Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να καταστρέψει την ανθρωπότητα;
Η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση τεχνολογιών ΑΙ πυροδοτεί φόβους για μια «εξέγερση των μηχανών» στο μέλλον - Οργάνωση από το Βέλγιο επιδιώκει την επιβολή αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου
ΚΟΣΜΟΣ. Η οργάνωση PauseAI που εδρεύει στις Βρυξέλλες το πιστεύει και προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την κυκλοφορία περισσότερων ισχυρών συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τους προηγούμενους μήνες εργαλεία όπως το ChatGPT πυροδότησαν φόβους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα θέσει εκτός εργασίας εκατομμύρια ανθρώπους ή ότι θα διασπείρει παραπληροφόρηση - ειδικά εν μέσω εκλογών.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της PauseAI, αυτά τα ισχυρά συστήματα θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους ή ακόμη και να τους χειραγωγήσουν. Κι αν οι άνθρωποι επιχειρήσουν να επέμβουν, τότε η τεχνολογία θα αντισταθεί.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη αυτονομία στα συστήματα ΑΙ και να τα συνδέσουν με ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα ή με όπλα. Γι' αυτό και ο ιδρυτής της PauseAI ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διοργανώσει μια διεθνή σύνοδο κορυφής.
Όπως λέει στο euronews o Ζεπ Μεϊντέρτσμα, «το πρώτο πράγμα είναι να κληθεί μια κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, να διοργανώσει μια σύνοδο, να υλοποιήσει μια προσωρινή απαγόρευση, μια παύση στην ανάπτυξη αυτών των επικίνδυνων συστημάτων. Κι αυτό πρέπει να συμβεί σε διεθνές επίπεδο, διότι σε εθνικό θα υπάρχουν πολλά επιχειρήματα εναντίον του. Τα έθνη ανταγωνίζονται όπως κάνουν και οι επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τις επιχειρήσεις να σταματήσουν την ανάπτυξή τους, γιατί έχουν μεγάλη πίεση από τον ανταγωνισμό. Και το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται, λοιπόν, να το κάνουμε αυτό σε διεθνές επίπεδο και γι' αυτό χρειάζεται αυτή η σύνοδος».
Κώδωνα του κινδύνου δεν κρούει στο ζήτημα μόνο η PauseAI. Τον Ιούνιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έγινε ένας από τους πρώτους ηγέτες παγκοσμίως που αναγνώρισε την δυνητική «υπαρξιακή» απειλή της ανάπτυξης μιας τεχνητής υπερνοημοσύνης χωρίς κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας.
Πρόσφατα, εκατοντάδες ερευνητές και στελέχη του κλάδου τεχνολογίας προειδοποίησαν σε ανοικτή επιστολή τους ότι η ΑΙ θα μπορούσε μια μέρα να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμη υποανεπτυγμένη για να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή κι ότι τα μεγαλύτερα ζητήματα τώρα είναι οι προκατειλημμένες και εσφαλμένες αντιδράσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT, είπε πως, ναι μεν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο, όμως η ρύθμισή της είναι ουσιώδους σημασίας.
Πηγή: gr.euronews.com
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις