Κλείνουν οι διάσημες «Πύλες της Κολάσεως»
Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι η πιο γνωστή διεθνώς τοποθεσία του Τουρκμενιστάν είναι γνωστή ως «Οι Πύλες της Κολάσεως»
ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ. Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι η πιο γνωστή διεθνώς τοποθεσία του Τουρκμενιστάν είναι γνωστή ως «Οι Πύλες της Κολάσεως». Ο πρόεδρος Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ φημολογείται πως έχει δώσει εντολή να κλείσει ο κρατήρας, που η επίσημη ονομασία του είναι «Κρατήρας Νταρβάζα», όνομα που πήρε από την πόλη που βρίσκεται.
Ο κρατήρας δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν το έδαφος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αν και ο κρατήρας έχει γίνει τουριστική ατραξιόν, ο Μπερντιμουχαμέντοφ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος ώστε να κλείσει, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Neytralny Turkmenistan, σύμφωνα με το CNN.
Έχουν δοθεί διάφοροι λόγοι για την ανάγκη να σβήσει η τεράστια αυτή φωτιά, όπως αρνητικές συνέπειες στην υγεία των περίοικων, σπατάλη πολύτιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, και περιβαλλοντική καταστροφή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας «διατάχθηκε να συγκεντρώσει επιστήμονες, και αν κριθεί απαραίτητο, και ξένους συμβούλους, ώστε να βρεθεί μια λύση στο σβήσιμο της πυρκαγιάς».
Το φυσικό αέριο είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας της χώρας της Κεντρικής Ασίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια διορία για το κλείσιμο του κρατήρα ή για το σβήσιμο της φωτιάς. Ωστόσο οι Πύλες της Κολάσεως αποτελούν το κύριο τουριστικό αξιοθέατο. Ο τουρισμός στο Τουρκμενιστάν δεν προσφέρει ακόμα πολύ στην οικονομία του Τουρκμενιστάν. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών ετησίως πριν την πανδημία υπολογιζόταν σε λίγες δεκάδες χιλιάδες. Το νέο αεροδρόμιο του Ασχαμπάτ, με το κεντρικό του κτήριο σε σχήμα πουλιού, άνοιξε το 2006. Το έργο στοίχησε 2,3 δισ. δολάρια και είχε ως στόχο τη βελτίωση του διεθνούς προφίλ του Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου που συντάσσεται από τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα, το Τουρκμενιστάν κατατάσσεται 178ο από 180 χώρες στον κόσμο στη λογοκρισία των ΜΜΕ.
Πύλες της κολάσεως
Το 1971 η δημοκρατία του Τουρκμενιστάν ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και μια ομάδα σοβιετικών γεωλόγων πήγε στην έρημο Καρακούμ αναζητώντας πετρελαιοπηγές. Οι γεωλόγοι τρύπησαν το έδαφος θεωρώντας πως βρήκαν πετρέλαιο αλλά στο σημείο βρισκόταν φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει το έδαφος βυθίζοντας τον εξοπλισμό των γεωλόγων. Βράχοι κατέρρευσαν και σε άλλα σημεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κρατήρες. Πλέον ο μεγαλύτερος έχει μήκος 370 χιλιόμετρα και βάθος 104 χιλιόμετρα.
Οι γεωλόγοι προσπαθούσαν να βρουν λύση για το φυσικό αέριο που διέρρεε από τον κρατήρα και αποτελείται από μεθάνιο, το οποίο δεν είναι τοξικό αλλά αντικαθιστά το οξυγόνο. Λίγο μετά την κατάρρευση, τα ζώα στην έρημο Καρακούμ άρχισαν να πεθαίνουν. Έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να ανάψουν φωτιά στον κρατήρα, ελπίζοντας ότι όλο το επικίνδυνο φυσικό αέριο θα καεί σε λίγες εβδομάδες.
Η φωτιά στην έρημο συνεχίζει να καίει μέχρι σήμερα εξαιτίας της απροσδιόριστα μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου που υπήρχε κάτω από το έδαφος. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον φλογερό κρατήρα στην έρημο του Τουρκμενιστάν είναι περιορισμένες, καθώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση ούτε καν στην χώρα που προϋποθέτει απαιτητική διαδικασία απόκτησης ταξιδιωτικής Βίζα. Τα τελευταία χρόνια, οι Πύλες της Κόλασης έχουν γίνει ένα από τα λίγα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος λάτρης των σκύλων που θέλει να κλείσει τον κρατήρα
Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ, που είναι στην εξουσία από το 2006, είναι γνωστός για την αγάπη του προς το χρυσάφι και τα μαρμάρινα κτήρια. Ο αυταρχικός ηγέτης έχει κάνει μεγάλα κατασκευαστικά έργα, κυρίως στην πρωτεύουσα Ασχαμπάτ, με τιτάνια κυβερνητικά κτήρια, μνημεία και άλλα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Ένα από τα πλέον περιβόητα είναι ένα τεράστιο, χρυσό άγαλμα ενός τουρκμενικού ποιμενικού, η αγαπημένη ράτσα του Μπερντιμουχαμέντοφ και ένα από τα επίσημα σύμβολα της χώρας. Ο πρόεδρος λατρεύει τόσο πολύ τα σκυλιά, που έχει μάλιστα γράψει και βιβλίο για αυτά, το έχει δωρίσει στο Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και έχει θεσπίσει εθνική αργία προς τιμήν τους.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις