ΣΠΑΡΤΗ. H δράση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – «Οpen Mall» στοχεύει να αλλάξει την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων. Εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία– βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Η πρώτη απόπειρα για δημιουργία ανοικτών κέντρων εμπορίου, ξεκίνησε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ μέσω των τοπικών εμπορικών συλλόγων, αλλά η τελική καταγραφή έδειξε ότι απλώς δημιουργήθηκε μία δυναμική.

Σήμερα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο. Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

Οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στο δήμο. Στη Σπάρτη πρωτεργάτης υπήρξε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης. Η κλίμακα θα αφορά σε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις γι’ αυτό και έχουν προβλεφθεί και σημαντικοί προϋπολογισμοί.

Στη Σπάρτη, όπως εξηγεί μέσω του notospress.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Φλώρος θα γίνει παρέμβαση στην καρδιά του κέντρου της πόλης προκειμένου να βελτιωθούν προσόψεις, να γίνει μηχανοργάνωση και ανάπτυξη, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια, σήμανση και προβολή έτσι ώστε η κεντρική αγορά της Σπάρτης να γίνει πιο ελκυστική, πιο οργανωμένη, πιο γνωστή και αποδοτική τελικά για τους επαγγελματίες και την πόλη. Σε συνδυασμό με μια επιτυχημένη ανάπλαση των λεωφόρων Παλαιολόγου και Λυκούργου η Σπάρτη μπορεί να αλλάξει πρόσωπο επί το βέλτιον, αν και για το τελευταίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.