρέψει την κίνηση του προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες. Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, η περιστροφή με αντίστροφη φορά πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ προς διερεύνηση είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη.
Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει την ύπαρξη ενός τεράστιου πυθμένα ωκεανού που πιθανότατα περιβάλλει μεγάλο μέρος – αν όχι όλο – τον πυρήνα της Γης. Αυτό το λεπτό, πυκνό στρώμα βρίσκεται περίπου 3.200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα, του μεσαίου στρώματος του πλανήτη μας. Το στρώμα αυτό μπορεί να καλύπτει ολόκληρο το όριο πυρήνα-μανδύα σύμφωνα τους ερευνητές με επικεφαλής την Σαμάνθα Χάνσεν καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.
Αυτό το αρχαίο ωκεάνιο στρώμα πιθανότατα αναπτύχθηκε όταν οι τεκτονικές πλάκες της Γης μετατοπίστηκαν, προκαλώντας τη μεταφορά ωκεάνιου υλικού στο εσωτερικό του πλανήτη σε ζώνες υποβύθισης, τις περιοχές όπου δύο πλάκες συγκρούονται και αναγκάζουν τη μία να βυθιστεί κάτω από την άλλη. Με την πάροδο του χρόνου, «συσσωρεύσεις βυθισμένου ωκεάνιου υλικού συγκεντρώνονται κατά μήκος του ορίου πυρήνα-μανδύα και ωθούνται από το βράχο που ρέει αργά στον μανδύα» αναφέρουν οι ερευνητές.