Ο Πύργος στηρίζεται στην ποιότητα παραγωγής και στη γαλάζια ανάπτυξη…

Αν τώρα η Πολιτεία δεν βοηθήσει πότε; Όταν γίνει καταποντισμός του κόσμου;

Η Πελοπόννησος κατηγορείται ως τόπος παλαιοκομματισμού και ατομισμού…

Δυστυχώς πριν στρώσουμε το τραπέζι της συνεργασίας διαφωνούμε για το που θα καθίσει ο κάθε ένας…

Κάποιοι αντί πινακίου φακής ξεπουλάνε την ανάπτυξη… σε συμφέροντα με ονοματεπώνυμο!

Δεν μπορούμε να κάνουμε έναν Δυτικό άξονα από την Τεργέστη στην Καλαμάτα γιατί υπάρχουν συμφέροντα με ονοματεπώνυμο που το σταματούν.

Δεν μπορεί να γίνεσαι Πρωθυπουργό επειδή φέρεις ένα συγκεκριμένο επώνυμο…

Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων είναι το διαβατήριο για τις αγορές

Ο κάθε ένας να κάνει το μικρό του «Πολυτεχνείο» επανάστασης

Χωρίς περίσσευμα ψυχής δεν μπορείς να πετύχεις στα κοινά…

Είμαστε μικρή περιοχή δεν έχουμε περιθώριο κι άλλης διαίρεσης…

ΠΥΡΓΟΣ. «Έξω από τα δόντια» τα λέει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ανταποκρινόμενος στην πρόταση του notospress.gr για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Ο Ηλίας Μπόνος στα πλαίσια της επετείου 10 χρόνων λειτουργίας του notospress.gr φιλοξενεί τον Δήμαρχο ενός ιστορικού και παραγωγικού Δήμου.

Ο Δήμαρχος Πύργου δεν κρύβει, αλλά αντίθετα φωνάζει ότι ο πολίτης έχει μεγάλη ευθύνη για την εκλογή των αντιπροσώπων του. Επίσης αναφέρει ότι ένα σύστημα θέλει την κοινωνία και την Πελοπόννησο στον «πάγο» αφού η πολυδιάσπαση και η έλλειψη συνεννόησης την κρατά πίσω.

Εκφράζει την ρητορική απορία του πως ένας τόπος με τόση ιστορία, αξίες, παραγωγή και φύση δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη;

Αξίζει κάποιος να ακούσει και τα 20 λεπτά της συνέντευξης του Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.

Η πανδημία

Σχετικά με τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην πανδημία αναφέρει ότι σε επίπεδο προθέσεων και ευαισθησίας η Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να ανταποκριθεί. «Η Πολιτεία έχει εικόνα για τις ανάγκες των Δήμων και πρέπει να βοηθήσει περισσότερο την Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα ακόμα και για την παροχή των tablet εμείς τα αγοράζουμε. Έχουμε μια πανδημία. Αν τώρα δεν βοηθήσει τότε πότε θα το κάνει η Πολιτεία;»

Σημειώνει δε ότι «οι πρώτες θεωρίες αισιοδοξίας δεν επαληθεύτηκαν… Κάποιοι κάνουν λόγω για τρίτο κύμα. Γιατί υπάρχει λοιπόν το Κράτος. Θα περιμένουμε να καταποντιστεί ο κόσμος για να δούμε ουσιαστική βοήθεια..;»

Το νησί Πελοπόννησος

Την δική του θεωρία για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου έχει ο δήμαρχος Πύργου για την συνολική ανάπτυξη της Πελοποννήσου: «Είναι θέμα αντίληψης. Η Πελοπόννησος είναι ένα νησί. Κατηγορείται ότι είναι ο χώρος του παλαιοκομματισμού και του ατομισμού. Βέβαια δεν είναι έτσι… αλλά υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Κάποιοι σκέφτονται την Πελοπόννησο ενιαία μεν αλλά να είναι αυτοί το κέντρο… Έτσι δεν μπορούν να γίνουν συνεργασίες»

Ο κ. Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι η «φύση και η ιστορία θέλουν την Πελοπόννησο μια ενότητα. Αυτό οι σύγχρονοι πολίτες το αγνοούν γιατί έχουν γίνει τοπικιστές. Η Πελοπόννησος είναι ένα νησί με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο και πολύ σημαντικά μνημεία που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Ολυμπία, Μυκήνες, Σπάρτη…»

Η νοοτροπία του τοπικισμού

Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δεν φεύγει από το ζήτημα της νοοτροπίας: «Δυστυχώς πριν στρώσουμε το τραπέζι της συνεργασίας διαφωνούμε για το που θα καθίσει ο κάθε ένας… Αυτό είναι η τραγωδία του σύγχρονου ελληνισμού. Μας λείπει το σχέδιο το οποίο θα υπηρετήσουμε όλοι με συνέπεια. Οι νοοτροπίες διαπερνούν τα πάντα. Ο κάθε ένας θέλει να εκλεγεί για να φτιάξει το χωριό του. Έχει ένα επώνυμο και πρέπει να γίνει Πρωθυπουργός. Αυτά δεν είναι δημοκρατικά… Και δεν είναι τυχαία».

Τα συμφέροντα…

Μάλιστα ο Δήμαρχος δεν διστάζει να μιλήσει για συμφέροντα που κρατούν τον τόπο πίσω. «Δεν μπορούμε να κάνουμε έναν Δυτικό άξονα από την Τεργέστη στην Καλαμάτα γιατί υπάρχουν συμφέροντα με ονοματεπώνυμο που το σταματούν».

Στο ερώτημα αν η Πελοπόννησος έπρεπε να είναι ενιαία Περιφέρεια σημειώνει ότι «το πρόβλημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ότι μετέχουν περιοχές από άλλη γεωγραφική οντότητα…»

Απορρίμματα και δρόμοι

Σε ότι αφορά στα προβλήματα του Δήμου προτάσσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Γίναμε viral για τα βουνά από σκουπίδια. Σήμερα έχουμε μια καθαρή πόλη και η καθαριότητα είναι πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Επίσης η επικοινωνία μας με τον κόσμο είναι θέμα. Ο δρόμος Πάτρα – Πύργος, όπου κάθε μήνα έχουμε δύο νεκρούς. Ωστόσο η Πολιτεία ειρωνεύεται την τοπική κοινωνία και δεν προωθεί το έργο για να μην θίξει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάποιοι αντί πινακίου φακής ξεπουλάνε την ανάπτυξη…»

Γαλάζια ανάπτυξη και ποιότητα παραγωγής

Απαντώντας στο ερώτημα γι το πλεονέκτημα του Δήμου Πύργου αναφέρει τουρισμό και αγροτική παραγωγή. «Το μεγάλο πλεονέκτημα του Δήμου Πύργου είναι η γαλάζια ανάπτυξη. Η θάλασσα και τα κρουαζερόπλοια στο Κατάκολο. Επίσης η ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής που πρέπει να προστατέψουμε. Αυτή η ποιότητα των προϊόντων είναι το διαβατήριο για τις αγορές (σταφίδα μαύρη, κηπευτικά, κ.α.). Όσο περιμένουν το έμπορο στο χωράφι με τις πέτσινες επιταγές δεν θα πάμε μπροστά. Οι αγρότες δεν οργανώνονται Φταίνε και οι Περιφέρειες που δεν συμβάλουν. Κροκοδείλια «δάκρυα» όταν γίνεται ζημιά και πανάκριβη παραγωγή στις πλάτες των αγροτών…».

Οι εκλεγμένοι ψηφίζονται δεν διορίζονται…

Ο Δήμαρχος Πύργου περιγράφει τα χαρακτηριστικά όποιου θέλει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. «Ένας νέος αν είναι πολιτισμένος άνθρωπος πρέπει να ασχοληθεί με τα κοινά. Η απομόνωση και ο αγώνας να ικανοποιήσουμε χαμηλές, ενστικτώδεις ανάγκες του ανθρώπινου σώματος και της ψυχής δεν αποδίδει… Από ανθρώπους θέλουν να μας ξανακάνουν άτομα. Εξαρτήσεις και διαδίκτυο μόνο για την νεολαία δεν αρκεί. Η δύναμη στον άνθρωπο είναι η γνώση και η παιδεία. Ο κάθε ένας λοιπόν πρέπει να κάνει μια μικρή επανάσταση. Ο κάθε ένας το μικρό του «Πολυτεχνείο». Ο κόσμος δεν μπορεί να ψηφίζει ανθρώπους από τα θερμοκήπια της εξουσίας. Αυτός που θα ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση πρέπει να ζει στην κοινωνία. Να τον ενδιαφέρει η ζωή και όχι στα 70 χρόνια του να ασχοληθείς με τον τόπο. Το να μαζεύεις λεφτά μια ζωή και στο τέλος να έρχεσαι να φτιάξεις τον τόπο δεν έχει νόημα… Χωρίς περίσσευμα ψυχής δεν μπορείς να πετύχεις στα κοινά… Αν δεν υπάρχει συλλογικότητα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο καταλύτης καίγεται».

Η Πελοπόννησος των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καταλήγει: «Η Πελοπόννησος είναι μια. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η κοιτίδα όλων των μεγάλων αγώνων… Οι Πελοποννήσιοι είναι ικανοί. Η νοοτροπία τους είναι λάθος… Έχουμε φοβερές δυνατότητες… Είμαστε μικρή περιοχή δεν έχουμε περιθώριο κι άλλης διαίρεσης…

Χρειάζεται υπέρβαση όλων στα μεγάλα έργα και στον σχεδιασμό ανάπτυξης.

Οι δρόμοι είναι σαν τις αρτηρίες στο σώμα… Χωρίς δρόμους οι κοινωνίες παθαίνουν ασφυξία…

Στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη πλέον πας εύκολα. Στον Πύργο κινδυνεύεις να σκοτωθείς.

Να αξιοποιήσουμε πάνω απ΄ όλα την πραγματικότητα ότι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν από Σπάρτη, Πύργο και Αμαλιάδα στην Ολυμπία… Δεν καταλαβαίνουμε όμως την δύναμή μας αφού μια τάξη που δεν θέλει αξίες και δυνάμεις κρατά την κοινωνία στο «ψυγείο» ».